Ένας Άγγλος καθαρίζει καθημερινά τις παραλίες μας για 15 χρόνια

Της Βέρας Κοσμά

Αν είχαμε έστω και στο ελάχιστο την οικολογική συνείδηση που έχει ο κύριος Jeff Rowden καμία παραλία δεν θα χρειαζόταν καθάρισμα.

Παράδειγμα προς μίμηση είναι ο άνθρωπος που συναντήσαμε τυχαία στη παραλία της Αγίας Τριάδας να μαζεύει σκουπίδια εθελοντικά χωρίς να το διατυμπανίζει από δω κι από κει… Το όνομά του είναι Jeff Rowden, κατάγεται από το Kent του Ηνωμένου Βασιλείου και τα τελευταία 15 χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Ο κύριος Jeff μεταβαίνει καθημερινά στην παραλία της Αγίας Τριάδας και μαζεύει τα σκουπίδια κρατώντας τις παραλίες μας καθαρές αναλαμβάνοντας τον ρόλο αυτό της καθαριότητας, δίνοντας μας το παράδειγμα που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε!

Όπως μας αναφέρει ερχόμενος στην Κύπρο το 2006 είχε πραγματικά σοκαριστεί βλέποντας τους περισσότερους να φεύγουν από τις παραλίες αφήνοντας πίσω τα ίχνη τους. «Πλαστικές σακούλες, αποτσίγαρα, συσκευασίες τσιγάρων, χαρτιά, γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, κουτιά πίτσας ακόμη
και προφυλακτικά. Ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Το τι θα βρεις στην παραλία είναι αηδιαστικό. Αρχικά να αναφέρω πως δεν έχω δει άλλο λαό να καπνίζει τόσο πολύ όσο οι Κύπριοι. Επίσης το γεγονός πως βλέπουν την άμμο ως τασάκι είναι επίσης άξιο απορίας. Για να καταλάβετε αυτό τον Αύγουστο είχα αποφασίσει να μετρήσω τα τσιγάρα που ήταν παρατημένα στην άμμο. Μια μέρα μάζεψα 386 αποτσίγαρα και την επομένη 320». Το πρόβλημα όμως όπως συνεχίζει να
μας περιγράφει δεν σταματά στα τσιγάρα. «Το αμέσως επόμενο αηδιαστικό πράγμα που βρίσκω στην παραλία είναι το σελοφάν το οποίο βρίσκεται στα καλαμάκια».

Μια άλλη μέρα όπως μας εξομολογείται βρήκε μπουκάλια μπύρας και κουτιά πίτσας κάτω από δύο κρεβατάκια. «Προσωπικά ντρέπομαι όταν έρχομαι κάθε πρωί και αντικρίζω αυτό το θέαμα. Το πρόβλημα με τα αμέτρητα σκουπίδια σε παραλίες και θάλασσες δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά και κακής αισθητικής και εικόνας. Τόσο για εμάς όσο και για τον τουρισμό, ο οποίος γνωρίζουμε καλά πόσο ανθεί στην χώρα μας και πόσες οικογένειες ζουν από αυτόν. Και ίσως το χειρότερο από όλα, είναι που θα δούμε τον πατριώτη, τον ντόπιο, τον Κύπριο να το κάνει… όχι τον ξένο, τον τουρίστα που δεν αγαπάει τούτη τη χώρα όσο εμείς»!

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνουν αυτό. Αναρωτιέμαι. Όπως επίσης αναρωτιέμαι γιατί βάζουν τις πετσέτες τους πάνω στα κρεβατάκια από το χάραμα χωρίς να βρίσκονται πραγματικά εκεί. Πιστεύω ότι ο Δήμος Παραλιμνίου πρέπει να λάβει μέτρα ακόμη και γι’ αυτό»… Κλείνοντας απευθύνει μια συμβουλή προς όλους μας: «Μην αφήσεις τα σκουπίδια σου στην παραλία. Το να έχεις μαζί σου μια σακούλα (πολλαπλής χρήσεως και όχι πλαστική) όπου μπορείς να τα βάλεις μέσα φεύγοντας και να τα πετάξεις σε έναν κάδο είναι πολύ εύκολο και θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Η παραλία δεν είναι τασάκι ούτε σκουπιδότοπος. Σε κάθε παραλία βρίσκονται κάλαθοι αχρήστων. Η ευθύνη είναι ατομική. Δεν μπορεί να τρέχει από πίσω μας ένας υπάλληλος καθαριότητας και να μαζεύει ό,τι αφήνουμε. Είναι ντροπιαστικό και δεν μας κολακεύει ως λαό. Δεν παίρνει χρόνο ή κόπο ή χρήμα. Επομένως γιατί να μην το κάνουμε;».