Η ζωή του μοναχού Θεοδόση στο Άγιο Όρος

Ο μοναχός Θεοδόσης από το Παραλίμνι, από το 2007 έχει αποχωρίσει από την Κύπρο, με προορισμό το Άγιο Όρος, στο ξεχωριστό και ιερό αυτό τόπο.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Το Άγιο Όρος είναι ένας τόπος ξεχωριστός, όπου οι άνθρωποι είναι αφιερωμένοι στο Θεό και θέλουν να δουλεύουν για την αγάπη του, με σκοπό να αγιάσουν τους εαυτούς τους και συγχρόνως να βοηθήσουν τον κόσμο με τις προσευχές και με το καλό τους παράδειγμα. Το Άγιο Όρος σε αρκετά βιβλία έχει παρουσιαστεί χρησιμοποιώντας πληροφορίες παραποιημένες, με αποτέλεσμα οι προσκυνητές ερχόμενοι στον Ιερό αυτό τόπο, να μην αντικρίζουν αυτά που έχουν διαβάσει στα βιβλία. Το Άγιο Όρος, είναι μια μεγάλη Χερσόνησος που είναι αφιερωμένη στην προσευχή στον Θεό, είναι ένα μέρος όπου κάθε Χριστιανός πρέπει να επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Έχει μια ζωή ασκητισμού, περί τα 1400 έτη, από τον Όσιο Πέτρο τον Αθωνίτη και μια ζωή 1000 ετών Κοινοβιακού βίου, από τον Άγιο Αθανάσιο, ιδρυτή της Μεγίστης Λαύρας (963μ.Χ.). Το μέρος αυτό, περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και είναι χωρισμένο σε 20 περιοχές, όπου στην περιοχή της Μονής υπάρχουν Σκήτες, ένα οργανωμένο συγκρότημα μοναχών. Επιπλέον, υπάρχουν και μερικά Κελιά, που διαθέτουν στον εσωτερικό τους χώρο εξωκλήσι. Εκεί που οι μοναχοί ζουν σε κελιά, είναι κρεμασμένα σε απόκρημνους βράχους, μακριά από την τάξη των μοναστηριών και είναι ασκητικοί ως το τέλος της ζωής τους.

Το να γίνει κανείς μοναχός, δεν είναι και τόσο εύκολο, αν και δεν υπάρχουν προδιαγραφές για να μονάσει κανείς. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει θέληση το άτομο. Να έχει πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στο γέροντά του. Όλοι μπορούν να γίνουν μοναχοί, ακόμα και οι αμόρφωτοι μπορούν να διαπρέψουν καλύτερα, φτάνει να έχει αγάπη και πίστη προς το Θεό. Αναφέρει ότι μοναχός είναι ένας άνθρωπος που μετάνιωσε για τις λανθασμένες πράξεις του. Αποφάσισε να επανορθώσει και να βελτιώσει τον εαυτό του πνευματικά. Ο άνθρωπος που θα παρουσιαστεί σε μοναστήρι για να γίνει μοναχός, αρχικά θεωρείται «δόκιμος», όπου θα βρίσκεται υπό δοκιμή, για ένα χρονικό διάστημα. Μετά την επιτυχή δοκιμή, εντάσσεται στο χώρο του Αγίου Όρους. Και φυσικά δεν υπάρχουν σχοινιά και αλυσίδες, αν θέλει κανείς φεύγει. Άξιο αναφοράς, στο μοναχισμό μας αναφέρει ο μοναχός Θεοδόσης, μπορεί να υπάρξει και αλλαγή του πραγματικού ονόματος του μοναχού. Αυτό γίνεται στο μοναχισμό, μετά από την εισήγηση του γέροντα, ο οποίος σου δίνει το όνομα που επιθυμεί και αφήνεις πίσω στο παρελθόν την προηγούμενη σου ζωή, όπως και το όνομά σου.

Όλοι ανεξαιρέτως οι μοναχοί έχουν ένα ή περισσότερα διακονήματα και ένα ή περισσότερα εργόχειρα. Διακονήματα είναι οι εργασίες που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία όλων των χώρων του Άγιου Όρους, ενώ εργόχειρο θεωρείται κάτι που δημιουργείται με σκοπό την πώληση, για τα προς το ζην των μοναχών. Το καθημερινό πρόγραμμα ενός μοναχού, εξαρτάται από το πού ζει, μοναστήρι, ασκητήριο και κελί. Συγκεκριμένα στο Κελί του μοναχού Θεοδόση, ξυπνάνε πολύ νωρίς, όπου πραγματοποιούν την πρωινή ακολουθία, έπειτα προγευματίζουν στην τραπεζαρία και ακολούθως ξεκινούν εργασία όπως να καλλιεργούν τον κήπο με τα λαχανικά, ώστε να παράγουν το φαγητό τους, να κόψουν ξύλα για να ζεσταθούν και οικοδομικές εργασίες για την ανοικοδόμηση του Κελιού που ζουν. Το απόγευμα πραγματοποιούν την ακολουθία του Αποδείπνου, έπειτα δειπνούν και στη συνέχεια αποσύρονται στα δωμάτια τους, για την προσωπική τους προσευχή.

Η ζωή ενός μοναχού είναι μονότονη, αλλά βρίσκεται στο Άγιο Όρος για το Θεό. Τα όπλα του, είναι η νηστεία, η υπακοή και η προσευχή στο Θεό. Ένας άνθρωπος για να «αφιερωθεί» στον Θεό πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και κατασταλαγμένος για να λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση ζωής, που θα του αλλάξει τα πάντα. Ο μοναχός Θεοδόσης, πριν εισέλθει στο χώρο αυτό, δεν είχε καμία επαφή με την εκκλησία. Μέχρι που μία στιγμή, του είχε γίνει επιθυμία να έχει εκκλησιαστική ζωή. Αρχικά, οι γονείς του δεν ήταν σύμφωνοι, είχαν άλλα όνειρα γι ́αυτόν, άλλα σχέδια, με το πέρασμα όμως του χρόνου, το είχαν αποδεχθεί. Το 2007, είχε αποχωρήσει από την Κύπρο, με προορισμό αυτό τον Ιερό τόπο. Για 13 χρόνια, βρισκόταν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, μέχρι το 2020. Έπειτα μεταφέρθηκε στο Κελί του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, όπου βρίσκεται κοντά στις Καρυές του Αγίου Όρους. Μέχρι και σήμερα, ο μοναχός Θεοδόσης, προσπαθεί με τη βοήθεια του Θεού και με τη βοήθεια ακόμη ενός μοναχού που μοιράζονται το Κελί, να το φτιάξουν γιατί ήταν σχεδόν γκρεμισμένο, μόλις πρωτοπήγανε. Δεν υπάρχουν οι ανέσεις, που υπάρχουν στον έξω κόσμο. Έτσι, συνειδητοποιείς την αξία του λίγου και του απλού. Και ευχαριστείς που έχεις έστω και αυτό, μας αναφέρει. Για την ανοικοδόμηση του Ιερού Κελιού, προσφέρονται ως βοηθήματα εικόνες από Αγίους και διάφορες ευλογίες όπως κομποσκοίνια και κομπολόγια. Ακόμα και με τα πιο ελάχιστα έσοδα που θα μαζευτούν, θα ανοικοδομήσουν το Κελί, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν τους προσκυνητές που ταξιδεύουν μέχρι εκεί, δωρεάν.

Το μήνυμα που θέλει να διαδώσει ο μοναχός Θεοδόσης, είναι να έχουμε μετάνοια και να προσευχόμαστε. Να ζητάμε συγγνώμη από το συνάνθρωπό μας και να νοιαζόμαστε γι ́αυτόν. Η λέξη ανθρωπιά, πρέπει να μας αγγίζει όλους. Να δίνεις αυτά που σου περισσεύουν, όχι απαραίτητα μονάχα χρήματα, αλλά να ξοδεύεις από το χρόνο σου, για το συνάνθρωπό σου. Ίσως είναι πολύ περισσότερο πολύτιμο γι ́αυτόν.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news