Από γενιά σε γενιά: Διατηρώντας την παράδοση ζωντανή

Η επαρχία Αμμοχώστου έχει ταυτίσει τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα με την επωνυμία του γαλακτοκομείου Φ. Χατζηγεωργίου «Αγροτικόν». Η οικογενειακή επιχείρηση επεκτείνεται και τα νεότερα μέλη της, ο Φλουρής και ο Κυριάκος Χατζηγεωργίου, έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους προκατόχους τους, συνεχίζοντας πιστά τη παράδοση που διατηρείται ζωντανή εδώ και τρείς γενιές.

Όλα ξεκίνησαν από τον παππού Φλουρή και τη γιαγιά Βρυώνα στο Βαρώσι, όπου παρήγαγαν και πουλούσαν το παραδοσιακό γιαούρτι «με την τσίππα». Το μεράκι της παρασκευής του γιαουρτιού πέρασε από την γιαγιά, στον πατέρα τους Γιώργο, ο οποίος ήταν η συνέχεια στο όραμα των γονιών του. Η τρίτη γενιά, ο Φλουρής και ο Κυριάκος θυμούνται έντονα τη δράση τους μέσα στην οικογενειακή επιχείρηση στον προηγούμενο χώρο του εργαστηρίου που βρισκόταν στο σπίτι της γιαγιάς τους. Από πολύ νεαρή ηλικία γαλουχήθηκαν παίρνοντας όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και έμαθαν από πρώτο χέρι για την παρασκευή, το σφράγισμα και τη διανομή του γιαουρτιού. Από το 2008 οι εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο χώρο στη βιομηχανική περιοχή Δερύνειας, και αφού αυξάνονταν όλο και περισσότερο οι απαιτήσεις της δουλειάς, τα δύο αδέλφια βοηθούσαν όλο και περισσότερο στον τομέα της διανομής προϊόντων, κυρίως τις περιόδους των γιορτών και του καλοκαιριού. Ξεκίνησαν να εργάζονται, με πλήρη απασχόληση, στην επιχείρηση από το 2019, με τον Φλουρή να έχει αναλάβει πλήρως τον τομέα της διανομής και εξεύρεσης νέων πελατών στις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας και τον Κυριάκο να έχει αναλάβει τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων.

Το γαλακτοκομείο Φ. Χατζηγεωργίου «Αγροτικόν», είναι μια επιχείρηση που κρατάει σταθερά εδώ και δεκαετίες την ποιότητα στα προϊόντα της αλλά και τις σχέσεις με το πελατολόγιο της. Το κυριότερο πρόβλημα με την ένταξη του Φλουρή και του Κυριάκου στην επιχείρηση ήταν το να συνηθίσει ο σταθερός πελάτης στο ότι πλέον έχει αναλάβει δράση η νέα γενιά με νέες ιδέες και τρόπο λειτουργίας. Ο κόσμος της επαρχίας Αμμοχώστου, για πολλά χρόνια, είχε ταυτίσει το προϊόν με τον πατέρα τους Γιώργο, καθώς για αρκετά χρόνια παρήγαγε και πουλούσε το γιαούρτι μόνος του.  

Όσον αφορά τον τομέα της διανομής προϊόντων, ο Φλουρής αντιμετώπισε αρχικά δυσκολία στο να μπει μια τάξη, με βάση τον σωστό προγραμματισμό καθώς ο πατέρας του, που ήταν υπεύθυνος για την διανομή πριν από αυτόν, ακολουθούσε τις δικές του γραμμές ως προς την διεξαγωγή της δουλειάς. Ο Κυριάκος από την δική του πλευρά βρήκε επίσης δυσκολίες στην οργάνωση, αλλά όσον αφορά τα γραφειοκρατικά και τους υγειονομικούς ελέγχους HACCP και ISO, οι οποίοι έλεγχοι υπήρχαν από πριν αλλά έπρεπε να οργανωθούν και πάλι με βάση τα νέα δεδομένα.

Συνοδοιπόροι των δύο αδελφών στην επιχείρηση δεν είναι άλλοι από τους γονείς τους, έτσι η μετάβαση των ευθυνών είναι ομαλή με άψογη συνεργασία. Σαφώς και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες πολλές φορές, αλλά όλα γίνονται πάντα με γνώμονα το καλό της επιχείρησης. Η καθοδήγηση της παλιάς γενιάς είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της επιχείρησης και μαζί με τις ιδέες και τα νέα προϊόντα που εντάσσει η νέα γενιά το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο παρά μόνο η επιτυχία.

Η νέα γενιά έφερε μια νέα πνοή στην γαλακτοκομείο, αποφορτίζοντας τον πατέρα τους Γιώργο από την πίεση και απελευθερώνοντας τον παράλληλα από πολλές ουσιαστικές ευθύνες. Ο Φλουρής και ο Κυριάκος ασχολήθηκαν εντατικά με την εξεύρεση νέων πελατών και την αναβάθμιση του υφιστάμενου προϊόντος, του γιαουρτιού, δημιουργώντας και κάποιες νέες προτάσεις που έχουν απήχηση προς το κοινό. Η γκάμα των προϊόντων του γαλακτοκομείου βασίζεται στην παράδοση που χαρακτηρίζει την επιχείρηση και την οικογενειακή κουλτούρα, με προϊόντα όπως το αιγοπρόβειο και κατσικίσιο γιαούρτι, το φρέσκο και ώριμο χαλούμι, αιράνι, κεφίρ, αναρή, τραχανά και τυρί φλαούνας.

Το παραδοσιακό γιαούρτι του γαλακτοκομείου, έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως το 1ο γιαούρτι Παγκύπρια. Τα αδέλφια Χατζηγεωργίου έχουν θέσει ως στόχο να διατηρήσουν την ποιότητα και την πρωτιά στις γεύσεις διαχρονικά μέσα στα χρόνια, αλλά και να κρατήσουν την ιστορία και την παράδοση της οικογένειας ζωντανή. Επιπρόσθετα, στοχεύουν στη διάδοση των γεύσεων του γιαουρτιού και των παραδοσιακών προϊόντων εκτός της επαρχίας Αμμοχώστου και Λάρνακας, καθώς στα μελλοντικά πλάνα είναι και η προώθηση των προϊόντων του γαλακτοκομείου και εκτός Κύπρου.

Οδός: Βιομηχανική περιοχή Δερύνειας

Τηλέφωνο: 23 812211

Facebook: F.Hadjigeorgiou Dairies

Instagram: f.hadjigeorgiou_dairies