Γνωρίζοντας τον Κάκκουφα μέσα από τον Μιχάλη

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Συναντήσαμε τον Μιχάλη στο γήπεδο της Ομόνοιας Αραδίππου και μας μίλησε για την ποδοσφαιρική καριέρα του η οποία… δεν ξεκίνησε ποτέ!

Αρχικά μιλήστε μας για το πως γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείτε με την σάτιρα; Ποια ήταν τα κίνητρα σας;

Με την σάτιρα ασχολούμουν από πριν αρχίσω αυτό το ταξίδι επαγγελματικά. Συχνάζοντας με φίλους, αρκετές φορές σατιρίζαμε, για να γελάμε.

Ποια ήταν τα βήματα σας μέχρι να φτάσετε εδώ;

Τα πρώτα μου βήματα άρχισαν όταν είχα μαγνητοφωνηθεί και ακολούθως το ανέβασα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πήρα 80.000 προβολές. Ένας φίλος μου, θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει όταν με είχε παρακολουθήσει «αυτή είναι η δουλειά που σου ταιριάζει..» Έτσι λοιπόν, είχε αρχίσει η σάτιρα να γίνεται κομμάτι της ζωής μου. Είχα ξεκινήσει να σατιρίζω αθλητική επικαιρότητα και σπανίως πολιτικά θέματα. Φθάνοντας στο τέλος κάθε επεισοδίου, παρουσίαζα μια βιωματική μου ιστορία, αν και αληθινή υπήρχε και αρκετή σάτιρα! Με το πέρασμα δυο χρόνων, όπου είχα παρουσιάσει όλες μου τις βιωματικές ιστορίες, πρόβαλλα διάφορα ανέκδοτα, δίνοντας τους τις δικές μου πινελιές, τροποποιώντας τα. Αυτό διάρκεσε μόλις έξι χρόνια. Είχα αρχίσει πλέον να εργάζομαι επαγγελματικά, μέσω μιας εταιρίας.

Θα εργαζόσασταν και στην τηλεόραση έχοντας τη δική σας εκπομπή;

Στόχος και όνειρο καθενός πιστεύω είναι να εργαστεί στην τηλεόραση έχοντας τη δική του εκπομπή. Αν και η τηλεόραση θεωρώ είναι επικίνδυνο μέσο, αφού μπορεί να επιφέρει την επιτυχία αλλά παράλληλα και την αποτυχία.

Πιστεύετε ότι η σάτιρα έχει καλύτερη ανταπόκριση από το κοινό του διαδικτύου, σε αντίθεση με το κοινό της τηλεόρασης;

Είχα εργαστεί και στην τηλεόραση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Σίγουρα το πιστό κοινό ενός καναλιού θα σε παρακολουθήσει. Παράλληλα το διαδίκτυο έχει μια ξεχωριστή δύναμη. Μέσω του διαδικτύου υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία λόγου σε αντίθεση με την τηλεόραση. Όποιο μέσο και να χρησιμοποιείται, σημαντικό είναι να υπάρχει συνεχώς ποιότητα στο περιεχόμενο. 

Θεωρείτε ότι η σάτιρα έχει όρια και κανόνες;

Φυσικά. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στον χώρο της σάτιρας. Η σάτιρα είναι καυστική, αλλά αναγκαίο είναι να είσαι προσεκτικός σε ό,τι και να κάνεις και σίγουρα με μέτρο! Μέσα από την σάτιρα αποκαλύπτονται αρκετές αλήθειες και διαδίδονται μηνύματα όπου στην πραγματικότητα δεν μπορεί να τα εκφράσει κανείς, γιατί θα κατηγορηθεί.

Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος για σάτιρα στην Κύπρο;

Ναι! Τώρα υπάρχουν αρκετοί που ασχολούνται με την σάτιρα, άλλοι επαγγελματικά και άλλοι όχι.

Πιστεύετε ότι λείπουν το χιούμορ και η σάτιρα από τη σύγχρονη ζωή;

Σίγουρα! Πλέον η νέα γενιά ασχολείται με την τεχνολογία. Η επικοινωνία έχει χαθεί.

Πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεστε ώστε να ετοιμάσετε ένα ρόλο; 

Αρκετές ώρες. Υπήρξαν στιγμές όπου είχα σταματήσει στον δρόμο, ώστε να πάρω σημειώσεις.

Αυτοσχεδιάζετε ή ακολουθείτε πιστά ένα πρόγραμμα;

Σίγουρα χρειάζεται μελέτη για ένα καλό πλάνο ώστε να μην παρουσιάζεται συχνά όμοιο περιεχόμενο. Όταν καλούμαι να ακολουθώ πιστά ένα πρόγραμμα είναι μειονέκτημα μου, αφού δεν μπορώ. Συνεχώς αυτοσχεδιάζω.

Τι είναι αυτό που κάνει μια καλή σάτιρα. Το άτομο ή το χιούμορ του ατόμου;

Θεωρώ είναι το ταλέντο που κουβαλά το κάθε άτομο. Ακόμα και εγώ ο ίδιος πιστεύω η αγάπη που παίρνω από το κοινό είναι γιατί δεν προσποιούμαι, αλλά επειδή είμαι ο εαυτός μου. 

Υπήρχε ποτέ κάποια περίεργη αντίδραση από το κοινό σε κάποιο από τα αστεία σας;

Τα πρώτα χρόνια που είχα εργαστεί στον χώρο αυτό, είχα δεχθεί αρκετές καταγγελίες. Με το πέρασμα του χρόνου, ο κόσμος με έχει αναγνωρίσει και αγαπήσει.

Πώς σας αντιμετωπίζει ο κόσμος στο δρόμο;

Υπήρξαν αρκετοί που με κοροϊδεύαν και άλλοι που αδιαφορούσαν. Βλέποντας έπειτα τα επεισόδια μου, αναγνώριζαν ότι με κάποιο τρόπο ο Μιχάλης μπορούσε να επηρεάσει το κοινό του, μεταδίδοντας τους αρκετά μηνύματα. Πλέον με αντιμετωπίζουν αλλιώτικα. Ο κόσμος μου εκφράζει την αγάπη του και κυρίως τον σεβασμό του.

Αγαπημένη σας ατάκα και γιατί;
Άϊταααα! Την ατάκα αυτή, την είχα δημιουργήσει με ένα φίλο μου. Αρκετός κόσμος την χρησιμοποιεί, αν και πολύ δεν γνωρίζουν την σημασία της. Κύρια χρήση της, είναι να καλωσορίσεις, να αποχαιρετήσεις και να αποφύγεις ένα άτομο. Γενικότερα απαντάει σε όλα. 

Αγαπημένη σας ατάκα και γιατί;
Άϊταααα! Την ατάκα αυτή, την είχα δημιουργήσει με ένα φίλο μου. Αρκετός κόσμος την χρησιμοποιεί, αν και πολύ δεν γνωρίζουν την σημασία της. Κύρια χρήση της, είναι να καλωσορίσεις, να αποχαιρετήσεις και να αποφύγεις ένα άτομο. Γενικότερα απαντάει σε όλα. 

Μελλοντικοί σας στόχοι;

Να παραμείνω ταπεινός, ώστε να με αγαπάει και να με σέβεται ο κόσμος. Αυτό που προσπαθούσα συνεχώς και προσπαθώ ακόμα είναι όταν θα μεγαλώσουν τα παιδία μου και θα βλέπουν τον Μιχάλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να μην ντρέπονται και να είναι περήφανα.

Φθάνοντας στο τέλος της κουβέντας μας, συμπληρώστε μου τις εξής φράσεις, ο Μιχάλης αγαπά… και η σάτιρα απαιτεί….;

Ο Μιχάλης αγαπά όλο τον κόσμο, ακόμα και αυτούς που τον στεναχωρούν. Αυτό που χρειάζεται είναι να αγαπάμε αρχικά τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να αγαπήσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο. Μεγάλη μου χαρά είναι όταν βλέπω τον κόσμο να γελάει. Το να κάνεις κάποιον να στεναχωρηθεί είναι αρκετά εύκολο, όμως να κάνεις κάποιον να γελάσει είναι πολύ δύσκολο.

Η σάτιρα απαιτεί αρκετό διάβασμα ώστε να γνωρίζεις τι λες και να το αγαπάς ώστε να μπορείς παράγεις ένα καλό αποτέλεσμα.