Αναζητώντας την ειρήνη μέσα από τα μάτια των παιδιών

“All we are saying is give peace a chance” τραγούδησε το ο John Lennon τον Ιούνιο του 1969. Σχεδόν όλοι αυτό θέλουμε. Όμως υπερισχύει η γνώμη των λίγων. Αυτή τη φορά στο περιοδικό Volt ζητήσαμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που μετράει περισσότερο. Η γνώμη των παιδιών. Τι ηθικό βάρος έχουν οι γνώμες των ενηλίκων αν τα παιδιά νιώθουν διαφορετικά; Στα παιδιά διδάσκουμε τη σημασία της ειρήνης αλλά εμείς δεν το πράττουμε. Ζητήσαμε λοιπόν τις άποψεις του Σταύρου, του Αλέξανδρου, του Ελευθέριου, της Μιχαέλλας, της Παρασκευής, του Ανδρέα, του Κυριάκου και του Κωνσταντίνου για το θέμα της ειρήνης και μας τις έδωσαν.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Μιχαέλα Παναγιώτου – Ετών 11

Η παγκόσμια Ειρήνη είναι η χαρά και η αγάπη που κυκλοφορεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι η Παγκόσμια Ειρήνη υπάρχει αλλά όχι παντού στον κόσμο.

Άραγε υπάρχει Ειρήνη;
Νομίζω ότι έχει στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και σε άλλε πολλές χώρες. Αλλά όχι στην Κύπρο μας αφού η παρτίδα μας είναι μοιρασμένη. Επίσης, στην Ουκρανία που εκεί τώρα γίνεται πόλεμος με την Ρωσία. Πολλοί έφυγαν από τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι. Στη τάξη μου φιλοξενήσαμε τρία παιδιά που είναι πρόσφυγες της Ουκρανίας. Και όχι μόνο στη τάξη μου, όλο το σχολείο έχει περίπου 40-50 μαθητές από την Ουκρανία. Οι μαθητές της τάξη μου που είναι από την Ουκρανία νιώθουν άσχημα αφού δεν είναι με τους αγαπημένους τους και ότι είναι μακριά από τα σπίτια τους. Εγώ και οι υπόλοιποι συμμαθητές μου σκεφτήκαμε να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα πράγματα που νομίζαμε ότι θα τους αρέσαν. Και για να νιώθουν άνετα στο δεύτερο τους σπίτι.
Εύχομαι να έχει Ειρήνη σε όλο τον κόσμο και όλα τα παιδιά να είναι στα σπίτια τους με τους αγαπημένους τους.

Σταύρος Λαζάρου – Ετών 5

Ειρήνη είναι όταν ο πόλεμος σταματά. Ειρήνη είναι όταν οι μεγάλοι δεν τσακώνονται. Ειρήνη είναι όταν αγαπούμε ο ένας τον άλλον. Ειρήνη είναι όταν όλα τα παιδιά έχουν φαγητό. Ειρήνη είναι όταν όλα τα παιδιά μπορούν να πάνε σχολείο. Ειρήνη είναι όταν οι άνθρωποι δεν φεύγουν από τα σπίτια τους. Ειρήνη είναι ο Χριστούλης μας.

Αλέξανδρος Γαβριήλ  – Ετών 15

Ειρήνη, πιστεύω, σημαίνει να μην υπάρχουν πολέμοι.

Ειρήνη θεωρώ ότι είναι το να αφοπλιστούν όλα τα όπλα παγκοσμίως.

Ειρήνη είναι το να μπορείς να επισκεφτείς άλλες χώρες χωρίς να κινδυνεύεις από πολέμους
Ειρήνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στον κόσμο.

Ειρήνη σημαίνει να μπορείς να επισκεφτείς συγκενείς σε άλλες χώρες, να μην χάνονται άδικα ζωές λόγω διάφορων συμφερόντων των χωρών.

Ειρήνη για εμένα είναι το να ξέρω ότι δεν κινδυνεύω, ανεξάρτητα από το πού βρίσκομαι, ή από το τι κάνω.
Ειρήνη είναι το να εξαλειφθεί η πείνα.
Για εμένα, η ειρήνη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, ένα που δίνει χαρά σε όλο τον κόσμο

Ελευθέριος Κίργιας  – Ετών 12

Μένω στην Κύπρο όπου σχεδόν η μισή είναι υπό κατοχή από τους Τούρκους εισβολείς. Κάθε πρωί που ξυπνώ και βλέπω τα αποτελέσματα του πολέμου αντιλαμβάνομαι ότι η ειρήνη είναι η υπέρτατη ηθική αξία.
Ειρήνη δεν μόνο μια λέξη, είναι ένα όνειρο πολλών ανθρώπων και συγκεκριμένα όνειρο των παιδιών. Η ειρήνη εξασφαλίζει τη ζωή, επιτρέπει στον άνθρωπο να σχεδιάζει για το μέλλον, να εξασφαλίζει τα δικαιώματα του, την ελευθερία του, επιτρέπει την μόρφωση του, την καλλιέργεια του και γενικά να υπάρχει σεβασμός για τον άνθρωπο. Αν είμαστε όλοι αγαπημένοι τότε δεν θα υπάρχουν πολέμοι. Άρα όλα τα κράτη πρέπει να επιδιώξουν να είναι συμφιλιωμένα χωρίς πολέμους και συμφέροντα. Αντίθετα ο πόλεμος αποδεκατίζει τους ανθρώπους, προκαλεί πόνο και δυστυχία, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν με βίαιο
τρόπο είτε πρόκειται για στρατιώτες, είτε για άμαχο πληθυσμό, ενώ πολλοί επιστρέφουν τραυματισμένοι σωματικά και ψυχικά. Καταστρέφει την οικονομία, προκαλεί πείνα, διαλύει οικογένειες, πολλοί άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες, υλικές καταστροφές και γενικά πνευματική στασιμότητα. Όλα αυτά προκαλούνται λόγο των ανθρώπων που θέλουν πλούτη, δύναμη και εξουσία.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο πόλεμος δεν μας ωφελεί σε τίποτα ενώ είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ζωή μας δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει ειρήνη. Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη.

Ανδρέας Φωκάς – Ετών 8

Φανταστείτε ένα κόσμο με ειρήνη.
Τις περισσότερες φορές οι λαοί που κάνουν πολέμους δεν το επιθυμούν. Το επιθυμούν οι ηγέτες τους μόνο. Και όταν γίνεται αυτό και η χώρα που κάνει τον πόλεμο και η χώρα που δέχεται την επίθεση γίνονται δυστυχισμένες. Δεν θα ήταν καλύτερα να υπάρχει παντού ειρήνη;
Όταν υπάρχει ειρήνη περισσότεροι άνθρωποι έχουν τροφή και νερό.
Όταν υπάρχει ειρήνη μπορούμε να ασχολούμαστε με αθλήματα, ζωγραφική και μουσική. Δεν έχουμε συνεχόμενο άγχος ότι θα γίνει κάτι κακό και αφιερώνουμε τον χρόνο μας σε ευχάριστες δραστηριότητες με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Παρασκευή Γέριμου – Ετών 7

Ειρήνη σημαίνει ευτυχία και χαρά! Για να είναι όλος ο κόσμος ευτυχισμένος και χαρούμενος. Πρέπει και θέλω να μην γίνονται πόλεμοι. Έτσι θα υπάρχει χαρά και όχι λύπη και θα ζούμε όλοι αγαπημένοι και ενωμένοι! Ειρήνη είναι ασφάλεια και ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.

Κυριάκος Κουρούγιαννης – Ετών 7

Ειρήνη για μένα είναι όταν δεν υπάρχει πόλεμος. Θέλω όλες οι χώρες του κόσμου να είναι ελεύθερες και να μην είναι μοιρασμένες όπως η Κύπρος μας, έτσι οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν τις ζωές τους όπως θέλουν, χωρίς όπλα και χωρίς να τσακώνονται.
Όταν υπάρχει πόλεμος σκοτώνονται πολλοί άνθρωποι και εγώ δεν θέλω να σκοτώνονται άνθρωποι αλλά ούτε και μικρά παιδάκια. Θέλω έναν κόσμο με ειρήνη που οι άνθρωποι να ζουν ελεύθεροι, με αγάπη, ηρεμία και να είναι πάντα χαρούμενοι. Να είναι όλοι ευτυχισμένοι μαζί με τις οικογένειες τους και τους αγαπημένους τους. Εύχομαι τα Χριστούγεννα και ο Νέος Χρόνος να φέρουν αληθινή αγάπη και αληθινή ειρήνη σε όλο τον κόσμο!

Κωνσταντίνος Κλώνης – Ετών 10

Η ειρήνη εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Για τα περισσότερα παιδιά, ειρήνη είναι να μπορούν να παίζουν ανέμελα με τους φίλους τους. Για κάποια άλλα ειρήνη σημαίνει να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και ένα πιάτο φαΐ ενώ για κάποια άλλα να νιώθουν αγάπη και ασφάλεια στο σπίτι τους. Κάποια απλά το μόνο που θέλουν είναι να μην πονάνε ενώ άλλα το μόνο που ζητούν είναι να τα δέχονται οι γύρω τους έτσι όπως είναι. Όπως και να πιστεύει ένα παιδί πως είναι η ειρήνη, πρέπει να το έχει.
Ένα σπίτι, φαγητό, γιατρό αν αρρωστήσει, μια οικογένεια που να το αγαπά και φίλους να παίζει. Να μπορεί να κάνει τα αθλήματα που αγαπά και να πηγαίνει σχολείο. Να νιώθει ότι το αγαπούν και το προσέχουν.