Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα – Δημήτρης Σκάρος

Ο Δημήτρης Σκάρος φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του με αυτή.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Πριν την εισβολή η επαρχία Αμμοχώστου ήταν η πρώτη επαρχία που καλλιεργούσε λαχανικά και εσπεριδοειδή και ήμουν περήφανος γιατί ο πατέρας μου ήταν γεωργός. Σήμερα, μετά την εισβολή και αφού η παραγωγή εσπεριδοειδών εξαπλώθηκε σε όλη την Κύπρο αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι οι παραλίες μας. Πιστεύω πως έχουμε τις πιο όμορφες παραλίες της Κύπρου και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που τα άτομα από το εξωτερικό μας προτιμούν..

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Η επαρχία μας έκανε το λάθος να ακολουθήσει την παλιά μέθοδο ανάπτυξης γης. Δεν βασίστηκε σε επιστημονικές ιδέες, δεν έχει σωστές δομές. Άφησαν τον κόσμο ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα να κτίζει όπου θέλει και όπως θέλει χωρίς κανένα έλεγχο. Αν είχαμε σωστές υποδομές, ένα σωστό πλάνο και μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική η επαρχία μας θα μεσουρανούσε.

Η πρώτη δουλειά που έκανες;

Το πρώτο επάγγελμα που εξάσκησα ήταν αυτό του γεωργού δίπλα στον πατέρα μου. Πήγα μόνο δύο χρόνια στο γυμνάσιο και ακολούθως έπρεπε να εργαστώ. Ήμουν μέλος μιας πολυμελής οικογένειας, είχα 7 αδέρφια γι ́αυτό και βγήκα από το σχολείο για να βοηθήσω τον πατέρα μου… Ακολούθως ασχολήθηκα με διάφορες δουλειές.. Δεν μου άρεσε ποτέ να μένω στάσιμος. Η πρώτη μου καλή δουλειά ήταν όταν δημιούργησα το 1970 το εστιατόριο Pernera στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το ομώνυμο ξενοδοχείο. Στην ταβέρνα εργαζόμουν και ως σερβιτόρος και ως ψήστης.

Που αλλού θα μπορούσες να ζήσεις στην Κύπρο;

Η Κύπρος είναι μια πολύ καλή χώρα όπου μπορείς να ζήσεις οπουδήποτε χωρίς να έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα. Επειδή όμως γεννήθηκα πάνω στη θάλασσα δεν θα μπορούσα να ζήσω σε μια πόλη που δεν έχει θάλασσα.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Πάντα μου άρεσε οι περίπατοι μου να γίνονται παραθαλάσσια άρα μου αρέσουν οι πεζόδρομοι τόσο του Πρωταρά όσο και της Αγίας Νάπας. Πάντα πίστευα πως ο ήχος του αφρού της θάλασσας, το ιώδιο ηρεμούν τον άνθρωπο, τον αναζωογονούν.

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας;

Η αλήθεια είναι πως μου άρεσαν τα πανηγύρια όπως γίνονταν παλιά. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά που χρόνια όταν πηγαίναμε με καρέτες και ζώα και απολαμβάναμε κυπριακούς χορούς και τραγούδια.

Αγαπημένη σου στιγμή στην επαρχία μας;

Στη ζωή μου έχω περάσει και δύσκολα και ευχάριστα, μπορώ να πω όμως πως αντιμετώπισα περισσότερες δυσκολίες παρά ευκολίες. Παρόλα αυτά είμαι ένα άτομο που ποτέ δεν τα έβαζα κάτω, ποτέ δεν τα παρατούσα και σκεφτόμουν πάντα μπροστά. Η καλύτερη μου στιγμή ήταν, όταν πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το ξενοδοχείο, με όλο το ρίσκο που μπορεί αν εμπεριείχε αυτή η κίνησή μου.

Τι θα πρωτοέδειχνες στην επαρχία μας σε ένα ξένο καλεσμένο;

Αρχικά τις θάλασσες μας, που είναι οι καλύτερες της Κύπρου. Θα τον έπαιρνα να κολυμπήσει ώστε να απολαύσει στο έπακρον τη μαγεία που προσφέρουν οι θάλασσας της επαρχίας μας. Δεν μπορώ να πω πως έχουμε πολλά αξιοθέατα για να του δείξουμε έχουμε όμως μια ιστορία να του μάθουμε και αυτό θα φροντίσω να κάνω. τέλος, θα τον έπαιρνα να δοκιμάσει την κυπριακή κουζίνα μας σε ωραία παραδοσιακά εστιατόρια που υπάρχουν στα χωριά της επαρχίας μας.

Πως φαντάζεσαι την επαρχία μας σε 20 χρόνια;

Γενικά θα έλεγα πως είμαι απογοητευμένος από την εξέλιξη της περιοχής γιατί όπως προανέφερα δεν έγινε σωστή ανάπτυξη της γης. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου να μην πηγαίνει προς το χειρότερο. Έστω και αργά πιστεύω πρέπει να ληφθούν μέτρα για να «διορθωθεί» κάπως.

Αγαπημένη σου γειτονιά;

Ήταν η γειτονιά μου, η γειτονιά των παιδικών μου χρόνων στο κέντρο του Παραλιμνιού όπου ζούσαμε σε παραδοσιακά σπίτια, με την αυλή μας και τις συκιές μας.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news