Για ένα καλύτερο αύριο

Ο Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Γιώργος Ποΐζης θα κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές ως Υποψήφιος Βουλευτής Επαρχίας Αμμοχώστου με τη Δημοκρατική Παράταξη με μοναδικό στόχο ένα καλύτερο αύριο.

Πως πήρατε την απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής;

Πήρα την απόφαση να κατέβω στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές ορμωμένος από δύο συνειδησιακά προβλήματα. Το πρώτο είναι οι νέοι μας, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ελπίδα. Οι νέοι σήμερα παρόλο το υψηλό επίπεδο μόρφωσης τους αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δυστυχώς δεν έχουν τις ευκαιρίες να εφαρμόσουν το τι έχουν μάθει και παράλληλα να προσφέρουν στην κοινωνία. Τους ζητούμε να πετάξουν ενώ τους έχουμε κόψει τα φτερά και ένας τόπος χωρίς νέους δεν έχει καμία ελπίδα για το μέλλον. Έχοντας 3 παιδιά και 3 εγγόνια, αλλά και μέσω της συναναστροφής μου με πολλούς άλλους νέους πήρα την απόφαση να διεκδικήσω μια θέση στη Βουλή και να προσπαθήσω μαζί με άλλους να δώσουμε ελπίδα σε αυτά τα νέα παιδιά. Το δεύτερο συνειδησιακό μου πρόβλημα είναι η κατάφορη αδικία που υφίστανται οι πρόσφυγες. Παρόλο που εγώ ο ίδιος δεν είμαι πρόσφυγας βλέπω αρκετό κόσμο που έχασε τις περιουσίες του και 46 χρονιά μετά την τούρκικη εισβολή να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο να βοηθήσει τα παιδιά του και να έχει μια καλύτερη ζωή. Θα μπορούσαμε με ευκολία να αποδώσουμε τον συντελεστή δόμησης των κατεχομένων στους πρόσφυγες ούτως ώστε ο κάθε άνθρωπος για την απώλεια της χρήσης της περιουσίας του να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτό τον συντελεστή, να τον μεταφέρει στα παιδιά του και τα παιδιά να μπορέσουν να τον πουλήσουν ή να τον χρησιμοποιήσουν σε γη, την οποία έχουν καταφέρει να αγοράσουν στις ελεύθερες περιοχές. Μόνος όρος να μην πωλήσουν οποιαδήποτε περιουσία στα κατεχόμενα μέχρι την τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εμένα προσωπικά, το να βλέπω την πατρίδα μας να ξεπουλιέται στους Τούρκους, δεν με αφήνει ήσυχο γι ́αυτό και θέτω την υποψηφιότητά μου. Πως θα προσπαθούμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος όταν δεν θα μείνει γη να διεκδικήσουμε; Όταν δεν έχεις γη δεν έχεις πατρίδα και πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι. 

Διαφορετικές οι προεκλογικές εκστρατείες φέτος μέσω πανδημίας… Φέτος είναι ακόμα πιο δύσκολο το έργο των υποψηφίων;

Οι σημερινές εκλογές φυσικά και είναι διαφορετικές από άλλες φορές αλλά δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι δημιουργεί προβλήματα. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις και τη δημαγωγία. Ο κόσμος έχει σοβαρά προβλήματα και έχει κουραστεί από συγκεντρώσεις και λόγια. Λόγω και της πανδημίας πολλοί συνάνθρωποι μας υποφέρουν οικονομικά. Ο κόσμος, θέλει να μας δει, να του μιλήσουμε και να του δώσουμε θάρρος για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Ο κόσμος θέλει πράξεις και στήριξη. Γι ́αυτό και όλα τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για τις εκστρατείες μας πρέπει να είναι με φειδώ, το κόστος να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο και αν έχουμε τη δυνατότητα τα χρήματα αυτά να τα δώσουμε στον κόσμο τον οποίο τα έχει ανάγκη.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να διαφοροποιείστε από τους ανθυποψήφιους σας;

Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη ξεχωρίζω γιατί θέλω να πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει αξιόλογους και έντιμους ανθρώπους. Το θέμα δεν είναι σε τι ξεχωρίζω αλλά σε τι μπορώ να προσφέρω. Έχοντας καθαρά χέρια και χωρίς να έχω οποιαδήποτε υποχρέωση σε κανένα πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στους συνανθρώπους μου, μέσω των νομοθετημάτων στη Βουλή, ούτως ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες χωρίς να χρειάζεται να αποτεινόμαστε στον οποιοδήποτε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να βλέπουν οι ψηφοφόροι όταν πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν; 

Για εμένα το πιο σημαντικό είναι η εντιμότητα. Δεν θέλουμε τους πιο έξυπνους. Θέλουμε έντιμους ανθρώπους που να έχουν καθαρά χέρια και να προσπαθούν μαζί όλοι να νομοθετούν προς όφελος των πολιτών. Όπως όλοι γνωρίζουμε η διαφθορά έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, το θράσος δεν έχει όρια με αποτέλεσμα να αποκόπτουμε εντελώς την ελπίδα από τον πολίτη.

Διαχρονικά η Κύπρος, αλλά και η επαρχία μας πάσχει από κομματισμό. Εσείς όντας υποψήφιος κόμματος
πως θα λειτουργήσετε, μπορείτε να αντισταθείτε στη γραμμή του κόμματος για το ευρύτερο καλό;

Ασχολούμαι με τα κοινά από νεαρή ηλικία και όλος μου ο πολιτικός βίος αντιστεκόταν στα κατεστημένα. Ποτέ δεν ενέργησα για να αποκτήσω, με οποιοδήποτε αδιαφανή τρόπο, οτιδήποτε προς όφελος δικό μου ή της οικογένειάς μου. Δεν είμαι ενάντια στα κόμματα, είμαι όμως ενάντια
στον κομματισμό αλλά και στις ηγεσίες των κομμάτων που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα ενώ είναι εντεταλμένοι να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος σε περίπτωση εκλογής σας;

Αρχικός μου στόχος σε περίπτωση εκλογής μου είναι μέσα από Νομοθετήματα να βοηθήσουμε τους νέους, να τους δώσουμε ελπίδα και να τους φέρουμε πίσω στον τόπο μας παρέχοντας τους εργασία και προοπτικές για να δημιουργήσουν. Μόνο με αυτό τον τρόπο η πατρίδα μας θα έχει μέλλον. Παράλληλα θέλω νομοθετικά να κυνηγήσω την απόδοση του συντελεστή δόμησης των κατεχομένων. Τέλος, κάτι το οποίο δεν ανέχομαι είναι η διαφθορά. Πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά και να στείλουμε στο πυρ το εξώτερο όλους τους διεφθαρμένους.

Με λίγα λόγια:

Ο Γιώργος Κυριάκου Ποΐζης, παιδί αγροτικής οικογένειας, μεγάλωσε στο χωριό Αυγόρου βοηθώντας τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες μέχρι και το Λύκειο. Είναι πατέρας τριών παιδιών. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην τράπεζα Barclays και παράλληλα σπούδαζε χρηματοοικονομικά τα βράδια. Απόκτησε το πτυχίο BA (Hons) του Staffordshire University στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδικότητα “Accounting and Finance”. Διετέλεσε Διευθυντικό στέλεχος για είκοσι χρόνια σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Από το 2008-2013 ήταν Διευθυντής Δανείων Διεθνών Αγορών. Τώρα εξασκεί το επάγγελμα του Χρηματοοικονομικού συμβούλου. Στόχος του, με ομαδική προσπάθεια και διαφάνεια, η ευημερία των νέων μας και η πρόοδος της Πατρίδας μας.