Από γενιά σε γενιά: Πτηνοτροφία άριστης ποιότητας
Στον τομέα της πτηνοτροφίας, λίγες είναι οι φάρμες στην επαρχία Αμμοχώστου που να αντέχουν και να εξελίσσονται μέσα στα χρόνια. Διατηρώντας τη φήμη της φάρμας «Κ. Αρτυματάς» και εντάσσοντας σταδιακά νέες τεχνολογίες και μηχανήματα, ο Κωνσταντίνος Αρτυματάς, η νεότερη γενιά της οικογενειακής φάρμας, οδηγεί την επιχείρηση στο αύριο.
Ξεκινώντας να ακολουθεί το επάγγελμα του πτηνοτρόφου από πολύ μικρή ηλικία, ο Κωνσταντίνος Αρτυματάς βρίσκεται στο χώρο για πολλά χρόνια. Ο πατέρας του εργαζόταν πάρα πολλές ώρες, έτσι βλέποντας τον μόνο μερικές στιγμές μέσα στην ημέρα, χρησιμοποίησε τη δουλειά ως πρόφαση για να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του. Έκτοτε κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι εργαζόταν στη φάρμα. Το Σεπτέμβριο του 2013 και μετά το τέλος των σπουδών του, ξεκίνησε να δουλεύει κανονικά. Έξι μήνες μετά άρχισαν να του ανατίθενται ευθύνες και σημαντικές δουλειές προς διεκπεραίωση.
Το σημαντικότερο πρόβλημα με το οποίο έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος ήταν το ότι αν και εκτελούσε κανονικά τα καθήκοντα του δεν αντιλαμβανόταν τη βαρύτητα τους. Ως νέος και άπειρος δεν μπορούσε να αντιληφθει ότι όλες οι διεργασίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ήταν εξίσου σημαντικές για την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την έγκαιρη διοχέτευση ποιοτικού προϊοντος στην αγορά. Οπόταν μέχρι να περάσει από τρία διαφορετικά τμήματα και να αρχίσει να βλέπει πιο σφαιρικά το όλο θέμα, ένιωθε κάπως υποτιμημένος από τη διοίκηση.
Οι επιπτώσεις του Ρωσικό – Ουκρανικού πολέμου, το ίδιο χρονικό διάστημα με τη διάγνωση της ασθένειας του θείου του, ο οποίος ήταν και διευθυντής του τμήματος στο οποίο υπαγόταν και ακολούθως την απώλεια του, ήταν η δυσκολότερη κατάσταση με την οποία έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος τόσο επαγγελματικά όσο και συναισθηματικά, αφού παράλληλα με το πένθος και τα προβλήματα, ο ίδιος έπρεπε να αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης.
Από την Ουκρανία εισήγαγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών στη Κύπρο, όπως καλαμπόκι, σόγια κτ.λ. οι οποίες χρειάζονται για τη σίτιση των κοτόπουλων, έτσι βρεθήκανε όλοι στο τομέα της πτηνοτροφείας σε αβεβαιότητα. Προβληματισμοί για το αν θα βρεθούν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, αν θα μπορέσουν να καλύψουν επαρκώς τη ζήτηση και φυσικά η αύξηση πλέον των τιμών, ήταν αυτά τα οποία βασάνιζαν όλους τους πτηνοτρόφους. Από την Ουκρανία επίσης η Κύπρος εισήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες που χρειαζόταν σε κατεψυγμένα προϊόντα, έτσι με την έλλειψη αυτών, δημιουργήθηκε μια «τρύπα» στην αγορά, μια έλλειψη δηλαδή από κοτόπουλα που καμιά κυπριακή εταιρεία και καμιά άλλη χώρα δεν μπορούσε να καλύψει. Χρειάζεται χρόνος για να μπορεί να καλυφθεί μια τέτοια έλλειψη στο πρωτογενή τομέα.

Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι τουρίστες που είχε οι Κύπρος τα τελευταία χρόνια ήταν από τη Ρωσία. Με την έναρξη του πολέμου και με τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. και η Κύπρος στη Ρωσία η τουριστική χρόνια ήταν αβέβαιη. Οι πελάτες της φάρμας δεν ήξεραν αν θα υπάρχει εισροή τουριστών από άλλες χώρες και κατ’ επέκταση τι ποσότητες θα χρειαστούν για τη τουριστική σεζόν. Οπόταν και οι ίδιοι δεν ήξεραν αν πρέπει να αυξήσουν τη παραγωγή τους ή να τη μειώσουν.
Δυστυχώς τα ποιο πάνω δεν συνέβαιναν σταδιακά, αλλά έτυχαν όλα ταυτόχρονα,
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης ήταν από τις εκατόν δεκαεπτά εταιρείες που υπήρχαν στο τομέα της πτηνοτροφίας, μέσα σε ένα χρόνο να παραμείνουν μόνο οι εννέα.
Ο Κωνσταντίνος επισημαίνει πως η παλιά γενιά ήταν η εμπειρία αλλά και η τεχνογνωσία στο αντικείμενο της δουλειάς του και ως η νέα γενιά είχε τη γενική γνώση της αγοράς χωρίς όμως την κατάρτιση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Κατανοούσε τη γενική θεωρία της προσφοράς – ζήτησης και το τι σημαίνουν οι πελατειακές σχέσεις αλλά δεν τα γνωρίζε στη πράξη. Η συνεργασία όμως με τον θείο του τον βοήθησε να εξειδικευτεί στο προϊόν τους.
Αλλαγές γίνονται συνεχώς στην εταιρεία Κ. Αρτυματάς & Υιοί, οι περισσότερες όμως είναι τεχνολογικές και αφορούν τις εσωτερικές διεργασίες π.χ. πιο σύγχρονα μηχανήματα που σου δίνουν τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης από απομακρυσμένο σημείο. Το προϊόν όμως, επειδή μιλάμε για τρόφιμα, πρέπει να κρατάει σταθερά το χαρακτήρα, τη γεύση και τη ποιότητα του, έτσι η τελευταία «αλλαγή» που είχαν ήταν η προσθήκη του ξαδέρφου του Κωνσταντίνου, Γιώργου Αρτυματά, στην εταιρεία ο οποίος είναι νέος, με πείσμα και όρεξη για δουλειά.
Τα επόμενα χρόνια η επιχείρηση στοχεύει στην αύξηση του διοικητικού προσωπικού έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίστουν οι επερχόμενες κρίσεις στο τομέα της πτηνοτροφίας με περισσότερη νηφαλιότητα, να διατηρήθει σταθερή η ποιότητα του προϊόντος καθώς και να βελτιωθεί η γρήγορη και έγκαιρη εξυπηρέτηση.
Οδός: Ασκληπιού 5286, Παραλίμνι
Τηλέφωνο: 99330389