Από γενιά σε γενιά: Τεχνογνωσία με σεβασμό στις πρώτες ύλες

Η εταιρεία Κ. Χαραλάμπους (Κοσιής) μετρά πάνω από τρείς δεκαετίες στο χώρο των ξυλουργικών κατασκευών και βρίσκεται σε καλά χέρια. Η επόμενη γενιά στην οικογενειακή επιχείρηση είναι ο Χριστόδουλος Χαραλάμπους και με πολύ μεράκι και αγάπη για τη δουλειά του, εξακολουθεί να κρατάει την καλή φήμη της εταιρείας ψηλά.

Η εταιρεία ιδρύθηκε περίπου πριν από 35 χρόνια από τον πατέρα του Χριστόδουλου, Κωνσταντή Χαραλάμπους. Μεγαλώνοντας κυριολεχτικά μέσα στο ξυλουργείο του πατερά του, έμαθε από πρώτο χέρι όλα τα στάδια της παραγωγής, την αγάπη τις αξίες και το σεβασμό για την πρώτη ύλη. Καθώς τα χρόνια κυλούσαν, πήγε για σπουδές στην Ελλάδα ακολουθώντας τον κλάδο σχεδιασμού επίπλου και τεχνολογίας ξύλου. Το 2019 επιστρέφοντας στην Κύπρο, άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Μερικά χρόνια μετά, το 2021 και αφού έμαθε τις βάσεις της δουλειάς, άρχισε να παίρνει σημαντικές ευθηνές, φτάνοντας στο σήμερα όπου έχει το 90 % των ευθηνών στην επιχείρηση.

Στην αρχή ο Χριστόδουλος, αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες όπως όλοι οι νέοι στην αρχή της πορείας τους. Αρχικά προσπάθησε να ενταχθεί σαν επίσημο μέλος στην εταιρεία, να κατανοήσει πως λειτουργεί το σύστημα μέσα στη δουλεία και έπειτα να βρει νέους τρόπους για εξέλιξη και βελτίωση των εργασιών. Στην πορεία, λαμβάνοντας περισσότερες αρμοδιότητες στο ξυλουργείο προσπάθησε να κτίσει καινούργιο πελατολόγιο, πέρα από το υφιστάμενο και αυτό ήταν επίσης μια επιπλέον πρόκληση για αυτόν. Με τη πάροδο του χρόνου όμως όλα εξελίχθηκαν ομαλά και ακριβώς έτσι όπως τα είχε υπολογίσει, έχοντας πλέον την απαραίτητη γνώση και αυτοπεποίθηση για να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση.

Η μόνη μικρή πρόκληση με την οποία έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος ο Χριστόδουλος ήταν η διαχείριση τον καινούριων ευθυνών που είχε, καθώς όλο αυτό ήταν κάτι πολύ καινούργιο για τον ίδιο. Παρόλα αυτά, στην πορεία όλα έχουν κυλίσει ομαλά έχοντας την πλήρη υποστηρίξη του πατέρα του, αλλά και του έμπειρου προσωπικού του ξυλουργείου.

Χωρίς τη παλιά γενιά θα ήταν όλα πολύ πιο δύσκολα για τους νεότερους. Οι εμπειρίες που έχουν πάρει από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη ζωή είναι πολύ σημαντικές. Δυσκολίες τις οποίες η νέα γενιά δεν έχει να αντιμετωπίσει με βάση τα δεδομένα της ζωής σήμερα. Από την άλλη, η νέα γενιά έχει γνώση και ιδέες που δεν έχουν οι παλαιότεροι, καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι τρόποι και τα μέσα για περαιτέρω εκπαίδευση και ανάπτυξη. Κατά τη γνώμη του Χριστόδουλου, για να λειτουργήσει μια επιχείρηση σωστά πρέπει να υπάρχουν και οι δύο πλευρές σε μια εταιρεία.

Με το πέρασμα των χρόνων έγιναν διάφορες αλλαγές σε θέματα παραγωγικής διαδικασίας και σε θέματα μάρκετινγκ. Επίσης προστέθηκαν στον χώρο καινούργια μηχανήματα όπου  αυτό βοήθησε στην παραγωγή και εξέλιξη της επιχείρησης. Καινούργια προσθήκη στην εταιρεία είναι ο καινούργιος εκθεσιακός χώρος ο οποίος εξέλιξε την εταιρεία περαιτέρω, κυρίως σε θέματα πωλήσεων και προώθησης των προϊόντων.

Στα επόμενα χρόνια ο Χριστόδουλος θα ήθελε η εταιρεία να ακολουθήσει μια ανοδική πορεία συνεχούς ανάπτυξής με σταθερά και θεμελιώδεις βήματα. Θα ήθελε από πλευράς του να παρακολουθήσει όσο το δυνατό περισσότερα σεμινάρια, ούτως ώστε δουλεύοντας σκληρά και μαθαίνοντας συνεχώς τις τάσεις στο διεθνές περιβάλλον του κλάδου, να εξελίσσεται και να εμπλουτίζει της γνώσεις του. Στόχος του είναι να μεγαλώσει την ομάδα στην εταιρεία, με σκοπό τον καλύτερο τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά και να εξελίξει σιγά – σιγά την παραγωγική διαδικασία αγοράζοντας ακόμη περισσότερο εξοπλισμό.

Αγίου Αναστασίου 22, Σωτήρα

Τηλέφωνο: 99 363860

Facebook: Κ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΟΣΙΗΣ

Instagram: k.kcharalampous