Η γνωριμία με τη γιόγκα;

Δεν αφορούσε ποτέ τεχνικές άσκησης ή αναπνοής.

Όταν ξεκίνησα τη γιόγκα το 2014 μου ήρθε βαρετή. Στην αρχή δίστασα και την υποδέχθηκα με όχι και τον καλύτερο τρόπο. Κάποιες πόζες ήταν ανιαρές, κάποιες μου προκαλούσαν υπνηλία.

Του Ζανέττου Λουκά

Στην τάξη μου ήταν όλες γυναίκες κάτι που δε βοηθούσε να ενταχθώ φυσιολογικά στο κλίμα. Οι γυναίκες με έβλεπαν περίεργα τότε και εγώ ήμουν ένας συγκρατημένος τύπος που απλά λόγο περιέργειας ήθελα να μάθω από πρώτο χέρι τι είναι η γιόγκα. Ξεκίνησα να εξασκώ τις τεχνικές αναπνοής που ο δάσκαλος μας έβαζε αλλά και που μέχρι σήμερα είμαι ακόμα περίεργος γιατί δε μας είπε ποτέ τα οφέλη; Αν ήξερα πόσο αποτελεσματική είναι μια τεχνική αναπνοής, θα ήθελα να την εξασκώ περισσότερο. Όμως πιστεύω ότι ο λόγος που ο δάσκαλος μου δεν ανέφερε τα οφέλη ήταν γιατί δεν ήθελε να δούμε τη γιόγκα ως ένα εργαλείο τεχνικής.

Ακόμα και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε τη γιόγκα ως μια μορφή άσκησης που γίνεται με αθλητικά ρούχα. Περιορίζουμε την κατανόηση της γιόγκα απλά σε στάσεις που απαιτούν ισορροπία, στροφή και συστροφή του σώματός σας. Αν έχετε δοκιμάσει τη γιόγκα θα σας παρότρυνα να την αντιληφθείτε ως κάτι εντελώς διαφορετικό – ως έναν τρόπο ενότητας για να ανακτήσετε τη ζωή. Φυσικά η γιόγκα προσφέρει στο σώμα ευελιξία. Αλλά αυτό επιτυγχάνεται λόγω σωματικής και ψυχικής δύναμης. Το μυαλό απαιτεί να εστιάσετε σε ένα σημείο και να συνδεθείτε με τους μυς του κορμιού σας, ακολούθως να έχετε σωστή ισορροπία και στη συνέχεια να φτάσετε στην επιθυμητή στάση. Ενώ το να είσαι ευέλικτος μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις εδώ χωρίς όλη αυτή τη δουλειά του μυαλού, όταν ευθυγραμμίζεις το μυαλό σου με το σώμα σου και την αναπνοή σου με την κίνησή σου, αποκομίζεις τα συναισθηματικά και πνευματικά οφέλη αυτής της στάσης.
Υπάρχει μια μοναδική αίσθηση όταν ευθυγραμμίζετε την αναπνοή σας με την κίνησή σας. Αναπνέεις βαθύτερα και κινείσαι αργά. Η αναπνοή σας καθορίζει πώς κινείτε το σώμα σας και πώς το κρατάτε. Οι εισπνοές και οι εκπνοές πλέον έχουν περισσότερο νόημα, κάτι που πριν δεν υπήρχε.

«Η γιόγκα είναι το ταξίδι του εαυτού σου». Η βαθιά αναπνοή έχει πολλά οφέλη. Η βαθιά αναπνοή σας βοηθά να χαλαρώσετε, μειώνοντας τις βλαβερές συνέπειες της κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το σωματικό στρες.

Άλλες ωφέλειες της γιόγκα είναι οι εξής:

Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό σας
Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης
Βελτιώνει τη σταθερότητα του μυϊκού σας πυρήνα

Επιβραδύνει το ρυθμό αναπνοής σας έτσι ώστε να ξοδεύει λιγότερη ενέργεια.
Βοηθάει να ζήσετε το παρόν αφαιρώντας το πριν και το μετά ζώντας το «τώρα»

Ένα διαταραγμένο, αποσβολωμένο μυαλό δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το σώμα και τις αισθήσεις του με τον ίδιο τρόπο που ένα μυαλό λειτουργεί με ένα αρμονικό τρόπο. Με ένα διαταραγμένο μυαλό δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με το σώμα σας, δεν μπορείτε να εργαστείτε με τη συνείδησή σας, δεν μπορείτε να εργαστείτε με τις σχέσεις σας, δεν μπορείτε καν να εργαστείτε αποτελεσματικά στη δουλειά σας. Ακόμα περισσότερο, ένα τέτοιο μυαλό αδυνατεί να διεκδικήσει το δικαίωμα της κυριαρχίας του σώματος με τον εξωτερικό κόσμο. Όταν το μυαλό είναι ήρεμο, αρμονικό και συγκεντρωμένο, αποκτάτε σωστή κατανόηση του εαυτού σας και των άλλων.

Η κατανόησή σας διευρύνεται, επιτρέποντάς σας να δείτε τον κόσμο και τη θέση σας σε αυτόν υπό το φως φορτισμένο με εκτίμηση για αυτό που πραγματικά είστε. Δεν αισθάνεστε πλέον άβολα με τους άλλους ή με τις συνθήκες της ζωής σας και έτσι αρχίζετε να χαίρεστε σε μια θετική και χαρούμενη ατμόσφαιρα, τόσο στον εσωτερικό σας κόσμο όσο και έξω από τον εαυτό σας. Ουσιαστικά η γιόγκα σας βοηθά να έρθετε πιο κοντά στον ανώτερο εαυτό σας και να βρείτε και να απορροφήσετε το φως που έχετε μέσα σας.

Η γιόγκα δεν είναι προπόνηση αλλά τρόπος ζωής.

Το να κάνω γιόγκα για χρόνια με βοήθησε να γίνω πιο προσεκτικός.
Η σωστή στάση βοήθησε στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης μου.
Με βοήθησε στον τρόπο σκέψης και ομιλίας καθώς έμαθα να μιλάω αργά και ήρεμα.
Η σχέση μου με το φαγητό βελτιώθηκε καθώς το υπερβολικό φαγητό στο πιάτο μου ανήκει στο παρελθόν και πλέον προσφέρω στο σώμα μου αυτό που χρειάζεται.
Έμαθα να κατανοώ τις ενέργειες και αναγνωρίζω τις θετικές ενέργειες που κουβαλούν οι άνθρωποι γύρω μου.
Με βοήθησε να νιώσω πιο ήρεμος όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν με τον τρόπο που εγώ επιθυμώ.
Με βοήθησε να αντιληφθώ τη ζωή διαφορετικά. Με βοήθησε να αποδεχτώ ότι εγώ δε μπορώ να ελέγξω τι συμβαίνει γύρω μου και να συμβιβαστώ με αυτό τον τρόπο ζωής.
Τέλος με βοήθησε να κατανοήσω ότι ακόμη και όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι αβέβαιες, η εσωτερική ενέργεια μέσα μας πρέπει να συνεχίσει να ευδοκιμεί.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news