Για ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών
Ο δικηγόρος Κλεάνθης Κουτσόφτας νιώθει έτοιμος να εκπροσωπήσει τον Κύπριο πολίτη γι ́αυτό και θα κατέλθει στις Βουλευτικές Εκλογές ως Υποψήφιος Βουλευτής του ΔΗΣΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ.

Κλεάνθη, πως πήρες την απόφαση να κατέλθεις υποψήφιος στις βουλευτικές φέτος;
Mετά από πολλές ώρες σκέψεων και συλλογισμών. Πήρα όμως αυτή την απόφαση με σιγουριά, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το πολιτικό σύστημα όπως το έχουμε γνωρίσει, έχει κλείσει τον κύκλο του. Πρέπει να αλλάξει και να ανανεωθεί. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει, να αναλάβουμε το ιστορικό βάρος της ευθύνης και να μην περιμένουμε από άλλους να το πράξουν για μας. Με όπλο μου μια νέα αντίληψη της πολιτικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας, με δυναμισμό και εργατικότητα, μπορώ να ενισχύσω αυτή την προσπάθεια με την είσοδο μου στην Βουλή. Πήρα αυτή την απόφαση γιατί νιώθω έτοιμος να εκπροσωπήσω τον Κύπριο πολίτη του εκσυγχρονισμού και αυτού που αναζητά λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Παράλληλα, μπαίνω στον «πολιτικό στίβο» χωρίς να αναζητώ πολιτικό όφελος, αλλά να συνδράμω στην ανάγκη επίλυσης μικρών, ορατών και κραυγαλέων προβλημάτων.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να διαφοροποιείσαι από τους ανθυποψήφιους σου;
Προτιμώ να αφήσω τον κάθε ψηφοφόρο να το απαντήσει. Αυτό που θέλω πραγματικά είναι να συναντήσω όσους πιο πολλούς συμπολίτες μου μπορώ πριν ψηφίσουν, για να τους αποδείξω, ότι είμαι ικανός να τους εκπροσωπήσω και δεν θα αφήσω να πάει χαμένη η ψήφος τους. Από την άλλη, και δυστυχώς λόγω της πανδημίας, η επιθυμία μου να γνωρίσω και να συζητήσω με τους ψηφοφόρους της επαρχίας μας περιορίζεται. Αυτό που θέλω όμως, από όσους δεν καταφέρω να γνωρίσω από κοντά, είναι να με ψάξουν και να δουν ποιος είμαι, πριν αποφασίσουν να ασκήσουν το πολύτιμο εκλογικό τους δικαίωμα.
Ποια η γνώμη σου για την αποχή;
Ανήκω σε μια γενιά που πληρώνει λάθη για τα οποία δε φέρει ευθύνη, έτσι, αντιλαμβάνομαι πιο εύκολα την δικαιολογημένη πολιτική δυσαρέσκεια, αλλά η αποχή δεν είναι η λύση. Δεν είναι λύση να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Σε αυτό εδώ το σημείο όμως θα ήθελα να τονίσω ότι οι νέοι ενδιαφέρονται, ο μύθος της αποϊδεολογικοποίησης της νέας γενιάς καταρρίπτεται από τους ίδιους τους νέους. Η νεολαία παρεμβαίνει, εκφράζει πολιτική άποψη, δεν μένει στο περιθώριο των εξελίξεων και διεκδικεί το όνειρο για το μέλλον. Τις πλείστες φορές, ακούγοντας τη λέξη νέος καταργούμε την σχέση του με την πολιτική ή οποιαδήποτε παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί η αποχή στις τάξεις της Νεολαίας είναι τεράστια. Κάποιος μπορεί να πει δικαιολογημένα λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας γύρω από τη λέξη πολιτική. Δεν είναι έτσι όμως, οι νέοι συμμετέχουν και ζητούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, την απόρριψη του αφυδατωμένου πολιτικού λόγου. Όσο η πολιτική φιλοσοφία μένει η ίδια, η νέα γένια την απωθεί. Την πλήξη αυτή μπορούν να την φρενάρουν οι ίδιοι οι νέοι μέσω της ενίσχυσης των θεσμών της συμμετοχής και της πολιτικής παρέμβασης αυτών.
Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας… Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;
Σίγουρα η προεκλογική εκστρατεία θα κινηθεί σε ρυθμό πρωτοκόλλων και είμαι έτοιμος για μια roller coaster δοκιμασία. Εν μέρη υποκατάστατο της προεκλογικής εκστρατείας θα αποτελέσουν εφαρμογές video-συνάξεων και τα ΜΚΔ. Τα ΜΚΔ είναι μέρος της ζωής μας, με αυτά ξυπνάμε και με αυτά κοιμόμαστε. Είτε μας αρέσει, είτε όχι , είναι μια πραγματικότητα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί παρένθεση στις προεκλογικές εκστρατείες, όμως θα κρατήσουμε αναπόφευκτα στοιχεία της και για το μέλλον. Η εποχή η οποία ζούμε αποτελεί μεταβατική από το παραδοσιακό στο σύγχρονο περιβάλλον. Θεωρώ ότι στο μέλλον το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ θα ξεπεράσουν την τηλεόραση και οι τεχνολογικές δυνατότητες θα είναι τρομερά προχωρημένες. Σε μεγάλο βαθμό, η πιο πάνω διαδικασία εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει και στην Κύπρο. Όπως έχω προαναφέρει, θα προτιμούσα να συναντήσω όσους πιο πολλούς ψηφοφόρους μπορώ από κοντά. Δυστυχώς η πανδημία περιορίζει αυτή την επιθυμία μου. Όμως, μέσα στο συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον το οποίο ζούμε, μπορούν να βρεθούν λύσεις για να αποκτήσει ο κάθε συμπολίτης μας την καταλληλότερη γνώση και αντίληψη για τον κάθε υποψήφιο. Αυτό θέλω, και το τονίζω ξανά, θέλω να με ψάξετε πριν πάτε στην κάλπη.
Ποιο είναι το μήνυμα σου στους ψηφοφόρους σου και ιδιαίτερα στους νέους, που ταυτίζεσαι μαζί τους λόγω ηλικίας, και οι οποίοι έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών;
Αυτό οραματίζομαι και εγώ, ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών. Για αυτό τον λόγο, καλώ όλους όσους συμμερίζονται τις ιδέες μου, να συμπορευτούμε μαζί για ένα κοινό όραμα για τη Νέα Γενιά και την Αμμόχωστο. Μαζί να καθορίσουμε το αύριο, μαζί να φέρουμε νέα πολιτική κουλτούρα και νοοτροπία, μαζί να κάνουμε πράξη την ανανέωση. Το νέο για να ευδοκιμήσει θέλει φίλους, χρειάζεται στήριξη και να αντιληφθούμε ότι οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες, τουναντίον. Αποφάσισα να διεκδικήσω την είσοδο μου στην Βουλή για να γίνω κομμάτι της φωνής των νέων. Η πολιτική όμως, θέλοντας και μη, είναι τα πάντα εφόσον διέπει κάθε τομέα της ζωής μας. Έτσι και εγώ, θα δημοσιεύσω και θα παραδώσω στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μια δέσμη προτάσεων. Προτάσεις οι οποίες χωρίζονται σε εννιά πυλώνες. Στο κυπριακό, στη νεανική επιχειρηματικότητα, στην οικονομία, στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στο περιβάλλον και στη διαφθορά. Αυτός ο πολιτικός θέλω να γίνω, ο ωφέλιμος, με προτάσεις και θέσεις για μια καλύτερη Κύπρο.
Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Αυτή η νοοτροπία τις περισσότερες φορές λειτούργησε εις βάρος της Κύπρου; Εσύ όντας υποψήφιος κόμματος πως θα λειτουργήσεις, μπορείς να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό;
Για να είμαστε ειλικρινείς, η νοοτροπία αυτή επικρατεί διαχρονικά στην Κύπρο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αντίληψη επικρατεί σε όλους. Εγώ τολμώ να πω ότι, παρατηρώ τη Νέα Γενιά να προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό είναι το οποίο λέω και εγώ από την πρώτη μέρα της εξαγγελίας μου, να αλλάξουμε δηλαδή τη νοοτροπία και να φέρουμε νέα πολιτική κουλτούρα. Εγώ θα αντισταθώ χωρίς περιστροφές σε ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα των συμπολιτών μας και θα υπερασπιστώ με σθένος ότι είναι υπέρ των συμπολιτών μας. Πρώτιστος μου, ειλικρινής στόχος και μέλημα, είναι ο πολίτης.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σου στόχος σε περίπτωση εκλογής σου;
Να είμαι η φωνή όσων εκπροσωπώ στο κοινοβούλιο. Να ακούγονται δυνατά όσα δεν μπορούν να πουν οι ίδιοι οι πολίτες. Χωρίς πολλά λόγια. Η δική μου προσωπική προτεραιότητα είναι όμως και να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά. Στόχος μου είναι σε μια πενταετία, από σήμερα, οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην πολιτική.
Με λίγα λόγια:
Ο Κλεάνθης Κουτσόφτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι στις 29 Σεπτέμβριου το 1992. Το 2007 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Παιδοβουλής. Ακολούθως το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της ΜΑ.ΚΙ Αμμοχώστου (Μαθητική Κίνηση) και ταυτόχρονα μέλος της ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών). Στο λύκειο Παραλιμνίου, πέραν των γνώσεων και της παιδείας που γαλουχήθηκε, απέκτησε πραγματικούς φίλους, με τους οποίους διατηρεί άριστες σχέσεις μέχρι και σήμερα. Διετέλεσε πρόεδρος του Λυκείου το 2009-10. Αποφοιτώντας από το Λύκειο Παραλιμνίου το 2010, υπηρέτησε στις Δυνάμεις Καταδρομών όπου και ολοκλήρωσε επιτυχώς τη θητεία του, το 2012. Αναντίλεκτα, οι περήφανες Δυνάμεις Καταδρομών τον έμαθαν να μην παρατά ποτέ τους στόχους του και να πολεμά μέχρι τέλους γι ́ αυτούς. Ακολούθως, από το 2013 μέχρι και το 2016 σπούδασε νομική
στο University of Essex. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων υπήρξε πρόεδρος του Essex Cypriot Society το 2015, αντιπροσωπεύοντας τους Κύπριους φοιτητές και συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην προβολή και ανάδειξη της Κυπριακής παράδοσης. Παράλληλα, είχε τη μέγιστη τιμή το 2014 να διατελέσει πρόεδρος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2015 υπηρέτησε από το αξίωμα του προέδρου στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ηνωμένου Βασιλείου (ΕΦΕΚ ΗΒ). Αγωνίστηκε με ζήλο και συλλογικά για το κοινό καλό, με προτάσεις και εισηγήσεις προς όφελος της φοιτητιώσας νεολαίας
του Ηνωμένου Βασιλείου. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του το 2016 και με την κάθοδο του στην Κύπρο άρχισε να ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου. Από το 2017 υπηρετεί τη ΝΕΔΗΣΥ από τη θέση του Επαρχιακού στην Αμμόχωστο. Από τη θέση αυτή, γνώρισε ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν στην Επαρχία Αμμοχώστου, αλλά και τους πρόσφυγες μας οι οποίοι ζουν στις υπόλοιπες επαρχίες. Ταυτόχρονα, έχει να επιδείξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Μέσα από το επάγγελμα του, τις σπουδές του και τη συνδικαλιστική του δράση, πιστεύει ότι έφτασε η στιγμή, να οικοδομηθεί μια ανανεωμένη σχέση μεταξύ πολιτικής και νεολαίας, δίνοντας «τόπο στην οργή» και δικαίωμα στο όνειρο.