Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα – Γιώργος Σπύρου

Ο Γιώργος Σπύρου φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του μ’ αυτή.

Του Ζανέττου Λουκά

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Από τα παιδικά μου χρόνια έχω πολλές και ωραίες αναμνήσεις. Τι να πρωτοθυμηθώ; Από τις πιο παλιές και ωραίες αναμνήσεις που έχω είναι το παιχνίδι στον «νηλιακό», στο σπίτι της γιαγιάς μου της Ξενούς και του παππού του Μαυρίκκου με τα ξαδέλφια μου και την μεγάλη μου αδελφή. Θυμάμαι επίσης που ερχόντουσαν οι φίλοι μου από την γειτονιά και μαζευόμασταν στην αυλή της γιαγιάς μου ή στο σπίτι τους και περνούσαμε πολλές ώρες παίζοντας. Το παιχνίδι δεν σταματούσε αν δεν άρχιζε να νυχτώνει και έπρεπε να επιστρέψουμε σπίτι, ξέροντας πως θα φάμε παρατήρηση που λείπαμε από το σπίτι τόσες ώρες. Αλλά την επόμενη μέρα κάναμε πάλι τα ίδια, αφού η ζωή ήταν πιο ξέγνοιαστη και χωρίς τους σημερινούς κινδύνους. Θυμάμαι ακόμα που σχόλανα από το δημοτικό, γρήγορα-γρήγορα να φάω και να διαβάσω, για να πάω αμέσως μετά πίσω στο γήπεδο του σχολείου (τότε ήταν ανοικτά τα κάγκελα των σχολείων) για να παίξουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο με την χαβάρα ή καλαθόσφαιρα. Από τις πτώσεις και το παιχνίδι στο γήπεδο, δεν είχα ούτε ένα παντελόνι που να μην ήταν σχισμένο στα γόνατα και αναγκαζόταν η μάνα μου να μου ράβει «πάτσιες».

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Αναπολώ την ξεγνοιασιά και την αθωότητα των παιδικών μου χρόνων. Τότε οι κίνδυνοι ήταν λιγότεροι (ή τουλάχιστον ο κόσμος λιγότερο πονηρός) και απολαμβάναμε την κάθε στιγμή παιχνιδιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάποιους από τους σημερινούς μου φίλους, τους έχω από τα παιδικά μου χρόνια. 

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια μόνο ανάμνηση σαν αγαπημένη μου. Έχω πάρα πολλές αγαπημένες αναμνήσεις, ξεκινώντας από τις εμπειρίες που έζησα μέσα στον προσκοπισμό, στις εκδρομές και κατασκηνώσεις, τις στιγμές με τους συμμαθητές μου στο λύκειο, νυχτερινές εξόδους με την παρέα, βόλτες με τις μοτοσυκλέτες στην θάλασσα και τα παιχνίδια στην παραλία, αποφοίτηση από το λύκειο, οι τελευταίες μέρες πριν να καταταχθούμε στο στρατό και πολλές άλλες αμέτρητες εμπειρίες και ιστορίες, τις οποίες θυμόμαστε κατά καιρούς όταν βρεθούμε με φίλους και γελάμε.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Αυτό που συνειδητοποίησα αφού έφυγα από την επαρχία είναι ότι αυτό που κάνει τους ανθρώπους της επαρχίας Αμμοχώστου να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους Κύπριους, είναι ότι είναι πιο αυθεντικοί, πιο προοδευτικοί και κυρίως έχουν φιλότιμο. Μια έννοια που κινδυνεύει να χαθεί με το πέρασμα του χρόνου και είναι κρίμα.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε;

Νομίζω αν συνεργαζόμασταν περισσότερο παρά να τσακωνόμασταν μεταξύ μας, θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα για την επαρχία μας. Το άλλο που με ενοχλεί είναι ότι ψηφίζουμε, όχι αυτόν που είναι ο πιο ικανός αλλά αυτόν που θα μας υποδείξει το κόμμα, που είναι φίλος ή συγγενής και θα μας «κανονίσει» όταν εκλεγεί. Και όταν εκλεγεί και «κανονίζει» τους δικούς του μετά έχουμε παράπονο γιατί γίνονται ρουσφέτια.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν Δήμαρχος;

Θα φύτευα ψηλά δέντρα σε κάθε πάρκο και σε κάθε στάση λεωφορείου. Σε μια χώρα που συνεχώς έχει ήλιο, πραγματικά απορώ γιατί φυτεύουμε θάμνους που χρειάζονται συχνό κλάδεμα αντί για ψηλά δέντρα που θα προσφέρουν σκιά. Δοκιμάστε να πάτε στο πάρκο της γειτονιάς σας με τα παιδιά σας για κάνουν τσουλήθρα πριν τις 7 το βράδυ να δούμε αν μπορούν.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Το Κάβο Γκρέκο καθώς συνδιάζει αρκετές δραστηριότητες. Την παραλία του Κόννου μέσα στο πράσινο, τους Αγίους Ανάργυρους που μπορείς να βουτήξεις από τα βράχια, τον εκδρομικό χώρο που προσφέρετε για picnic με θέα την θάλασσα, τα μονοπάτια της φύσης, την απίστευτη θεά από ψηλά καθώς επίσης και κάποιες αναρριχητικές διαδρομές.

Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;

Ναι πιστεύω ότι έχουμε εξελιχθεί σε πολλούς τομείς. Σε αυτό βοήθησε πολύ η τουριστική ανάπτυξη. Συγκρίνω για παράδειγμα κάποια εστιατόρια και ξενοδοχεία της περιοχής με της υπόλοιπης Κύπρου και μπορώ να πω ότι κατά μέσο όρο προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Πιστεύω όμως πως θα έπρεπε να στραφούμε και προς πιο ποιοτικό τουρισμό αλλά και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε και τουρισμό κατά την χειμερινή περίοδο.

Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια;

Η επαρχία εξελίσσεται συνεχώς. Ελπίζω οι μαρίνες να βελτιώσουν τον τουρισμό και να αφήνουν περισσότερο εισόδημα στην περιοχή. Από την άλλη όμως βλέπω ότι πολλά γεωργικά τεμάχια, χωράφια που για παράδειγμα παράγουν πρώιμα καρπούζια και πεπόνια, γίνονται εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα. Συρρικνώνοντας την εύφορη γη, θα καταλήξουμε αντί να παράγουμε τα προϊόντα αυτά, να τα εισάγουμε.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Μου αρέσει να πηγαίνουμε με την σύζυγο μου και τα παιδιά μου για περπάτημα στον παραλιακό πεζόδρομο στον Πρωταρά και στην Αγ. Νάπα.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Δύσκολη ερώτηση. Θα διάλεγα μεταξύ του εξωκλησιού του Αγίου Επιφανίου στην Αγία Νάπα και του κόλπου του Κόννου από το Grecian Park.

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας; (πχ. παρελάσεις, καρναβάλι, Πάσχα, μεσαιωνικό φεστιβάλ, Χριστούγεννα, κατακλυσμός, θερινό σινεμά, Ανθεστήρια, moonwalk).

Θα επέλεγα το waterfight που διοργανώθηκε από την Νεολαία Δήμου Παραλιμνίου τον κατακλυσμό του 2013, αφού ήμουν ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην διοργάνωση του, ενώ πολύ μου αρέσει και το θερινό σινεμά αλλά και το moonwalk, που επίσης διοργανώνονται από την Νεολαία.

Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Έχω ζήσει πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο στην Αγγλία, λίγους μήνες στην Λεμεσό σαν φοιτητής, ενώ τώρα ζω και εργάζομαι μόνιμα στην Λευκωσία. Αυτό που συνειδητοποιείς είναι πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε την θάλασσα δίπλα μας και δεν την εκτιμούμε. Όχι μόνο για να την βλέπουμε αλλά και να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στα νερά της.

Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες; 

Συνήθως όταν έχω καλεσμένους εκτός Κύπρου, τους πάω στο οδόφραγμα στην Δερύνεια για να τους δείξω από κοντά πως είναι να ζεις, σε μια χώρα κατεχόμενη και μοιρασμένη.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news