Έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα!

Της Βέρας Κοσμά

Είναι πολλές φορές που θέλεις με πράξεις και όχι με λόγια να δείξεις την αγάπη σου στους συνανθρώπους σου, είτε τους γνωρίζεις, είτε όχι. Η Μαρία Κοσμά από το Παραλίμνι δεν σκέφτηκε ποτέ μόνο τον εαυτό της, αλλά το πως μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που είχαν ανάγκη. Το απέδειξε κόβοντας τα μαλλιά της για να τα δωρίσει στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

Μέσα από μία απλή κίνηση, πίσω από την οποία, κρύβεται πολύ αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας κάνει να σκεφτούμε για όλα αυτά τα μικρά και απλά που μπορούμε και εμείς να κάνουμε για να στηρίξουμε τον συνάνθρωπό μας και να χαρίσουμε χαμόγελα. Η Μαρία μας δείχνει τον δρόμο και ελπίζουμε και άλλοι συνάνθρωποί μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

“Το κομμάτι της φιλανθρωπίας μπήκε έντονα στη ζωή μου όταν σπούδαζα. Ανέκαθεν ήμουν φιλόζωη και προσπαθούσα να βοηθώ όπου μπορούσα. Με τις σπουδές μου όμως μπόρεσα να έχω πιο έντονο ρόλο αφού και η δασκάλα μου κα. Φλώρα, ήταν ενεργή σ’ αυτό το κομμάτι. Έχω εργαστεί αφιλοκερδώς σε φιλανθρωπικά fashion show, φιλανθρωπικά θέατρα και δραστηριοποιήθηκα και για παροχή βοήθειας στα παιδάκια της Αφρικής.

Η σκέψη να κόψω τα μαλλιά και να τα δωρίσω στους καρκινοπαθείς στριφογύριζε στο μυαλό μου τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Ξυρίζοντας τα μαλλιά μου ήθελα να ζήσω την εμπειρία που έχουν οι άνθρωποι, οι οποίοι περνούν δύσκολα μέσα από αυτή την αρρώστια και να δείξω ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και όχι από την εξωτερική μας εμφάνιση. Στο κάτω κάτω τρίχες είναι και μεγαλώνουν.

Η απόφαση πάρθηκε πριν από περίπου 5 μήνες, στα μέσα Μαρτίου όπου και τα μαλλιά μου είχαν ακριβώς το μήκος που χρειαζόταν για να τα δωρίσω, 23 εκατοστά. Βρισκόμουν στο δωμάτιο μου μαζί με την αδελφή μου και τη φίλη μου όταν τα έκοψα. Με το πρώτο χρατς του ψαλιδιού ένιωσα ανακούφιση, ότι έφευγε ένα βάρος από πάνω μου, μία εκτόνωση των συναισθημάτων μου. Ένιωσα χαρά συγκίνηση και περήφανη για τον εαυτό μου.

Τα συναισθήματα μου όταν αντίκρισα τον εαυτό μου πρώτη φορά στον καθρέπτη μετά που ξύρισα το κεφάλι μου ήταν πολύ όμορφα. Όταν κόβεις τα μαλλιά σου για να τα δωρίσεις δεν τα χάνεις, τα κερδίζεις, γιατί ο καθένας από εμάς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη θέση ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με τον καρκίνο. Και ειδικά οι γυναίκες, αντιλαμβανόμαστε γενικά τα μαλλιά μας ως πολύ βασικό στοιχείο της θηλυκότητας μας. Αμέσως ξεκίνησα να σκέφτομαι τί είδους εμφανίσεις θα μπορούσα να κάνω με το μακιγιάζ μου και το νέο μου κούρεμα ώστε να δείξω την τρέλα μου. Σύντομα όμως κατάλαβα όμως πως είτε είμαι με είτε χωρίς μαλλιά, η εμφάνιση πηγάζει από μέσα μας και όχι από την εξωτερική μας εμφάνιση.

Οι αντιδράσεις των συγγενών και των φίλων ήταν ποικίλες. Άλλοι έκλαψαν, άλλοι με ρωτούσαν «γιατί;» όμως η οικογένεια μου και οι πιο στενοί μου φίλοι με αποκαλούσαν “κκέλι” τους και ήταν περήφανοι για μένα με αυτή μου την πράξη μου.

Επέλεξα να δωρίσω τα μαλλιά μου και τα πρόσφερα στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει γράψει μια ξεχωριστή ιστορία τόσο στα ανθρωπιστικά όσο και στα επιστημονικά δρώμενα της Κύπρου.

Η Κοκό Σανέλ είχε πει πως «μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της είναι έτοιμη να αλλάξει τη ζωή της». Αυτά τα λόγια έχω βάλει κάτω από τις φωτογραφίες μου όταν ξύρισα τα μαλλιά μου και ναι πιστεύω πως ισχύει. Την απόφαση μου για να κόψω τα μαλλιά μου την πήρα μετά από διάφορες καταστάσεις που έζησα σε προσωπικό επίπεδο.