Βάζοντας το σώμα «στη θέση του»

Η επαγγελματίας χειροπράκτης Δέσποινα Χατζήζαχαρία με τις γνώσεις και την εμπειρία της δίνει τις εντολές και την κατεύθυνση στο σώμα, έτσι ώστε να βελτιώσει και να επαναφέρει τη σωστή κίνηση του μυοσκελετικού συστήματος. Με άλλα λόγια η Δέσποινα μπορεί να μας βελτιώσει τη ζωή.

Του Ζανέττου Λουκά

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου Χειροπρακτικής DeSpine Chiropractic Center;

Ξεκίνησα τη λειτουργιά του κέντρου Χειροπρακτικής μετά από την επιστροφή μου από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2021. Μετά από αρκετά χρόνια στην Αγγλία θεώρησα πως ο κύκλος εκεί είχε κλείσει, αποφάσισα να επιστρέψω στην Κύπρο, να ανοίξω το δικό μου κέντρο στη γενέτειρα μου και έτσι άνοιξα το πρώτο κέντρο Χειροπρακτικής στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. 

Πότε αποφάσισες να γίνεις χειροπράκτης;

Η απόφαση μου να γίνω χειροπράκτης έχει απόλυτη σύνδεση και με τη παιδική μου ηλικία. Για δέκα χρόνια ασχολούμουν με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το στίβο και μετά από πολλούς τραυματισμούς και δύο χειρουργεία αποφάσισα ότι επαγγελματικά θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσους περισσότερους ανθρώπους και συγκεκριμένα αθλητές ώστε να αποφύγουν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Έτσι επέλεξα το επάγγελμα του χειροπράκτη! Σπούδασα στο Cardiff της Ουαλίας και έπειτα δούλεψα σε μια από τις καλύτερες κλινικές της κεντρικής Αγγλίας. Μιας και ο αθλητισμός ήταν μέρος της ζωής μου για πολλά χρόνια, θέλησα να κάνω ειδίκευση στο κομμάτι του αθλητισμού και πλέον θεωρούμαι και επίσημα Certified Sports Chiropractor, ως το μοναδικό μέλος στην Κύπρο του Federation of Sports Chiropractic.

Ποιος είναι ο στόχος του κέντρου Χειροπρακτικής DeSpine Chiropractic Center;

Στο κέντρο Χειροπρακτικής, ως πρώτο κέντρο χειροπρακτικής στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το κοινό για την επιστήμη της Χειροπρακτικής και τα οφέλη της. Η αρχή του δικού μου κέντρου, είναι ο ασθενής να φεύγει ενημερωμένος και ικανοποιημένος με τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η Χειροπρακτική είναι μια ήδη αναγνωρισμένη επιστήμη στην Αμερική και στην Ευρώπη, αλλά στην Κύπρο έγινε γνωστή τα τελευταία μόλις χρόνια. Τι σε κινητοποίησε να ακολουθήσεις επαγγελματικά αυτή την οδό;

Όντως είναι πολύ διαδεδομένη επιστήμη στο εξωτερικό, στην Κύπρο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο αλλά είμαστε σε καλή πορεία. Μια έννοια άγνωστη στους περισσότερους, ακόμη και σε μένα στην νεότερη μου ηλικία. Όταν ήμουν 5 χρονών είχα ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα αρκετά σοβαρό και μετά από τη χειρουργική επέμβαση έπρεπε να γυμναστώ για αποκατάσταση. Έτσι, ερωτεύτηκα το στίβο και την ελευθερία που μου πρόσφερε όταν αγωνιζόμουν. Αυτό όμως προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς που έπαιρναν πολύ καιρό να θεραπευτούν και που είχε αντίκτυπο στη ψυχολογία μου. Ευχόμουν πάντα να βρω ένα είδος θεραπείας που θα με βοηθούσε να κατανοήσω τον τραυματισμό μου και να μπορώ να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά. Τελειώνοντας το λύκειο, δε με ικανοποιούσε καμιά επιλογή σπουδών. Έπειτα μετά από πολλή έρευνα, ανακάλυψα τη δεύτερη μου αγάπη, τη δουλειά μου, τη χειροπρακτική.


Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της χειροπρακτικής; 

Η χειροπρακτική έχει ως βασικό στόχο τη διάγνωση των μηχανικών δυσλειτουργιών, τη βελτίωση και επαναφορά καλύτερης κίνησης του μυοσκελετικού συστήματος ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο. Άρα ο ασθενής θα βελτιώσει το εύρος κίνησης του, μείωση του πόνου και χαλάρωση.

Σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται η Χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και θεραπεία των πιο κάτω με βάση το ASA (Advertising Standards Authority)

• Διάστρεμμα ποδοκνήμης
• Πόνος στον αγκώνα όπως ο αγκώνας του τενίστα (έξω επικονδυλίτιδα) που μπορεί να έχει σχέση με άλλες μυοσκελιτικές παθήσεις της αυχενικής μήρας.
• Πονοκέφαλοι που προκαλούνται από τη δυσλειτουργία της αυχενικής μήρας
• Πόνοι στους συνδέσμους όπως πόνοι στο ισχίο και πόνοι στο γόνατο από οστεοαρθρίτιδα
• Ισχιαλγίες, οσφυαλγίες
• Θεραπείες για πρόληψη των ημικρανιών
• Μυϊκούς σπασμούς
• Πελματιαία απονευρωσίτιδα
• Προβλήματα στη περιστροφική μανσέτα

Η χειροπρακτική μπορεί να θεραπεύσει παθήσεις, σε όλες τις ηλικίες από νεαρή ως και την τρίτη ηλικία;

Η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει όλες τις ηλικίες. Ο πιο νεαρός μου ασθενής ήταν μόλις 4 ημερών και ο γηραιότερος 92 χρονών.

Μπορεί να θεραπεύσει και βρέφη;

Ο χειροπράκτης μπορεί να παρέχει γενικές συμβουλές σε εγκυμονούσες και βρέφη και αν παρουσιάζουν κάποια μηχανικά προβλήματα μπορεί να βοηθήσει στη καταπολέμηση αυτών. 

Cosmo residences, Νίκου Βουκκαλή 22C, Block B 107, 5292, Παραλίμνι, Τ: 99 272 728 despinechiropractic@gmail.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news