Εκεί που το διαμάντι καίει

Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και αισιόδοξο να βλέπει κανείς νέα παιδιά που ξεχωρίζουν σε διάφορους τομείς. Ανάμεσα τους, και η νεαρή συγγραφέας από τη Δερύνεια, Άννα Μιλτιάδους. Πρόκειται για ένα άτομο δραστήριο, με ευαισθησία, αστείρευτη φαντασία και δομημένη σκέψη. Σύντομα κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα «Διαμάντι που καίει».

Άννα, τι θα ήθελες να αισθανθεί ο αναγνώστης κλείνοντας το μυθιστόρημα “Διαμάντι που καίει”;

Κλείνοντας το μυθιστόρημα μου οι αναγνώστες θα ήθελα να προβληματιστούν για το ποιά είναι η ουσία και οι πραγματικές αξίες της ζωής. Να μπορέσουν να αντιληφθούν ότι κάποιες φορές το κυνήγι προς τον πλούτο μας αλλοιώνει σαν χαρακτήρες ή δημιουργεί αντιζηλίες. Έστω κι ένας αναγνώστης μετά το τέλος του βιβλίου να αισθανθεί την ανάγκη να πάρει μια αγκαλιά τους ανθρώπους, για μένα θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία.

Τι ιδιαίτερο θα διαβάσουμε σε αυτό το βιβλίο; Αν ήσουν ένας απλός αναγνώστης του, ποια θα θεωρούσες ότι είναι τα δυνατά του στοιχεία;

Η σκιαγράφηση των ηρώων του βιβλίου γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να αντιληφθεί την ψυχοσύνθεση του κάθε ήρωα ξεχωριστά κι έτσι να καταλάβει με ποιο τρόπο οι ήρωες μας οδηγούνται στις αποφάσεις τους, είτε αυτές είναι θετικές, είτε αρνητικές. Επιπλέον, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολυδιάστατο, καθώς ένας αναγνώστης, από όποια ηλικιακή ομάδα κι αν προέρχεται, θα ταυτιστεί έστω και με έναν ήρωα. Βλέπουμε παράλληλα τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες ενός νεαρού ατόμου στην εφηβεία, αλλά συνάμα και τον τρόπο σκέψης και τις φοβίες ενός γονέα που έχει ένα παιδί στην εφηβεία. 

Πως ξεκίνησε το ταξίδι σου στον κόσμο της λογοτεχνίας;

Η ιστορία του βιβλίου μου, υπήρχε στο μυαλό μου από τα εφηβικά μου χρόνια. Είχα κάνει μια ατελέσφορη απόπειρα
για συγγραφή της ιστορίας αυτής, ούσα ακόμη στην εφηβεία. Μια συζήτηση με τον άνθρωπό μου ήταν αρκετή για να μου θυμίσει αυτή την ιστορία και να βάλει στο μυαλό μου την σκέψη να το προσπαθήσω ξανά. Η αρχή έγινε σε μια περίοδο της ζωής μου, όπου είχα έντονο πρόγραμμα και είχα την ανάγκη να ξεφεύγω έστω και για λίγο από την καθημερινότητά μου. Μέρα με τη μέρα έβλεπα το βιβλίο μου να παίρνει μορφή και να κυλούν οι λέξεις πάνω στο χαρτί.

Κάθε μέρα βλέπουμε να εκδίδονται καινούργια βιβλία και συνεχώς μας συστήνονται καινούργιοι συγγραφείς. Ποιο νομίζεις ότι είναι το πακέτο που πρέπει να διαθέτει ένας πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για να μας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο “ιδανικό” πακέτο. Ο κάθε συγγραφέας είναι ξεχωριστός και αυτό είναι και το ωραίο. Τι ενδιαφέρον θα είχε άλλωστε αν όλοι οι συγγραφείς ακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο και βλέπαμε ένα μοτίβο να επαναλαμβάνεται; Η ομορφιά του κάθε συγγραφέα – και γενικά του κάθε ανθρώπου – κρύβεται στην διαφορετικότητά του. Αν λοιπόν θα έπρεπε να δώσω μια απάντηση, θα ήταν το να κρατήσει την αυθεντικότητά του. Ένας συγγραφέας μέσω του βιβλίου του, αφήνει να εκτεθεί στο κόσμο ένα κομμάτι του εαυτού του κι ο κόσμος έχει ανάγκη να διαβάσει την αλήθεια του κάθε συγγραφέα. 

Στην ηλικία σου κατάφερες ίσως περισσότερα από νέους και νέες της ηλικίας σου. Ολοκλήρωσες τις σπουδές Νομικής, έχεις μεταπτυχιακό, έκανες μαθήματα νοηματικής γλώσσας για 4 χρόνια και έγραψες ένα βιβλίο. Πώς σκέπτεσαι τη ζωή σου σε πέντε χρόνια; 

Σε πέντε χρόνια από τώρα θα ήθελα έχω την δική μου οικογένεια και να ολοκληρώσω το δεύτερο μου βιβλίο, που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργείται. Επιπλέον θα ήθελα να πετύχω νέους στόχους όπως το να καταφέρω να μάθω κάποιο μουσικό όργανο και να ταξιδέψω σε μέρη όπου δεν έχω επισκεφθεί ξανά. Γενικά, πιστεύω ότι είναι καλό να μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε στη ζωή μας, καθώς μέσα από αυτά μπορούμε να εξελιχθούμε. «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» όπως εύστοχα αναφέρει και η γνωστή φράση.