Εθελοντισμός ισούται με αγάπη. Πιστέψτε το!

Από μικρός κατάλαβε το μυστικό της ζωής, το οποίο δεν είναι άλλο από την προσφορά. Θεωρούσε πάντοτε ότι ο εθελοντισμός περνάει μέσα από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας. Έκτοτε ο Βάσος Χριστοδούλου προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο. Για 50 ολόκληρα χρόνια!

Από τον Ζανέττο Λουκά

Κύριε Χριστοδούλου, γνωρίζουμε για την ενεργή δράση σας στο κομμάτι του εθελοντισμού εδώ και 50 χρόνια. Θυμάστε την πρώτη φορά που νιώσατε την επιθυμία για προσφορά στον συνάνθρωπο σας;
Έχω την καταγωγή μου από την ενορία Άγιου Λουκά της Αμμοχώστου. Από παιδί ασχολούμουν με τον εθελοντισμό με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος ήταν να βοηθούμε άπορες οικογένειες να κτίσουν τα σπίτια τους και στη συνέχεια με τη συμμετοχή μου στα μαθητικά συμβούλια που είχα περάσει. Έπειτα, μετά την εισβολή και αφού έκανα την οικογένεια μου, ασχολούμουν με τους συνδέσμους γονέων. Τα τελευταία 15 χρόνια είμαι πρόεδρος του ΣΚΕ Λιοπετρίου και υπήρξα Αντιπρόεδρος του ΕΣΣΕ και στη συνέχεια τα τελευταία 8 χρόνια είμαι πρόεδρος του ΕΣΣΕ. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει το Περιφερειακό πρόγραμμα κατ ́ οίκον φροντίδας όπου είμαι πρόεδρος. Αυτό καταδεικνύει ότι από νεαρή ηλικία ασχολούμουν με τον εθελοντισμό και την προσφορά μου προς τον συνάνθρωπο. Είστε ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Αμμοχώστου-ΕΣΣΕ Αμμοχώστου.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την δράση του ΕΣΣΕ;
Το ΕΣΣΕ Αμμοχώστου ιδρύθηκε το 1973 και συντονίζει όλες τες ΜΚΟ της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Έχουμε μέλη μας 8 ΣΚΕ από την επαρχία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. Εκτός από την δραστηριότητα μας όσον αφορά των εθελοντικό τομέα προσφέρουμε βοήθεια σε άπορες οικογένειες στις περιόδους του Πάσχα, των Χριστουγέννων και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μία φορά τον χρόνο γίνετε επίσκεψη στα σχολεία του Ριζοκάρπασου για βοήθεια των μαθητών. Την περίοδο των Χριστουγέννων βοηθούμε και πολιτιστικά εκεί και όπου μπορούμε. Δύο με τρείς φορές τον χρόνο οργανώνουμε εκστρατείες καθαριότητας σε διάφορες κοινότητες και παράλληλα είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα κοινωνικά προβλήματα των κατοίκων της επαρχίας μας.

Συγκεκριμένα σε ποιες ομάδες συνανθρώπων μας απευθύνονται αυτά τα προγράμματα; (παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένους κ.α.)
Τα προγράμματα του ΕΣΣΕ απευθύνονται σε βρέφη, παιδία σχολικής ηλικίας προσχολικής ηλικίας, ηλικιωμένους, ασθενείς με άνοια, άτομα με ειδικές ικανότητες, αυτιστικούς, καρκινοπαθείς, οικογένειες με οικονομικά και άλλα προβλήματα. Η συνεισφορά μας δε στα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ουσιαστική π.χ. πυρόπληκτους τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικά, σεισμοπαθείς, πολέμους, covid-19.
Ο ΕΣΣΕ έχει ενεργή δράση όσο αφορά τις παιδικές λέσχες. Πως γίνεται η παροχή βοήθειας σε αυτόν τον τομέα;

Οι παιδικές Λέσχες είναι η βοήθεια που προσφέρετε στα παιδία προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης τα απογεύματα. Προσφέρεται γεύμα, μεσημεριανός ύπνος και βοήθεια στην κατ ́ οίκον εργασία για αποφόρτιση της οικογένειας στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Όσο αφορά τους ηλικιωμένους, με ποιους τρόπους γίνεται η παροχή βοήθειας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα;

Για τους ενήλικες παρέχονται διαφορετικοί τρόποι φροντίδας. Συγκεκριμένα σε δύο κοινότητες λειτουργούν Κέντρα Ημερησίας Φροντίδας, λειτουργούμε περιφερειακά το πρόγραμμα κατ ́ οίκον φροντίδα. Στην κοινότητα Λιοπετρίου προσφέρουμε ημερήσια φροντίδα και για άτομα με άνοια. Υπάρχουν επίσης δύο στέγες ηλικιωμένων για 24ώρη φροντίδα.

Τι σας έχει διδάξει η εμπειρία σας μέσα από τον εθελοντισμό όλα αυτά τα χρόνια;
Εθελοντισμός ισούται με αγάπη. Εάν έχεις να δώσεις αγάπη τότε μπορείς να γίνεις εθελοντής. Πιστέψτε το! Ανταποδίδεται αυτή η αγάπη και φροντίδα στο πολλαπλάσιο. Στο τέλος θα νιώθεις ότι ολοκληρώθηκες σαν άνθρωπος.

Πιστεύεται πως η κοινωνία μας σήμερα είναι ευαισθητοποιημένη όσο αφορά τον συνάνθρωπό μας;

Η κοινωνία μας είναι πολύ ευαισθητοποιημένη, φτάνει να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο αυτή την βοήθεια. Να σας αναφέρω ένα πολύ λαμπρό παράδειγμα όταν πήγαμε στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου να βοηθήσουμε τα παιδία είχαν κάνει έρανο μεταξύ τους και μας έδωσαν το ποσό των €300 για
να βοηθήσουμε οικογένειες. Αυτή η κίνηση δείχνει την ευαισθησία των νέων ανθρώπων. Γι’ αυτό ο εθελοντισμός είναι αγάπη, μία αγκαλιά και ένα χάδι.