Διερευνόντας τα όρια της φαντασίας

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Από νεαρή ηλικία η Γιάννα Μουστακά είχε κλίση στις τέχνες. «Ήθελα να γίνω ζωγράφος, ένιωθα πως με ελκύουν οι τέχνες και πως έτσι θα είχα την ελευθερία της έκφρασης. Είχα την ανάγκη να εκφράζομαι δημιουργικά και να παράγω συναισθήματα.»

Είχε την τύχη να βλέπει τα έργα της να υλοποιούνται και να παίρνουν μορφή, λαμβάνοντας μέρος στις ζωές των ανθρώπων. Το θεωρούσε πάντοτε ελκυστικό να μπορείς να είσαι δημιουργικός και να εκφράζεσαι μέσα από αυτό που κάνεις αποτυπώνοντας τα συναισθήματα σου μέσω των έργων σου.

Από μικρή ηλικία λάμβανε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς τέχνης με διακρίσεις. Σε ηλικία 12 χρονών πήρε το ασημένιο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό στην Ινδία. Φέτος επιλέχθηκε να αντιπροσωπεύσει το πανεπιστήμιο της στην διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής και τέχνης “ Biennale “ στη Βενετία, όμως λόγο των συνθηκών της πανδημίας αναβλήθηκε για του χρόνου.

Η Γιάννα ορίζει την αρχιτεκτονική ως την τέχνη του να μπορείς να μεταμορφώσεις όλες τις άυλες δομές της κοινωνίας όπως κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και ακόμα και τις πολιτικές σε πραγματικές δομές. Η αρχιτεκτονική είναι το εργαλείο ώστε να εξερευνήσει τον κόσμο με τους δικούς της όρους. Η αρχιτεκτονική βρίσκεται παντού, στην πόλη, ακόμα και στον χώρο που ζεις και κινήσε. «Πάντα νιώθω πως βρίσκομαι σε αυτήν την πολύ προσωπική αναζήτηση έχοντας την ελευθερία να κυνηγώ κάτι άγνωστο απελευθερώνοντας
τη δημιουργικότητά μου.» Αυτό της προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, πάνω από όλα σεβόμενη τα όρια της φύσης και τις λειτουργικές ανάγκες των πελατών.

Ως αρχιτέκτονας έχει ως στόχο της, να δημιουργήσει το δικό της προσωπικό στυλ. Πιστεύει πολύ στη συμφιλίωση του παλιού με το καινούργιο, το μοντέρνο με το κλασικό και αυτό αποδεικνύει ότι το σύγχρονο εξελίσσεται για να γίνει διαχρονικό. Διαρκώς προσπαθεί να είναι ο εαυτός της και να θέτει στον εαυτό της καθημερινές προκλήσεις, στο να δημιουργεί συναισθήματα με αδρανή υλικά. Πειραματίζεται με τα μεγέθη και τις αναλογίες, τα χρώματα και τα διαφορετικά υλικά, τον φωτισμό και τις σκιές, παρατηρώντας και προσπαθώντας να δημιουργήσει νέους κόσμους μικτής πραγματικότητας! Μεγάλο μέρος της έμπνευσης της, προέρχεται μέσα από τα ταξίδια της, μελετώντας τις κουλτούρες των άλλων λαών και πολιτισμών. “Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν βαριέσαι ποτέ με το επάγγελμα μου”.

Η αρχιτεκτονική συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη ανοίγοντας δρόμους στη δημιουργικότητά. Η μαγιά της αρχιτεκτονικής είναι η ισορροπία τόσο της επιστήμης, όσο και της τέχνης. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πολλά κτίρια σχεδιάζονται σήμερα για εντυπωσιασμό αδιαφορώντας για τα χαρακτηριστικά του τόπου ή την λειτουργικότητα τους. Αντιθέτως, ρόλος της αρχιτεκτονικής είναι να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και να κτίζονται έργα με σκέψη και με όνειρο. Όσον αφορά την αρχιτεκτονική κουλτούρα της Κύπρου, έχει αλλάξει. Αυτό που οδήγησε στην αλλαγή αυτή είναι η ραγδαία ανάπτυξη των οικοδομών των τελευταίων χρόνων. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά ότι η αρχιτεκτονική βρίσκεται σε μια βαθύτερη κρίση ταυτότητας. Κρίση προτύπων και τρόπου ζωής, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων.

Μια κοινωνική κρίση που αναπόφευκτα επιδρά και στην αρχιτεκτονική. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η αρχιτεκτονική σε μια κοινωνία, έτσι πρέπει να βρούμε τρόπους να εφαρμόσουμε τις νέες ιδέες στο παραδοσιακό περιβάλλον. Ζούμε σε εποχή παγκοσμιοποίησης, που δεν ορίζεται από γεωγραφικά σύνορα αλλά από διεθνή δίκτυα μέσα στα οποία κινούμαστε. Το σίγουρο είναι πως η αρχιτεκτονική πρέπει και οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα βιώματα του ανθρώπου κάθε τόπου. Απλά αναγκαστικά οι τεχνοτροπίες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Μελλοντικοί της στόχοι είναι να σχεδιάσει και να κτίσει τα πιο μεγάλα της όνειρα και να παραμείνει δημιουργική. Να δώσει όλη τη δημιουργικότητά της και καλαισθησία στα έργα της, λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, κάνοντας ευτυχισμένους ανθρώπους στον χώρο που ζουν. Η ζωή εξελίσσεται και ο κόσμος θα αλλάζει για πάντα. Τα κτίρια πρέπει να ανταποκρίνονται στο τοπικό περιβάλλον και το κλίμα, για να το κάνουν κατοικήσιμο για την ανθρώπινη ζωή.

Η αρχιτεκτονική είναι μια πολύπλοκη διαδικασία πολλών παραγόντων, έτσι κάθε φορά που ξεκινάς ένα νέο έργο, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με καινούργιες συνθήκες. Συνεπώς, η καινοτομία έρχεται μέσα από την αναζήτησή και τον συνδυασμό της φαντασίας και των νέων δεδομένων, με απώτερο σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα των έργων σου. Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα απαιτεί πολλές ώρες μοναχικής δουλειάς. Πρέπει να είσαι συνεργάσιμος και επικοινωνιακά ικανός, υπομονετικός αλλά και διαλλακτικός, να αντιμετωπίσεις τους συνεργάτες αλλά και τους πελάτες σου με προσοχή σε κάθε επιθυμία τους. «Για εμένα αρχιτέκτονας σημαίνει καλλιτέχνης, δημιουργικός καλλιτέχνης, που για να δημιουργήσει πρέπει να συλλάβει νοητικά ένα καινούργιο σχέδιο, ένα έργο. Αρχιτέκτονας δεν είναι μόνο αυτός που χτίζει, αλλά και αυτός που “ζυγίζει” υπολογίζει και “ισορροπεί”.»