Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα

Ο Αντώνης Ιωνά φιλοξενείται στη στήλη “Η ζωή στην επαρχία που μεγάλωσα” και απαντά σε διάφορα ερωτήματα για την επαρχία Αμμοχώστου και τη σχέση του μ’ αυτή.

Του Ζανέττου Λουκά

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Τα παιδικά μας χρόνια ήταν πολύ διαφορετικά από την σημερινή εποχή. Τότε, η ζωή μας ήταν πολύ διαφορετική, χωρίς κινητά, χωρίς internet, χωρίς tablet. Τότε η ζωή μας ήταν ανέμελη. Ζήσαμε παιδικά χρόνια όπου μαζευόμασταν όλα τα παιδία της γειτονιάς να παίξουμε κρυφτό, ποδόσφαιρο και τόσα άλλα, κάτι που δεν κάνουν τα παιδιά σήμερα.

Τι αναπολείς από τα παιδικά σου χρόνια;

Την ξεγνοιασιά και την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων. Μια ζωή γεμάτη ενέργεια, παιχνίδια και φυσικά χωρίς άγχος.

Αγαπημένη σου ανάμνηση στην επαρχία μας;

Η «Δευτέρα της Καθαράς» στο Κάβο Γκρέκο. Περιμέναμε από καιρό πριν αυτήν την μέρα. Θυμάμαι να πηγαίνουμε από μέρες πριν για να βρούμε το «πόστο». Ψάχναμε πάντα το καλύτερο μέρος. Αποτελούσε για τους έφηβους της εποχής μας σημείο αναφοράς.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην επαρχία Αμμοχώστου;

Η επαρχία μας αποτελεί (για εμένα τουλάχιστον) την καλύτερη επαρχία της Κύπρου. Μια επαρχία χωρίς το πρόβλημα τις κίνησης, ενώ παράλληλα υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες καθώς και καταστήματα για να ζει κάποιος μια φυσιολογική ζωή. Στην επαρχία Αμμοχώστου είμαστε τυχεροί γιατί μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα, όμως το σημαντικότερο για κάθε ένα από εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εδώ αποτελεί η θάλασσα. Με την θάλασσα ηρεμεί η ψυχή σου.

Τι θα έκανε την επαρχία Αμμοχώστου καλύτερη αν απουσίαζε; 

Δεν θεωρώ ότι η επαρχία μας θα γινόταν καλύτερη αν απουσίαζε κάτι. Γενικά ως άνθρωποι, προσαρμοζόμαστε σε καταστάσεις και αν βρεθεί κάτι το οποίο δεν μας αρέσει ή δεν μας ικανοποιεί προσπαθούμε ανάλογα με τον τρόπο σκέψης του κάθε ενός να το αντικαταστήσει ή να το παραβλέψει.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες αν ήσουν Δήμαρχος;

Αν και θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και μεγάλά έργα στην επαρχία, αν ήμουν Δήμαρχος θα προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά και τους νέους της επαρχίας μας, στηρίζοντας τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και τον αθλητισμό. Το σημαντικότερο πράγμα σε μια κοινωνία είναι οι νέοι. Είναι αυτοί που θα συνεχίσουν την πορεία για το αύριο. Χωρίς καλλιεργημένους νέους, που να γνωρίζουν τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοση του τόπου μας – η οποία είναι μεγάλη – έχουμε αποτύχει.

Το αγαπημένο σου μέρος;

Ο πεζόδρομος στον Πρωταρά. Ένας χώρος όπου μπορεί κάποιος να ακούσει και να δει τη ομορφιά της θάλασσας. Προσωπικά θεωρώ ότι ο πεζόδρομος αποτελεί σημείο αναφοράς στην επαρχία μας.

Πιστεύεις ότι έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά η επαρχία μας στον τομέα της ανάπτυξης;

Όπως είπα και προηγουμένως, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά και μεγάλα έργα στην επαρχία μας. Θεωρώ πολύ σημαντικά έργα την μαρίνα Αγίας Νάπας και την Μαρίνα Πρωταρά. Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα. Όμως, θεωρώ ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι συνεχής ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής.

Πως βλέπεις να εξελίσσεται η επαρχία Αμμοχώστου τα επόμενα χρόνια;

Η επαρχία μας είναι αρκετά ανεπτυγμένη, όμως τα έργα που ανάφερα προηγουμένως θα βοηθήσουν ώστε να έρθουν περισσότεροι επενδυτές κάτι το οποίο θα φέρει περισσότερο και ποιοτικότερο τουρισμό. Όλα είναι αλυσιδωτά. Όσο περισσότερο τουρισμό έχουμε τόσο πιο πολλές θέσεις εργασίας θα υπάρξουν για τους ντόπιους.

Αγαπημένος σου περίπατος στην επαρχία μας;

Ο πεζόδρομος! Μπορείς να συνδυάσεις βόλτα, φαγητό, παιχνίδι για τα παιδιά. Βασικά αποτελεί τον ιδανικό χώρο για βόλτα.

Η καλύτερη θέα στην επαρχία μας;

Ο προφήτης Ηλίας στον Πρωταρά, το βράδυ. Βλέπει και γεμίζει το μάτι σου «Πρωταρά».

Αγαπημένη σου εκδήλωση στην επαρχία μας; (πχ. παρελάσεις, καρναβάλι, Πάσχα, μεσαιωνικό φεστιβάλ, Χριστούγεννα, κατακλυσμός, θερινό σινεμά, Ανθεστήρια, moonwalk).

Το Moonwalk στον πεζόδρομο του Πρωταρά. Τα διάφορα stage με διαφορετικά είδη μουσικής κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού μαζί με τον ήχο της θάλασσας αποτελεί μαγεία!

Που αλλού έχεις ζήσει; Ποιο το πλεονέκτημα σε σύγκριση με την Αμμόχωστο;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην επαρχία μας. Ίσως και από επιλογή μου δεν έζησα σε κάποιο άλλο μέρος γιατί εδώ είναι η οικογένεια μου, οι φίλοι μου, η δουλειά μου. Ο κάθε ένας αγαπά τον τόπο του και δύσκολα τον αλλάζει.

Αν είχες ένα καλεσμένο στην επαρχία μας, τι θα του πρωτοέδειχνες;

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να δει κάποιος που έρχεται για πρώτη φορά στην επαρχία, όπως για παράδειγμα το πάρκο με τα γλυπτά στην Αγία Νάπα, το ηλιοβασίλεμα στον Άγιο Επιφάνειο στην Αγία Νάπα, τον πεζόδρομο στον Πρωταρα καθώς επίσης και τις όμορφες παραλίες μας με τις χρυσές αμμουδιές. Το πιο «δυνατό» χαρτί της επαρχίας μας.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news