Αλλάζοντας το αύριο ξεκινώντας από το σήμερα

Ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης παρουσίασε πρόσφατα το βιβλίο του με τίτλο «Πτυχές του Κυπριακού και Παγκόσμιου Γίγνεσθαι» και μιλάει στο VOLT για το περιεχόμενο του βιβλίου, την κλιματική αλλαγή και πως η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Κύριε Δήμαρχε, πότε πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το βιβλίο σας «Πτυχές του Κυπριακού και Παγκόσμιου Γίγνεσθαι»;

Πάντα μου άρεσε να γράφω, να διαβάζω και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τους συνάνθρωπους μου. Αρκετά από τα άρθρα μου στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο κίνησαν το ενδιαφέρον και σκέφτηκα να τα «στεγάσω» σε ένα βιβλίο. Επειδή μου αρέσει να κάνω πράγματα που με εκφράζουν, πριν δύο χρόνια περίπου έκρινα ότι ήμουν έτοιμος για το πρώτο μου συγγραφικό βήμα.

Πως συνδέονται μεταξύ τους τα 100 άρθρα που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο;

Το βιβλίο αποτελείται από τρεις ενότητες, οι οποίες καταπιάνονται με διάφορα θέματα που αφορούν το τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Είναι κυρίως άρθρα, παραδείγματα, διδάγματα από την Κύπρο και άλλες χώρες, τα οποία δεν είναι και τόσο ευρέως γνωστά στη χώρα μας. Προσπαθώ να φέρω στην επικαιρότητα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, μας απασχολούν, μας προβληματίζουν και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Μέσα από τα άρθρα σας γίνονται αναφορές σε τοπικά, εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια θέματα. Τι θα μπορούσε να διδαχθεί ο αναγνώστης και ποια τα οφέλη μέσα από αυτά;

Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να κρίνει ο ίδιος τι έμαθε ή τι διδάχτηκε από το βιβλίο. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε μέσα από τη μελέτη, πράγματα που δεν τα ακούμε τόσο συχνά στην Κύπρο, τα οποία βιώσαμε στο εξωτερικό αλλά μας βοηθούν να βελτιωθούμε ως άτομα, τοπικές αρχές και ως χώρα γενικότερα.

Σε πολλά από τα άρθρα σας κάνετε αναφορά για την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του πλανήτη. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε ο πλανήτης μας να συνεχίσει να είναι βιώσιμος;

Η κλιματική αλλαγή είναι στη ζωή μας και τη βιώνουμε καθημερινά. Ο πλανήτης μας καταστρέφεται από την ανθρώπινη παρέμβαση και γι’ αυτό θα πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα προστασίας του. Θα πρέπει να αναπτύξουμε περιβαλλοντική συνείδηση, αρχίζοντας από το σπίτι μας και τα σχολεία, να απαλλαγούμε από την ανεξέλεγκτη χρήση άνθρακα και να προωθήσουμε, ως ηλιόλουστη χώρα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.

Γίνονται επίσης αρκετές αναφορές για την Γερμανία, τη Γερμανική κυβέρνηση και τον τρόπο λειτουργίας της χώρας ως ένα μοντέρνο και εξιδεικευμένο κράτος. Η Γερμανία είναι μία χώρα-μοντέλο που μπορούμε να εντάξουμε κάποια από τα βασικά της πλεονεκτήματα στη χώρα μας;

Σίγουρα μπορούμε να μάθουμε αρκετά από την πλουσιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Γερμανία. Δεν θα έλεγα όμως, ότι αποτελεί μοντέλο σ’ όλους τους τομείς, αν λάβουμε υπόψη τις κοινωνικές ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ της πρώην Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα όμως των Γερμανών, όπως η εντέλεια, η τυπικότητα, η αξιοπιστία και η έμφαση στην ποιότητα θα μπορούσαν να ενταχθούν και στη δική μας καθημερινότητα.

Τι θα θέλατε να αλλάξει στη χώρα μας;

Δύσκολα αλλάζουν οι άνθρωποι αν δεν επιδιώκουν οι ίδιοι την αλλαγή. Για να αλλάξουμε κάποιες στερεότυπες και παλιές απόψεις, θα πρέπει να μελετούμε, να επιμορφωνόμαστε, να ακούμε τους άλλους και να ταξιδεύουμε. Ο σεβασμός της αντίθετης άποψης είναι επίσης σημαντικός όπως και η αποδοχή του διαφορετικού και του νέου.

Τι δε σας αρέσει από τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Κύπρου;

Ως μικρή χώρα νομίζουμε πολλές φορές, ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν, πιο πολλοί νέοι άνθρωποι σπουδάζουν ή επιμορφώνονται, όχι μόνο στα πανεπιστήμια αλλά και σε ατομικό επίπεδο, γιατί ο καθένας έχει μόρφωση, καλούς τρόπους συμπεριφοράς και αξίες, φτάνει να μην νιώθει άσχημα με τον εαυτό του και να μην κυριεύεται από ζήλια, φθόνο και εγωϊσμό. Ο Πολιτισμός, η Μάθηση αλλά και η αυτοκριτική μας βοηθούν να ξεπεράσουμε κάποιες ανασφάλειες, να αγαπήσουμε το συνάνθρωπο μας, να ενταχθούμε ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο και να μην βολευόμαστε με την μετριότητα.

Πως η Δερύνεια έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, μετά την πρώτη σας εκλογή ως Δήμαρχος Δερύνειας το 2012;

Αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσουν άλλοι, όμως, θεωρώ ότι επιτελέσαμε σημαντικό έργο όσον αφορά την προσέλκυση νέων ζευγαριών και επιχειρήσεων στον Δήμο μας. Η Δερύνεια μεγαλώνει και εμείς ωριμάζουμε μαζί της, γινόμαστε πλουσιότεροι, όχι σε υλικά αγαθά αλλά στο πνεύμα και στις εμπειρίες.

Από που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος το βιβλίο σας;

Από τα βιβλιοπωλεία, από το Δημαρχείο Δερύνειας και από εμένα προσωπικά.

Θα εκδώσετε κι άλλα βιβλία στο μέλλον;

Στο εξώφυλλο του βιβλίου αναγράφεται Τόμος Α ́, άρα θα ακολουθήσει/σουν κι άλλος τόμος ή τόμοι, σε ένα ή δύο χρόνια αφού υλικό, σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμοί υπάρχουν πολλοί.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news