Η ειλικρίνεια μέσω από τα μάτια ενός…”παραμυθά!”

Της Άντρης Λάμπρου

O Γιάννης Παπουλή, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Παραμυθάς», μας μιλά για την επιτυχία που γνώρισε το πρώτο του βιβλίο καθώς και τα όνειρά του.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του τελειομανή σε σημείο… ανησυχητικό, ενώ μιλάμε για τον τύπο που είναι πάντα η ψυχή της παρέας με ένα ιδιαίτερο χιούμορ που σε κάνει είτε να τον λατρέψεις από το πρώτο λεπτό, είτε να τον μισήσεις!

Ο Γιάννης Παπουλή κατάγεται από την Δερύνεια, με σπουδές στην Κλασική Φιλολογία και τις Διεθνείς Σχέσεις. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που του αρέσει να ανακαλύπτει συνεχώς νέους ορίζοντες θέτοντας πάντα υψηλούς στόχους τους οποίους εκ του αποτελέσματος φέρνει εις πέρας στον μέγιστο βαθμό.

Αυτό το διάστημα, παρόλο που εξασκεί το επάγγελμα του Φιλόλογου στο δικό του φροντιστήριο, μια δουλειά με ομολογουμένως πολλές απαιτήσεις, τρέχει παράλληλα δυο άλλα σημαντικά projects. Ο Γιάννης παράλληλα με τα φροντιστήρια, συντονίζει τη διαδικτυακή κοινότητα νέων «Beezdom» στη οποία αρθρογραφούν πάνω από 70 νέοι από όλοι την Κύπρο, ενώ έχει γράψει για πρώτη φορά το δικό του βιβλίο με όνομα «Ο Παραμυθάς».

Όσον αφορά στο πως προέκυψε η συγγραφή ο Γιάννης μας απαντά πως: « «Ο Παραμυθάς» ήταν το απαύγασμα ενός καλοκαιριού γεμάτου με απεριόριστο χρόνο, τρελή βαρεμάρα και δημιουργική θλίψη!» και συνεχίζει λέγοντας πως «ελληνική μυθολογία και το αστυνομικό σασπένς συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγάλες μου αγάπες. Σκέφτηκα πόσο ωραία θα ήταν να μπορούσα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο και να τα μπλέξω σε κάποιο βαθμό, να τα συμφιλιώσω κάπως». Κάπως έτσι λοιπόν «γεννήθηκε» ο «Παραμυθάς».

Παρόλο που η ονομασία του βιβλίου παραπέμπει σε κάποιο παραμύθι, στη περίπτωση του «Παραμυθά» τα φαινόμενα απατούν! Όπως μας αποκαλύπτει ο ίδιος ο συγγραφέας «Αυτό το παραμύθι, δεν είναι σαν τα άλλα, είναι αλλιώτικο. Κυριολεκτικά, αυτό το παραμύθι… σκοτώνει!».

Ζητώντας από τον Γιάννη για μια μικρή περίληψη, αναφέρει ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στο Εδιμβούργο, όπου ο ντετέκτιβ Ίαν Μακέι, του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αναζητά τα ίχνη ενός σίριαλ κίλερ, του οποίου οι δολοφονίες στοιχειώνουν την πόλη. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που θα σε εμπλέξει στον κόσμο του άδικου, της ανομίας, της παραφροσύνης αλλά και της ελληνικής μυθολογίας η οποία έχει βασική θέση στο έργο.

Κυνηγώντας τον Παραμυθά, θα προσπαθήσει κανείς να ανακαλύψει γιατί αυτό το παραμύθι σκοτώνει! Παράλληλα δεν θα περάσει απαρατήρητη η άστατη ψυχοσύνθεση του πρωταγωνιστή Μακέι, που ταλαιπωρείται με τα ερωτικά του αλλά κυρίως από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Ίαν Μακέι αυτός ο δαιμονικά έξυπνος, μα παρορμητικός ντετέκτιβ, θα σε κάνει να αγαπήσεις που τον μισείς.

Ταυτόχρονα δεν θα μπορούσαμε βέβαια να μην ρωτήσουμε στο τι χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το βιβλίο αυτό. Η διαδικασία συγγραφής, κατά τον Γιάννη Παπουλή, ολοκληρώθηκε μόλις σε έναν μήνα και ήταν για εκείνον το πιο εύκολο κομμάτι. Οι περισσότερες δυσκολίες είχαν να κάνουν με την έρευνα και την σκιαγράφηση των προσώπων. Όπως μας λέει ο ίδιος, οι ήρωες του είναι βασισμένοι σε πραγματικά πρόσωπα, ώστε να υπάρχει περισσότερη αληθοφάνεια. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι και το εξής παράδειγμα: «Ένας φίλος με ρώτησε ποια είχα στο μυαλό μου όταν σκιαγραφούσα τον χαρακτήρα της Άντρεα Μένες (πρόσωπο του βιβλίου) και όταν του απάντησα τη Shakira αυτός φυσικά έσκασε στα γέλια!»

Όσο για το τι θα έλεγε σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του η απάντηση είναι φυσικά αυτή που δεν περιμένεις κανείς με το ιδιαίτερο χιούμορ του πάντα: «Θα του έλεγα μπράβο! Άλλωστε το scrolling στο instagram είναι πολύ πιο δημιουργικό και πνευματικά εποικοδομητικό!»

Ο Γιάννης Παπουλή, έχει ήδη στα άμεσα σχέδιά του τη συγγραφή του δεύτερου βιβλίου της σειράς «Ο Παραμυθάς», ωστόσο νιώθει πως έχει εκπληρώσει μόνο το 10% των ονείρων του!