Δίνοντας ζωή στο σχέδιο

Ασχολείται έντονα με τα πορτραίτα, τις φιγούρες, τα κουστούμια και τις ιστορίες. Θεωρεί ότι τα έργα ενός καλλιτέχνη πρέπει να είναι αυθεντικά και να έχουν ψυχή. Και έχει ως πρότυπο τον Stanley Kubrick και τον Quentin Tarantino. Η Κυριακή Μαυρουδή συστήνεται στο περιοδικό VOLT.

Του Ζανέττου Λουκά

Πότε είχες την πρώτη επαφή με το σχέδιο και γιατί σε κέρδισε αυτή η μορφή τέχνης;

Από πολύ νεαρή ηλικία, θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζει, να τραγουδά, να χορεύει, να λαμβάνει μέρος σε παιδικές παραστάσεις. Ήταν ξεκάθαρη η κλίση μου από πολύ νωρίς στις τέχνες. Μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι το στοιχείο που με έλκυε σε αυτό το χώρο, εκτός από αυτό της έκφρασης, ήταν το στοιχείο του storytell- ing. Η ζωγραφική και κυρίως η εικονογράφηση ήταν το πιο άμεσο, ξεκάθαρο και εύκολο για εμένα να ακολουθήσω πρακτικά. Θυμάμαι τον εαυτό μου, κάπου στα 8, να φτιάχνει ιστορίες με νεράιδες, φανταστικούς κόσμους γεμάτους περιπέτεια και φαντασία.

Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου θέμα στο σχέδιο; Τι σε εμπνέει περισσότερο;

Λατρεύω να ζωγραφίζω πορτρέτα, φιγούρες, κοστούμια και κυρίως ιστορίες. Σαν illustrator, φτιάχνω ψηφιακά πορτρέτα επαγγελματικά. Βρίσκω την έμπνευση μέσα από τη διαφορετικότητα και τη ποικιλομορφία των ανθρωπίνων χαρακτηριστικών. Πέρα από τις παραγγελίες, γεμίζω το πορτοφόλιο μου με πρόσωπα που με γοητεύουν στο περιβάλλον μου. Έχω σταματήσει αρκετές φορές ανθρώπους, σε διάφορα μέρη, για να τους ρωτήσω αν θα μπορούσα να τους βγάλω φωτογραφία για να τους ζωγραφίσω. Σε πιο βαθύ επίπεδο, αυτό που αληθινά με γοητεύει, είναι οι ιστορίες και τα συναισθήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα πρόσωπο και μια εικόνα. Πολλές φορές επινοώ δικούς μου χαρακτήρες. Συχνά, καθώς δημιουργώ ένα χαρακτήρα, πιάνω τον εαυτό μου να φαντάζεται το τι μπορεί να σκέφτεται ή να νιώθει και ποιά θα ήταν η ιστορία του, αν αυτός ήταν κεντρικός ήρωας σε μια ταινία.

Πού σπούδασες σχέδιο και ποια η πορεία σου σήμερα;

Σαν μαθήτρια, ήμουν πολύ μπερδεμένη για το τι ήθελα να κάνω. Αποφάσισα να μην πάω κατευθείαν για σπουδές και να δώσω χρόνο στον εαυτό μου να εξερευνήσει διαφορά είδη εικαστικών και καλών τεχνών. Μέσα σε αυτά ήταν και ένας χρόνος γενικό foundation τέχνης, στη Σκωτία. Εκεί ανακάλυψα το animation και το λάτρεψα, καθώς συνδιάζει τεχνικές ικανότητες αλλά και ιδιότητες από όλα τα κομμάτια που αγαπώ στη τέχνη, όπως είναι το σχέδιο, το θέατρο, η σκηνοθεσία, η μουσική και κυρίως το storytelling. Όταν τελείωσα το πτυχίο μου στη Σκωτία, ήρθα πίσω στην Κύπρο. Δυστυχώς, η πανδημία, όπως και όλο τον πλανήτη, με καθήλωσε επαγγελματικά. Παρόλα αυτά, σε κάποια φάση κατάφερα να δουλέψω σαν εικονογράφος στην Κύπρο, φτιάχνοντας πορτρέτα, τοιχογραφίες και illustration projects. Σήμερα, έχω ήδη κάνει τα πρώτα μου βήματα στο animation industry, σαν storyboard artist.

Τι ορίζεις ως ποιοτικό στο σχέδιο;

Ποιοτικό για εμένα ισοδυναμεί με αυθεντικό. Προσωπικά, θεωρώ ότι η αυθεντικότητα δεν είναι μια ιδιότητα που εξαρτάται από την παρθενογένεση και την πρωτοπορία. Αυτού του είδους σκέψη πιστεύω ότι είναι κλεισμένη σε ένα πολύ στερεοτυπικό κουτάκι. Η αυθεντικότητα για εμένα πηγάζει κατευθείαν από την καρδιά του καλλιτέχνη, από τη ψυχή και το νόημα που έχει για αυτόν το κάθε έργο του. Πάντα ξεχωρίζουν τα έργα (είτε είναι ζωγραφιά, είτε είναι τραγούδι) που έχουν μέσα ψυχή, ακόμα και αν δεν είναι τα πιο «καλοφτιαγμένα» και τα πιο «ελκυστικά». Όταν έχουν ψυχή, μπορεί να το νιώσει και το κοινό, γιατί πολύ απλά έχουν ζωή και μπορούν να μιλήσουν και να αγγίξουν άλλες ψυχές. Ποιοτικό λοιπόν για εμένα δεν είναι κάτι καλοφτιαγμένο, αλλά κάτι αυθεντικό.

Τι είδους δημιουργικά πρότυπα έχεις από τον κόσμο του σχέδιου;

Σε πιο νεαρή ηλικία, τα ερεθίσματα μου ήταν κλασικοί καλλιτέχνες όπως ο Mucha, ο Klimt και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες, κυριώς της Art Nouveau. Το internet αλλά και οι σπουδές έχουν σίγουρα διευρύνει πολύ τους ορίζοντες μου, καθώς υπάρχουν χιλιάδες καλλιτέχνες εκεί έξω. Κάποιοι από τους καλλιτέχνες που ακολουθώ και θαυμάζω είναι ο Iain McCaig, ο Ahmed Aldoori, Dan Milli- gan, Marcelo Vignali, αλλα και καλλιτέχνες από το χώρο του κινηματογράφου όπως ο Stanley Kubrick και ο Quentin Tarantino.

Tι θα ήθελες να δημιουργήσεις και δεν το έχεις κάνει ακόμη;

Θα ήθελα να μοιραστώ τις ιστορίες μου με τον κόσμο, απλώς δε ξέρω ακόμα με ποιό τρόπο θα μπορούσα να το κάνω. Το animation είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί, χρειάζεται επίσης μια μεγάλη ομάδα από διάφορες ειδικότητες από πίσω και είναι, επίσης, πολύ ακριβό. Παρόλα αυτά τα όνειρα δεν έχουν περιορισμούς, για αυτό και εγώ πιστεύω ότι στο μέλλον θα καταφέρω να υλοποιήσω τα όνειρα μου.

Τι σημαίνει «να είσαι δημιουργικός» για εσένα;

Είμαι δημιουργική, όταν αφήνομαι σε αυτή την ενέργεια να με συνεπάρει. Είμαι δημιουργική όταν επιτρέπω στον εαυτό μου να εκφραστεί αυθεντικά και να επικοινωνήσει σε όποια μορφή θέλει, οτιδήποτε τον εκφράζει και τον ανησυχεί. Μπορώ όμως να εξακολουθώ να είμαι δημιουργική ακόμα και αν ένα project μπορεί να είναι “βαρετό”, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το περιθώριο της δημιουργίας και της επικοινωνίας.

Τι προσπαθείς να επικοινωνήσεις με την τέχνη σου;

Πιστεύω πως οι καλλιτέχνες έχουν μια τεράστια δύναμη και ευθύνη στα χέρια τους. Η ευθύνη πηγάζει από τη δύναμη που έχουν στο να διαμορφώνουν την κουλτούρα και το πνεύμα του σήμερα. Για εμένα αυτό είναι και το χρέος μου σαν καλλιτέχνης. Αυτό που θα ήθελα είναι να βάλω το δικό μου λιθαράκι στο να κοσμήσω εικαστικά και να συμβάλω στη διαμόρφωση της κουλτούρας της γενιάς μου, μέσα από τη δική μου ματιά και αντίληψη. Οι ιστορίες μου εκφράζουν τις δικές μου ανησυχίες σε πολιτικά, κοινωνικά, ψυχικά, φιλοσοφικά, ανθρώπινα και περιβαλλοντικά θέματα. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να εκφραστώ αλλά και να κάνω πρακτικά κάτι για όλη την αδικία, τη διαφθορά, τον πόνο που υπάρχει στο κόσμο μας. Εξακολουθώ να είμαι εκείνο το παιδί που πιστεύει ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, φτάνει ο καθένας από εμάς να είναι διατεθημένος να αφήσει το δικό του στίγμα. Αυτό το λιθαράκι για εμένα είναι η τέχνη μου. Η τέχνη μου είναι το δικό μου προσωπικό μανιφέστο.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news