Δημιουργώντας μελωδίες

Η μουσική που δημιουργεί σε συνεπαίρνει και σε ταξιδεύει, δημιουργώντας καλή διάθεση. Ο χαλαρός και πολύ συμπαθητικός μουσικός Joe Mayer, μας συστήνεται στο VOLT και μιλάει για τα πρώτα του βήματα στη μουσική βιομηχανία, την εμπειρία του και τις εμπνεύσεις του.

Της Ιωάννας Τζούλιου

Πως ξεκίνησε το ταξίδι σου με τη μουσική;

Ξεκίνησε όταν ήμουν 16 χρονών, αφού στο Γυμνάσιο πάντα με ενδιέφερε η hip-hop και urban μουσική. Έβλεπα καθημερινά βίντεο στο YouTube με Dj’s και άκουγα διάφορα είδη μουσικής. Τότε η urban μουσική δεν ήταν πολύ ξακουστή στη Κύπρο. Πήρα την απόφαση να παραγγείλω ένα DjDeck από την Αμερική. Όταν το πήρα στα χέρια μου, μετά από δύο μήνες που περίμενα να φθάσει, ξεκίνησα κατευθείαν να κάνω εξάσκηση και να δοκιμάζω διάφορα remix. Μετά αγόρασα μικρόφωνο και υπολογιστή, για να μπορώ να δουλεύω περισσότερο τη φωνή. Χρησιμοποιούσα φωνές από τραγουδιστές και τα έκανα mix με διάφορες μελωδίες. Όλη αυτή η διαδικασία με εξίταρε, και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω τη δική μου φωνή. Με τη πορεία εξελισσόμουν και ξεκίνησα έτσι να δημιουργώ μουσική.

Τι είδους μουσικής δημιουργείς;

Λατρεύω όλα τα είδη μουσικής, αλλά για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει πιο πολύ το reggae, το R&B και το hip-hop. Δημιουργώ όλα αυτά τα είδη μουσικής, αλλά κυρίως επικεντρώνομαι στη δημιουργία urban μουσικής. Μέσα στο φάσμα της urban μουσικής, ανήκουν τα rhythm&blues και το funk. Αυτή η μουσική με γεμίζει και είναι το πάθος μου.

Τι σε ενέπνευσε να γίνεις μουσικός καλλιτέχνης;

Αυτός που με ενέπνευσε να ασχοληθώ και να μπω στο χώρο της μουσικής, ήταν αναμφισβήτητα ο Akon. Απολάμβανα να τον ακούω από πολύ μικρός. Έχω συλλέξει όλα τα άλμπουμ και τους δίσκους που έχει δημιουργήσει. Οφείλω να ομολογήσω πως η φωνή μου έχει παρόμοια στοιχεία με του Akon. Είναι για μένα το απόλυτο icon.

Ποια είναι τα δυνατά σου στοιχεία που σε έκαναν να γίνεις ένας καλός μουσικός;

(Γέλιο)… Εάν ρωτήσεις τους φίλους μου ή άλλους μουσικούς που έχουμε συνεργαστεί, πιστεύω θα σου αναφέρουν πως ένα από τα δυνατά μου στοιχεία ,είναι πως ξέρω να δουλεύω τη μελωδία καλά. Η δημιουργία και εναρμόνιση της μελωδίας είναι εντελώς διαφορετικό κομμάτι από το να γράφεις τραγούδια. Θέλει τέχνη και φαντασία για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει μελωδία και να την φέρει σε σημείο, έτσι ώστε να ταιριάξει άψογα σε ένα τραγούδι. Δημιουργώ μελωδία του beat, αλλά και μελωδία φωνής. Η μελωδία είναι αυτή που καθορίζει και καθοδηγεί τη ροή ενός τραγουδιού και που το κάνει να είναι «πιασάρικο». Είναι πολύ σημαντική η μελωδία στη διαδικασία δημιουργίας ενός τραγουδιού. Πέρα από αυτό, πιστεύω ένα ακόμη δυνατό μου στοιχείο είναι το mixing & matching. Τα έντεκα χρόνια που διανύω στο χώρο της μουσικής, μου πρόσφεραν αρκετή εμπειρία, ώστε να μπορώ σήμερα να λέω πως, αναφορικά με αυτά, κάνω αρκετά καλή δουλειά.

Ποια είναι τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται όταν δημιουργείς μουσική; 

Όλοι αγαπάμε να κάνουμε κάτι στη ζωή μας, το οποίο μας κάνει να νιώθουμε ανατριχίλα όποτε το κάνουμε. Αυτό για μένα είναι η μουσική! Όταν δημιουργώ μουσική, όταν βρίσκομαι στο στούντιο και ηχογραφώ, όταν ακούω την ηχογράφηση πριν γίνει mix, είναι στιγμές που με γεμίζουν, που με κάνουν να νιώθω ζωντανός. Νιώθω φουλ ενέργεια στο σώμα μου. Πιο απλά, η μουσική μου δημιουργεί ευτυχία, με κάνει ένα διαφορετικό, καλύτερο άνθρωπο και με κάνει να νιώθω αυτοπεποίθηση. Μου αλλάζει όλη τη ψυχολογία και νιώθω καλά, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς μουσική.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα σου επιτεύγματα μέχρι σήμερα, όσο αφορά τη μουσική;

Το μεγαλύτερο μου μουσικό επίτευγμα μέχρι σήμερα ήταν, χωρίς ενδοιασμό, το 2019, όταν δημιουργήσαμε μαζί με τον DjEnglezo, το τραγούδι “GoLoco”. Έφτασε νούμερο δύο στα charts στη Κύπρο, έπαιζε στο Mix- Fm καθημερινά, ήταν διαθέσιμο στο Airplay και στο Spotify, ενώ ακουγόταν σε μπαρ, κλαμπ… μέχρι και στο αεροδρόμιο! Το τραγούδι αυτό ήταν σημαδιακό για μένα.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα τραγούδια σου; 

Μπορείτε να βρείτε τα τραγούδια μου μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες Spotify, iTunes, και AppleMusic.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Που βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;

Είναι αρκετά σημαντικό για μένα να είμαι χαρούμενος και πραγματικά ευτυχισμένος, αφού αυτός είναι ο σημαντικότερος στόχος στη ζωή μου. Αυτό αφορά και τα σχέδια μου με τη μουσική. Η μουσική δεν έχει να κάνει με το να γίνω διάσημος. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να μπορώ να δημιουργώ μουσική συνεχώς, γιατί μου φέρνει ευτυχία. Εάν με κάνει εμένα ευτυχισμένο, μπορώ και εγώ με τη σειρά μου, να κάνω άλλους ανθρώπους ευτυχισμένος με τις δημιουργίες μου. Θα συνεχίσω να δημιουργώ και να γράφω μουσική και για άλλους. Εντός του καλοκαιριού θα κυκλοφορήσουν καινούργια μουσικά κομμάτια, που πρόσφατα έχω δημιουργήσει. Το ένα τραγούδι λέγεται “Maria”, το οποίο αποτελείται από ελληνικούς, αγγλικούς και γαλλικούς στίχους και θα αναδεικνύει τις διαφορετικές κουλτούρες. Το δεύτερο ελληνικό τραγούδι λέγεται “Diva”. Εν κατακλείδι, δεν έχω σκοπό να σταματήσω τη δημιουργία μουσικής, και εύχομαι να συνεχίζω να το κάνω για μία ζωή.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news