Αλέξη Κάλλας γιατί αποφάσισες να γίνεις σεφ;

Η μαγειρική ήρθε στη ζωή του λόγω επιβίωσης. Οι πρακτικές διαδικασίες που κατέχει το εν λόγω επάγγελμα σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα, ήταν τα κίνητρα που τον βοήθησαν να αντιληφθεί την κλίση που είχε. Ο βραβευμένος σεφ Αλέξης Κάλλας, μαγειρεύει πάντα με αγάπη και σεβασμό και φροντίζει το αποτέλεσμα να είναι πάντοτε εξαιρετικό.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Πως ξεκίνησες να ανακατέβεσαι με τη μαγειρική;

Ξεκίνησα για αρχή πηγαίνοντας στη Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου, με τη μαγειρική ως κατεύθυνση. Την πρακτική μου άσκηση την υλοποίησα στο «So Nice Boutique Suits», στην Αγία Νάπα. Μετέπειτα εργάστηκα στο «Adams beach hotel», δίπλα σε καταξιωμένους σεφ, όπως ο Chef Γιαννάκης Φάνου και ο Chef Παναγιώτης Μπιλάλης. Αργότερα, για ένα χρόνο εργάστηκα στο «Kaliva Restaurant», στην Αγία Νάπα δίπλα από το Chef Μάριο Ανδρέου. Το 2017, ξεκίνησα την τετραετή φοίτηση μου, στο ιδιωτικό κολέγιο Intercollege στην Λευκωσία, στο κλάδο Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών, όπου και έλαβα διαφορά βραβεία σε διαγωνισμούς. Κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης των σπουδών μου, εργαζόμουν στο εστιατόριο «Βistro 1900» στη Λευκωσία. Μετέπειτα με την ολοκλήρωση των σπουδών μου, επέστρεψα στη πόλη καταγωγής μου και στο ξενοδοχείο «Adams beach Hotel», όπου εργάζομαι μέχρι και σήμερα ως σεφ στο «Glasshouse Lounge Restaurant». Αξίζει να αναφέρω ότι στο πλευρό μου μέχρι και σήμερα βρίσκεται ο μέντορας μου Chef Νικόλας Κωνσταντίνου.

Πως κατανοείς τι εστί μαγειρική;

Η μαγειρική για εμένα, είναι το μέσο έκφρασης του χαρακτήρα μου. Θεωρώ ότι η σχέση που έχω με τη μαγειρική, μπορεί να χαρακτηριστεί με μια φράση «η ζωή μου». Δεν είναι μια τυπική εργασία τυπικού ωραρίου. Ο κλάδος της μαγειρικής έχει τα σκαμπανεβάσματα του όπως πολλοί άλλοι κλάδοι, αλλά με την κατάλληλη υπομονή και αφοσίωση όλα μπορούν να υλοποιηθούν σωστά.

Ποια θα έλεγες είναι η κουζίνα που σε ενθουσιάζει περισσότερο;

Δεν θα μπορούσα να επιλέξω μια αγαπημένη κουζίνα αφού όλες έχουν την ιδιαιτερότητα τους. Ωστόσο, κουζίνες που με εκφράζουν μαγειρικά είναι μια μίξη από γαλλική, ασιατική, ισπανική και σκανδιναβική.

Ποιά φιλοσοφία ακολουθείς στη μαγειρική σου;

Η φιλοσοφία στη μαγειρική μου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Αρχικά, αγαπώ την πρώτη ύλη και την σέβομαι έτσι δεν κακομεταχειρίζουμαι τα υλικά, αλλά προσπαθώ να τους δώσω αξία μέσα από τα πιάτα μου. Επιπλέον δεν μου αρέσουν καθόλου οι υπερβολές, αλλά δίνω μεγάλη έμφαση στην ουσία. Πάντα ακολουθώ την φιλοσοφία ότι το φαγητό πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς τους πελάτες. Λατρεύω να δημιουργώ ιδέες και να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα.

Από τι υλικά είναι φτιαγμένος ένας καλός σεφ;

Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα καλό σεφ, είναι η απλότητα και η ανθρωπιά που πρέπει να έχει. Να διακατέχεται από πάθος και αγάπη για αυτό που κάνει. Πάντα να είναι δίκαιος και σωστός απέναντι στους συναδέλφους του. Όσον αφορά τις μαγειρικές του δεξιότητες πρέπει να ψάχνεται συνεχώς και να προσπαθεί καθημερινά να γίνεται πιο παραγωγικός. Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να έχει ένας σεφ, είναι η πειθαρχία στο χώρο.

Για ποια από όλες τις εμπειρίες σου στο χώρο της μαγειρικής είσαι περισσότερο περήφανος;

Όλα τα χρόνια υπηρεσίας μου στο κλάδο είναι καθημερινά μια εμπειρία για εμένα. Ωστόσο οι στιγμές που αποτυπώθηκαν στη μνήμη μου, είναι όταν κατάφερα να γίνω μέλος της Εθνικής ομάδας Κύπρου. Ένα όνειρο που είχα από μικρός πραγματοποιήθηκε και νιώθω μεγάλη περηφάνια που εκπροσωπώ την χώρα μου στο εξωτερικό. 

Πότε βραβεύτηκες για πρώτη φορά και τι σήμαινε αυτό για τον Αλέξη;

Η πρώτη διάκριση που είχα ήταν όταν κατέκτησα την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «Young Chef of the Year 2019 Southern Europe», νότιας Ευρώπης και έκανα περήφανους τους δικούς μου ανθρώπους. Τη στιγμή της βράβευσης ένιωσα βαθιά συγκίνηση γιατί αυτό είναι όνειρο ζωής και οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Μέχρι στιγμής, έχω κατακτήσει ακόμη τρία βραβεία. Κατέκτησα την πρώτη θέση στους διαγωνισμούς «Two to Tango» και «Grand prix κολεγίων». Επιπλέον, κατάκτησα τη 13η θέση ανάμεσα από 250 διαγωνιζόμενους παγκοσμίως, στο διαγωνισμό «Ika Culinary Olympics».

Τι θα συμβούλευες τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σου;

Στους νέους ανθρώπους που τώρα εισέρχονται στο κλάδο της μαγειρικής, θα τους συμβούλευα αρχικά να αγαπήσουν αυτό που κάνουν και να είναι δυνατοί γιατί ο δρόμος είναι δύσκολος. Να μάθουν να προσαρμόζονται στο χώρο που τους φιλοξενεί και να είναι πειθαρχημένοι. Να ακούν και να σέβονται τόσο το συνάδελφό τους, όσο και την πρώτη ύλη που επεξεργάζονται. Να αντλούν καθημερινά καινούργιες γνώσεις και και να εξελίσσονται.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news