Από γενιά σε γενιά: Δυναμική, γυναικεία παρουσία στον χώρο των επιχειρήσεων

Αναμφίβολα, μία από τις μακροβιότερες και επιτυχημένες εταιρείες στην επαρχία Αμμοχώστου είναι η κυπριακή αλευροβιομηχανία Cyprus Millers by Hadjigiorkis η οποία πορεύεται από το χθες στο αύριο με μεγάλη επιτυχία.

Όπως και για κάθε εταιρεία, το μυστικό της ανέλιξης της βρίσκεται στα σωστά άτομα στις σωστές θέσεις. Η Ανδριανή Κοσιή ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία αμέσως μετά το πέρας των σπουδών της, τον Σεπτέμβριο 2016. Αρχικά εντάχθηκε στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και μετά πήρε τα ηνία του Τμήματος Μάρκετινγκ. Η Βασιλική Κοσιή εντάχθηκε ενεργά στο δυναμικό της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2019 και ανέλαβε σημαντικές ευθύνες το 2022 ως το δεξί χέρι του πατέρα της, ως βοηθός Διευθυντή του Τμήματος Παραγωγής και Ελέγχου Ποιότητας, μετά την εκπαίδευση της σε διάφορα τμήματα της εταιρείας με έμφαση κυρίως το Τμήμα Παραγωγής. Για τη Στυλιάνα Χατζηγεωργίου όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν λήφθηκε από την εταιρεία η απόφαση για μετεξέλιξη του Μουσείου Μύλοι Χατζηγιώρκη. Κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαδικασία τόσο ερευνητικά, όσο και σε όλα τα άπτοντα θέματα του να στήνεται εξ αρχής ένα Μουσείο, έχοντας ήδη διανύσει σχεδόν μία δεκαετία στον τομέα της εκπαίδευσης.

Αν και ανήκουν σε διαφορετικά τμήματα της εταιρείας, και οι τρεις τους αντιμετώπισαν ίδιας φύσης επαγγελματικά προβλήματα. Αρχικά, ήρθαν αντιμέτωπες με την έντονη δυσπιστία που αναπτύσσεται απέναντι σε μία νέα γυναίκα, όταν αυτή εισέρχεται σε ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο περιβάλλον, με συνεργάτες με μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία. Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουν συλλογικά, όλες οι γυναίκες στον εργασιακό τους τομέα. Αυτό που προσπαθήσαν να κάνουν, παράλληλα με την αντιμετώπιση των καθημερινών επαγγελματικών προκλήσεων, είναι να εδραιώσουν τις σωστές συνθήκες για την εργοδότηση περισσότερων γυναικών στην εταιρεία. Επιπρόσθετα, ανήκουν στην τρίτη και στην τέταρτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, οπότε πέραν των ζητημάτων σκεπτικισμού για την αξία τους λόγω φύλου και νεαρής ηλικίας που έπρεπε να υπερβούν, κληθήκαν να αποδείξουν ότι αξίζουν τις θέσεις εργασίας, τις οποίες έχουν λάβει παρόλους τους οικογενειακούς δεσμούς με τα λοιπά μέλη της εταιρείας. Και οι τρείς τους πιστεύουν πως ο χρόνος και η σκληρή δουλειά που αφιέρωσαν η καθεμιά στον τομέα της, απέδειξαν το προφανές.

Οι καθημερινές προκλήσεις είναι πολλές σε ένα επάγγελμα τόσο απαιτητικό. Η Ανδριανή, μας λέει από πλευράς της ότι η Cyprus Millers by Hadjigiorkis βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου προσπαθεί να θέσει βάσεις για μια δυναμική παρουσία, πέραν των κυπριακών συνόρων. Η διεύθυνση έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, έτσι καθημερινά ο αγώνας είναι δύσκολος για την προσάρτηση πρωτοποριακών αλλαγών στην εταιρεία. Για τη Βασιλική η έλλειψη ενός προγραμματισμού που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες μιας σύγχρονης εταιρείας, η αρχική δυσκολία στην αποδοχή από το εταιρικό περιβάλλον νέων πρακτικών, καθώς και η δυσκίνητη υποδοχή της ως νέας και άξιας συνεργάτιδας ή συναδέλφου που δεν έχει τη συγκεκριμένη θέση μόνο και μόνο λόγω της οικογενειακής σχέσης της με τον Διευθυντή Τμήματος, ήταν μόνο μερικά από τα ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει άμεσα. Όλα, ευτυχώς, παίρνουν τον δρόμο τους με την πορεία του χρόνου. Για τη Στυλιάνα, το γεγονός ότι το Μουσείο Μύλοι Χατζηγιώρκη είναι ένας χώρος πολιτισμού εντός ενός βιομηχανικού περιβάλλοντος με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από τον ασφαλή τρόπο λειτουργίας του, μέχρι την απόκλιση των εργασιακών ρυθμών και εντάσεων μεταξύ εταιρείας και Μουσείου, είναι η πρώτη και η μεγαλύτερη πρόκληση επαγγελματικής φύσης, που έπρεπε να διαχειριστεί, με την είσοδό της στην εταιρεία. Βέβαια, αυτή η σύμβαση είναι που κάνει το Μουσείο μοναδικό και σχετικά άμεσα βρέθηκε μια χρυσή τομή.

Η συνεργασία παλαιότερων και νεότερων γενεών σε μία οικογενειακή επιχείρηση, είναι αναντίλεκτα το Άλφα και το Ωμέγα. Και οι τρεις τους μεγάλωσαν με τον ρυθμό εργασιών της εταιρείας τόσο εντός του εργοστασίου, όσο και στο σπίτι. Οτιδήποτε απασχολούσε την εταιρεία, μεταφερόταν και στο σπίτι, οπότε είχαν από μικρές στήσει ένα δίκτυο γνωριμιών με τους συνεργάτες και τους πελάτες και γνώριζαν τις ανάγκες που υπήρχαν. Είναι τυχερές γιατί η προηγούμενη γενιά είναι ανοιχτή σε καινούριες ιδέες, τις επιδιώκει και στηρίζει σημαντικά την προώθησή τους. Παράλληλα, για τις ίδιες, η σύμπραξη με την παλαιότερη γενιά. είναι ένας εξαιρετικός «οδηγός προς ναυτιλομένους» Μαθαίνουνε από την εμπειρία που τους έχει προσφέρει ο χρόνος και τα μαθήματα ζωής τους.

Tο τμήμα Marketing, στο οποίο είναι υπεύθυνη η Ανδριανή, καταπιάστηκε έντονα με το project του re-branding της εταιρείας που είχε ξεκινήσει το 2019 και ολοκληρώνεται φέτος, με την εφαρμογή των καινούργιων διακριτικών στον στόλο τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την εταιρεία ολόκληρη και ένα σπουδαίο ταξίδι για την ίδια.

Η Βασιλική επισημαίνει πως η επιτυχημένη αναδιαρρύθμιση του προγράμματος του Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας καθώς και η οικοδόμηση πιο δεμένων σχέσεων μεταξύ Τμημάτων Παραγωγής, Ελέγχου Ποιότητας και Συσκευασίας, που οδήγησαν στον σχεδιασμό νέων προϊόντων και στην αναβάθμιση των παλαιότερων ήταν μερικές από τις αλλαγές, πάνω στις οποίες έγινε μία συνολική επένδυση για την εξέλιξη της εταιρείας. Η ίδια θεωρεί πως με την παρουσία της νεότερης γενιάς, η παλαιότερη απαλλάχθηκε από το βάρος των αρκετών ευθυνών.

Επιπρόσθετα, η Στυλιάνα τονίζει πως από την χρονιά της επαναλειτουργίας του, το Μουσείο δεν παύει να εξελίσσεται. Μέχρι τώρα, η ομάδα του Μουσείου έχει σχεδιάσει και προσφέρει 6 εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει φιλοξενήσει 28,000 μαθητές και 6,000 τουρίστες. Το Μουσείο εντάχθηκε στην αυθεντική διαδρομή «Heartland of Legends» του Υφυπουργείου Tουρισμού, έχει πιστοποιηθεί με το σήμα ποιότητας Taste Cyprus, έχει λάβει Βραβείο Κοινού ως Επισκέψιμη Μονάδα Παραγωγής από τα Cyprus Hospitality Awards και συνεχίζει την πορεία του δυναμικά. Επίσης, το Μουσείο από το 2017 εκδίδει Ημερολόγιο με στίχους, γνωμικά, ερωτικά και παροιμίες, καθώς και αφιερώματα στους ανθρώπους του πολιτισμού της Κύπρου, σε επιμέλεια του Κοσμά Γ. Οικονόμου. Όλα τα έσοδα του Ημερολογίου διατίθενται σε κοινωφελείς οργανισμούς. Η εταιρεία μέσω του Μουσείου Μύλοι Χατζηγιώρκη επενδύει στην προώθηση και καλλιέργεια του κυπριακού πολιτισμού και στην εδραίωση μιας υγιούς σχέσης των νεαρών ατόμων με τη γη και την τροφή τους.

Υπάρχουν πολλοί στόχοι και μελλοντικά πλάνα για την ανάπτυξη της εταιρείας. Η ομάδα εργάζεται προς την πλευρά της εφαρμογής εξειδικευμένης τεχνολογίας, για τη διευκόλυνση και εξέλιξη της καθημερινής λειτουργίας, τόσο των Τμημάτων Παραγωγής και Συσκευασίας, όσο και του Μουσείου με την εισαγωγή μεθόδων επαυξημένης πραγματικότητας στην ξενάγηση του. Επιπρόσθετα, η Ανδριανή, η Βασιλική και η Στυλιάνα στηρίζουν την ένταξη περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό της εταιρείας και με την κατάλληλη κατάρτιση και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επαγγελματικής ζωής.

Οδός: Φώτη Πίττα 80, Φρέναρος

Τηλέφωνο: 23821043

Facebook: Cyprus Millers by Hadjigiorkis

Instagram: cyprusmillers

cyprusmillers.com