Η “αγγελική” φωνή της Νεφέλης

Η απίστευτη ιστορία της ξεχωριστής Νεφέλης Αντωνίου, που στα εννιά της έχασε κάθε επαφή με το κόσμο γύρω της και δεν μιλούσε, αλλά που κατάφερε με τη δύναμη που πηγάζει από μέσα της αλλά και της μουσικής, να ανοίξει νέους δρόμους για την ίδια στη ζωή της και που πλέον μας μαγεύει με την αγγελική της φωνή.

Της Ιωάννας Τζούλιου

Μόλις ακούσεις τη φωνή της, ανατριχιάζει όλο σου το σώμα, αλλά όταν τη συνδυάσεις με την ιστορία της και όσα συνέβησαν σε αυτό το κορίτσι, ανατριχιάζεις ακόμα παραπάνω. Η Νεφέλη είναι ένα αξιοθαύμαστο πλάσμα, που με το πείσμα της και με όσα έχει καταφέρει, μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Από μικρή είχε ταλέντο στη μουσική και φαινόταν πως ήταν η μεγάλη της αγάπη. Όποια μελωδία και να άκουγε, μπορούσε να τη τραγουδήσει πανομοιότυπα από τη πρώτη φορά.

Η Νεφέλη γεννήθηκε ένα φυσιολογικό κοριτσάκι, σαν όλα τα άλλα, και όλοι όσοι την γνώριζαν, διέκριναν το πόσο πείσμα και θάρρος έχει η ψυχή της. Ήταν και συνεχίζει να είναι μια δυναμική προσωπικότητα. Όταν ήταν εννέα χρονών, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για την ίδια, αφού εμφανίστηκε ένας όγκος στον εγκέφαλο της. Αφαιρέθηκε με χειρουργική επέμβαση και συνέχισε τη ζωή της. Στη συνέχεια, ξανά εμφανίστηκε δεύτερος όγκος στον εγκέφαλο της, ο οποίος αφαιρέθηκε επίσης με χειρουργική επέμβαση, η οποία όμως δυστυχώς επέφερε επιπλοκές κατά την ανάρρωσή της.

Λόγω ιατρικής αμέλειας, η Νεφέλη νόσησε από νοσοκομειακές ιώσεις και λόγω αυτού, υπέστη σπασμούς και βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκείνη ήταν η στιγμή που η ζωή της Νεφέλης δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Το εγκεφαλικό είχε ως αποτέλεσμα η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου της
να παραλύσει και να μην έχει πια καμία λειτουργία. Ο μισός της εγκέφαλος είχε νεκρώσει. Αυτό της κόστισε την παράλυση του ποδιού και το χεριού της, αλλά και να χάσει την ικανότητα ομιλίας, κατανόησης και αριθμητικής. Η μητέρα της μας ανέφερε χαρακτηριστικά πως έβλεπε τη κόρη της να μην έχει καμία επαφή με το περιβάλλον γύρω της.

Οι γονείς της ήθελαν, με όλη τη δύναμη τους, να τη βοηθήσουν. Έτσι, η μητέρα της, γνωρίζοντας πως πάντα η μουσική είχε μια ξεχωριστή θέση στη ζωή της Νεφέλης, της είχε βάλει να παίζουν δύο καινούργια CD’s της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και του Μάριου Φραγκούλη, με όλα τα τους τραγούδια. Όταν ξύπνησε η Νεφέλη, μουρμούριζε τα τραγούδια που είχε ακούσει στα CD’s. Εκείνη τη στιγμή η μητέρα της ανάσανε ξανά, γιατί αντιλήφθηκε πως η Νεφέλη άκουσε τα τραγούδια και πως εκείνο τη σημείο του εγκεφάλου, που έχει σχέση με τη μουσική, δεν είχε νεκρώσει τελείως. Βρήκε έτσι την αφορμή να της βάζει στο παρασκήνιο να ακούει μουσική, για αμέτρητες ώρες, έτσι ώστε να βοηθήσει τη Νεφέλη να ανακτήσει, όσο γινόταν, κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου της. Όσο περνούσε ο καιρός, όταν έφτασε δεκατεσσάρων χρονών, το μουρμουρητό της μετατράπηκε στο να τραγουδάει τα τραγούδια κανονικά.

Το γεγονός ότι τραγουδούσε, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει και να εκφραστεί, είναι κάτι μοναδικό, κάτι απίστευτο. Η μητέρα της Νεφέλης, μη γνωρίζοντας τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, εάν θα μπορούσε να συνεχίσει να τραγουδά, ήθελε να ηχογραφήσει τη κόρη της, έτσι ώστε να μπορεί να ακούει τη φωνή της πάντα, οτιδήποτε κι αν συνέβαινε στη πορεία. Έτσι, πλησίασε το Σταύρο Σιδερά, ο οποίος είναι φοβερή μορφή στο κόσμο της μουσικής και που στη συνέχεια έγραψε τραγούδι για τη Νεφέλη,που ηχογραφήθηκε. Ταξιδέψανε στην Ελλάδα και δημιούργησαν CD με διάφορα τραγούδια που έγραψε ο Σταύρος Σιδεράς για τη Νεφέλη, γιατί ήθελαν να βγάλουν προς τα έξω όλη αυτή την ικανότητα της, αλλά και για να δώσουν θάρρος σε άλλα άτομα με διαφορετικότητες, με το μήνυμα ότι δεν είναι μόνα και ότι μπορούν να καταφέρουν πράγματα. Έτσι, ενώ πριν ο κόσμος της Νεφέλης είχε καταρρεύσει, ξαφνικά άνοιξε ένας μεγάλος κόσμος μπροστά της, όπου άνθρωποι τη βοήθησαν και της έδωσαν βήμα να δείξει το ταλέντο και τις ικανότητες της στη μουσική.

Η σχέση της Νεφέλης με τη μουσική και το τραγούδι ήταν αυτή που μείωσε τη βλάβη στον εγκέφαλο της και τον βοήθησε να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό.Ενώ οι γιατροί ήταν πεπεισμένοι πως δεν θα επανέλθει, μπορεί πλέον, λόγω της μουσικής, να εκφράζεται και να μιλά, κι αυτό είναι αξιοσημείωτο! Όπως μια κάμπια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα, ανοίγοντας τα πολύχρωμα και λαμπερά φτερά της, έτσι κι η Νεφέλη μεταμορφώθηκε με τη δύναμη της μουσικής και βρήκε τη λάμψη της.

Η Νεφέλη τραγουδά και απλώνει φωτεινότητα παντού γύρω της με την αγνή ψυχή και τη φωνή της. Τραγουδά σε πάρα πολλές διαφορετικές γλώσσες και πλέον το ρεπερτόριο της είναι τεράστιο. Συμμετείχε και συμμετέχει σε πολλές συναυλίες, δημιουργεί τραγούδια δικά της, μέσω της δισκογραφικής εταιρείας «FinalTouch», και κυκλοφόρησε πρόσφατα το τραγούδι της «Κόκκινη κλωστή».

Η μουσική είναι για την Νεφέλη ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει τα συναισθήματα και το είναι της. Κάθε φορά που τραγουδά, είναι σαν να γίνεται ένα θαύμα. Δεν μπορεί κανείς να συλλάβει με το μυαλό του πως αυτό το κορίτσι, ενώ δεν μιλούσε και ο μισός της εγκέφαλος είχε νεκρώσει, μπορεί να τραγουδά ολόκληρα τραγούδια και να συγκινεί όσους την ακούνε με την απίστευτη φωνή της. Αυτό το κορίτσι αποδεικνύει σε όλους ότι όταν αγαπάς κάτι πολύ και έχεις δύναμη ψυχής, μπορεί ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα και να γίνουν τα αδύνατα δυνατά.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news