Ένα ταξίδι, μια ιστορία – Λούης Λοϊζου

Ο Λούης Λοϊζου ταξίδεψε σε εννιά χώρες των Βαλκανίων πάνω σε μια Vespa, και μας περιγράφει τις εμπειρίες του.

Του Ζανέττου Λουκά

Προορισμός:

Ιούνιος 2019 και επί ευκαιρίας της παγκόσμιας συναντήσης Vespa στην Ουγγαρία (Vespa world days Zanka Hungary). Σχεδιάσαμε ένα ταξίδι να περάσουμε ή και να διασχίσουμε εννιά χώρες των Βαλκανίων.

Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό;

Οι ιδιαιτερότητες τέτοιων ταξιδιών είναι ότι διασχίζοντας τις χώρες δε μένεις μόνο στις κεντρικές πλατείες ή σε συγκεκριμένα αξιοθέατα, αλλά εισχωρείς σε χωριά και μπορείς να καταλάβεις εύκολα το πως ζει ο κόσμος στις συγκεκριμένες χώρες.

Τι διαφορετικό είχε ο συγκεκριμένος προορισμός από τους υπόλοιπους;

Μου έχουν μείνει πάρα πολλές όμορφες εικόνες. Διασχίσαμε εννιά χώρες αλλά αυτό που πραγματικά μου έμεινε είναι τα σημάδια στη Σερβία ακόμα από τους βομβαρδισμούς του 1999. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η φτώχεια που επικρατεί έξω από τις μεγαλουπόλεις. Επίσης το οδικό δίκτυο της Αλβανίας και γενικά η κατάσταση της Αλβανίας ήταν κάτι το απερίγραπτό. Μπορώ να μιλώ μέρες ολόκληρές για το τι ζήσαμε περνώντας μόνο 5 ώρες στην Αλβανία. 

Αξέχαστη θετική εμπειρία;

Στα σύνορα Σερβίας – Ρουμανίας μας προσέγγισε ένας αστυνομικός. Μας ρώτησε αν όντως είμαστε από Κύπρο γιατί δεν μπορούσε εύκολα να πιστέψει ότι φτάσαμε εκεί με τις Vespa. Ο αστυνομικός δεν ήταν κάποιος τυχαίος καθώς τύγχανε να είναι συγγενής του προπονητή Ντούσαν Μιτόσεβιτς, γνωστός από τη θητεία του στην Κύπρο. Γνώριζε λεπτομερώς για την Κύπρο, ενώ όταν του αναφέραμε πόσο αγαπητός ήταν ο θείος του σε εμάς τους Κύπριους είχε συγκινηθεί. Η στάση μας αυτή με ανάγκασε να σβήσω τη μηχανή της Vespa. Σπρώχνοντας την όμως μετά διαπίστωσα ότι ακουγόταν ένας θόρυβος στον τροχό. Η κουβέντα με τον αστυνομικό μου έσωσε τη ζωή. Στα επόμενα 50 χλμ. ο τροχός θα είχε φύγει από τη μηχανή.

Υπήρξε κάποια δυσάρεστη εμπειρία;

Δυσάρεστη εμπειρία δεν υπήρξε αλλά δυσάρεστο ήταν το αίσθημα της φτώχειας που επικρατεί έξω από τη βιτρίνα τον μεγαλόπρεπων κέντρων των πόλεων. Αυτά τα ταξίδια με βοήθησαν να νιώθω ευγνώμων και πολύ τυχερός που ζω στην Κύπρο. Θα τα αποκαλούσα μαθήματα ζωής..

Τι μας προτείνεις να επισκεφθούμε τα ποιο πάνω μέρη;

Μια περιοχή που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί είναι η λίμνη Ζάγκα στην Ουγγαρία. Βρίσκεται περίπου δύο ώρες από την Βουδαπέστη. Είναι απίστευτο πως μία απλή λίμνη έχει μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο. Παρέχει τα πάντα αφού διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία, watersports μέχρι και κρεβατάκια για ηλιοθεραπεία. Επίσης δύο πόλεις που αξίζει τον κόπο κάποιος να επισκεφτεί είναι η Νίς στη Σερβία, η οποία είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στα Βαλκάνια και η Τιμισοάρα στην Ρουμανία, η οποία φέτος είναι η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Τις συστήνω σε άτομα που θα ταξιδέψουν σε αυτές τις δύο χώρες και δεν θέλουν να μείνουν στις πρωτεύουσες.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news