Ένας «μίστερ» ζωντανεύει την Αμμόχωστο

Της Βέρας Κοσμά

Mr. John… Ο άνρθωπος που “ξυπνά” την πόλη φάντασμα της Αμμοχώστου. Ονομάζεται Γιάννης Ρούσου και κατάγεται από τη Δερύνεια.

Είναι γνωστός σαν Mr. John, ο άνθρωπος που καθημερινά “ζωντανεύει” την Αμμόχωστο λέγοντας την ιστορία της στους χιλιάδες τουρίστες τους οποίους μεταφέρει με το μικρό λεοφωρείο του στην Αμμόχωστο.

Η απόφαση για το συγκεκριμένο επάγγελμα πάρθηκε όταν πριν από 7 χρόνια πήρε ένα λεωφορείο ώστε να επισκεφθεί την Αμμόχωστο. «Αν κάτι δεν μπορώ ν’ αφήσω να σβήσει μέσα μου είναι ο έρωτας για την πόλη μου», μας αναφέρει. Έτσι λοιπόν, ήθελε να ακούσει ξανά την ιστορία της Αμμοχώστου, να ζήσει ξανά, να περάσει μέσα από τα δρομάκια, να διασχίσει τις γειτονιές της, να περπατήσει την παραλία της. Προς απογοήτευσή του μόλις ανέβηκε στο λεωφορείο αντιλήφθηκε πως ο ξεναγός ήξερε ελάχιστα πράγματα για την Αμμόχωστο και πως όσα έλεγε τα είχε «παπαγαλίσει» από μερικά βιβλία που είχε διαβάσει. «Ο ξεναγός δεν ήξερε να απαντήσει στους τουρίστες και ο οδηγός δεν ήξερε να οδηγήσει το λεωφορείο. Κοκκίνιζα από ντροπή γι’ αυτούς». Αυτή λοιπόν η βόλτα του στην Αμμόχωστο υπήρξε καθοριστική. Αντιλήφθηκε το κενό που υπήρχε και δεν άργησε να πάρει την απόφαση ώστε να αγοράσει το πρώτο του λεωφορείο.

Ο Mr. John είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανείς άλλος την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και εξηγεί τα πάντα για την πόλη φάντασμα στους επισκέπτες που κρέμονται από τα χείλη του για να μάθουν την ιστορία της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην κατεχόμενη Δερύνεια, πήγε σχολείο στην Αμμόχωστο, έπαιζε ποδόσφαιρο στο ΓΣΕ, μάθαινε κολύμπι για να γίνει μέλος του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, περπατούσε στα περβόλια του πατέρα του και ήταν συνέχεια στις αποθήκες πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ που έκαναν εξαγωγές. Ακόμα θυμάται όταν ο πατέρας του τον έπαιρνε για να δει τα ταχύπλοα που πάρκαραν στην ακτή της Αμμοχώστου και που τα βράδια πήγαινε με τους φίλους του στη λεωφόρο Κένεντι.

Η εκδρομή αυτή ανακουφίζει τη ψυχή του κύριου Γιάννη αφού ενημερώνει και ξυπνά αναμνήσεις, ο χρόνος γυρίζει πίσω και είναι σαν μια κινηματογραφική ταινία που όταν τελειώσει σε φέρνει πίσω στην πικρή πραγματικότητα. Με το που θα μπει ο τουρίστας στο λεωφορείο τον ενημερώνει πως θα κάνει ξενάγηση “στο σπίτι του”. Η διαφορά του με τους άλλους ξεναγούς είναι πως η δική του ξενάγηση είναι εμπειρική. Δείχνει το σπίτι του, τον τόπο που μεγάλωσε, τα σχολεία που πήγαινε, τα εγκαταλειμμένα κτήρια. Λέει την ιστορία όπως έχει, μιλάει για εισβολή και για κατοχή, λέει πικρές αλήθειες που δεν θα τις μάθαιναν από κάποιον άλλο ξεναγό, δείχνει φωτογραφίες από τα παλιά. Το μεγαλύτερο του παράπονο όπως μας εξηγεί είναι που οι περισσότεροι τουρίστες θεωρούν τα κατεχόμενα ‘τούρκικα’.

Στη ξενάγηση του εξηγεί τι σημαίνει ‘Αμμόχωστος’, και συνδυάζει την ελληνική γλώσσα με τα αγγλικά. Για τον Γιάννη Ρούσου, αυτό το επάγγελμα είναι το ομορφότερο του κόσμου. ”Θεωρώ πως οι ξεναγοί είναι λίγο σαν τους γιατρούς του πνεύματος. Δεν μπορείς να ξέρεις στο περίπου την ιστορία. Οφείλεις να γνωρίζεις τα πάντα από εκεί που θα περάσεις, να μπορείς να εξηγήσεις ποιο είναι το κτήριο που βλέπειέ και πως δημιουργήθηκε, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις εκκλησίες, τα μουσεία, τα μπαρ και τις καφετέριες. Δεν γίνεται να απαντάς στο ‘περίπου’. Γι’ αυτό και οι εκδρομές του περιορίζονται στην Αμμόχωστο… Που γνωρίζει όπως μας λέει «παθκιά-παθκιά».

Μέσα από αυτή τη δουλειά ο Γιάννης Ρούσου αγάπησε την πόλη του ακόμα πιο πολύ. Και μέσα από τις γνώσεις του επικοινωνεί με τον κόσμο και κάνει και αυτούς να την αγαπάνε ολοένα και περισσότερο.

Φέτος, οι δραστηριότητες του, λόγω κορονοϊού, αναβλήθηκαν αλλά προσμένει καρτερικά μέχρι να ανταμώσει ξανά την αγαπημένη του πόλη. Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως ο Γιάννης Ρούσου είναι και αυτός ένας πρεσβευτής της πόλης του Ευαγόρα που προσμένει πιστός στην άνοιξη της ζώντας, καθημερινά το δράμα της.