Ελ Γκρέκο: Ο θρύλος του παλαιστή

Ο Μάρκος Οδυσσέως, ο άνθρωπος που έκανε καριέρα στην πάλη και είχε το προσωνύμιο “Ελ Γκρέκο”. Ήταν ατρόμητος, ερχόταν αντίπαλος με γνωστούς παλαιστές και η φήμη του εξαπλώθηκε και στο εξωτερικό.

Πολλές φορές το όνομα επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου. Στη περίπτωση του Μάρκου Οδυσσέως την καθόρισε. Επηρεασμένος από την Οδύσσεια και τα ταξίδια του Οδυσσέα, έβαλε ως στόχο να φύγει από το Παραλίμνι, να ριχτεί στην περιπέτεια και να γνωρίσει τον κόσμο. Έτσι και έκανε. Έφυγε σε πολύ νεαρή ηλικία για την Αγγλία, για να ζήσει μαζί με την αδερφή του. Ήταν φιλόδοξος, είχε όνειρα και βαθιά μέσα του ήξερε πως η ζωή τον προόριζε για μεγαλύτερα πράγματα. Στην Αγγλία αρχικά εργάστηκε σε ξενοδοχείο και παράλληλα προπονείτο στην οργάνωση YMCA (Young Men’s Christian Association). Εκεί είχε και την πρώτη του επαφή με την πάλη.

Ο Μάρκος Οδυσσέως από παιδί ήταν δυνατός, ρωμαλέος είχε έντονη σωματική διάπλαση και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από κανέναν. Ούτε πέρασε απαρατήρητο από τον παλαιστή Αντρέα Μάϊλο όταν τον γνώρισε. Ο Μάρκος ήταν τότε 15 χρονών και ο Μάϊλο είχε έρθει από την Αμερική για αγώνες. Βλέποντάς τον του είπε: «Είσαι ρωμαλέος, είσαι όμορφος και σίγουρα θα τραβάς θεατές όταν παλεύεις. Θα σε μάθω πάλη». Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του Μάρκου στην πάλη.

Το ντεμπούτο του έγινε στο Λονδίνο το 1958. Η πάλη ήταν στο Lester Square Hall, αντίπαλος του ο Ρικ Τσαρλς και τον αγώνα τον είχαν παρακολουθήσει 3000 θεατές. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πιο παλιά ο Μάρκος: «Όταν το κοινό μάθει πως ο παλαιστής είναι Έλληνας τρέχει να τον δει. Έχει στο μυαλό του τις ελληνορωμαϊκές πάλεις και φυσικό είναι να συνδέουν τους Έλληνες με τις μάχες αυτές. Ακόμα και οι διοργανωτές προτιμούσαν τους Έλληνες παλαιστές».

Το προσωνύμιο «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ» το απέκτησε το 1963, όταν σε έναν αγώνα, τον οποίο κέρδισε στην Ισπανία, οι Ισπανοί ενθουσιάστηκαν, τον σήκωσαν στους ώμους κι άρχισαν να τον γυρίζουν στους δρόμους φωνάζοντας «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ».

Ο «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ» αγωνίστηκε σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το ταλέντο του, η πληθωρική παρουσία του και προσωπικότητά του καθώς και η καταγωγή του έκαναν τις προσκλήσεις για πάλη να διαδέχονται η μια την άλλη. Έδωσε συνολικά 120 αγώνες και πάλεψε με γνωστούς βαρέων βαρών παλαιστές όπως το «Μαύρο Γεράκι», τον «Άσπρο Γύπα», τον «Ζέβρα», το «Φίδι» και πολλούς άλλους. Πιο δύσκολος του αντίπαλος ήταν ο Τζιόρτζι Κσέλκο, από την Ουγγαρία. Από τους αγώνες του απέκτησε πολλά βραβεία αλλά και σημάδια σε όλο του το σώμα, σπασμένα δάκτυλα, ραφές στο κεφάλι, μετατοπισμένους σπόνδυλους κ.α.

Μέσα στο ρινγκ είχε το ρόλο του κακού και ύπουλου παλαιστή, αλλά ο κόσμος τον λάτρευε. Ήταν απλός άνθρωπος και ο ίδιος ήθελε να κάνει παρέα με απλούς και καταδεχτικούς ανθρώπους. Σιχαινόταν τους σνομπ και τους απέφευγε με κάθε τρόπο.

Ο τελευταίος του αγώνας έγινε στο Παραλίμνι σε ηλικία 44 ετών. Αντίπαλος του ήταν ο Λεμεσιανός παλαιστής Τάκης Κκάφας και ο αγώνας διοργανώθηκε μετά από πρόκληση του συγχωριανού του Φλουρή. Ο Κκάφας ήταν μεγαλύτερος από τον Μάρκο και παρόλα αυτά ήρθαν ισοπαλία.

Ο Μάρκος Οδυσσέως «ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ» άφησε την τελευταία του πνοή πριν λίγους μήνες στο Παραλίμνι. Ήταν τότε 79 χρονών.