Άνθρωποι: 3 λεπτά με τον Ιάκωβο Κουμή «Βάκης»

Δερύνεια/Ετών 54

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΥΛΟ ΚΟΥΡΟΥΓΙΑΝΝΗ

Αξίζει για μια ζωή, να ξεκινάς και να περνάς την μέρα σου πάνω στη θάλασσα, αυτό κάνει ο Ιάκωβος «Βάκης» Κουμή, τα τελευταία 40 και βάλε χρόνια.

Είναι παντρεμένος με την Ρία-Κατερίνα και έχουν 3 παιδιά. Οι γονείς του, ο Ανδρέας Κουμή Λόντου, πλανόδιος υφασματοπώλης, περβολάρης και καταστηματάρχης ρούχων και η μητέρα του Άννα Ν. Λίλλη, που δούλευε μαζί με τον πατέρα του στα περβόλια.

Η αγάπη του και η επαφή του με
την θάλασσα ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν ξεκίνησε να δουλεύει
τα καλοκαίρια μαζί με τον παππού του, όπου και έπαιρναν το κοπάδι με αιγοπρόβατα στο «λούμα» για πλύσιμο και όταν δούλευε με διάφορους συγγενείς ψαράδες. Όπως μας λέει, υπήρχαν μέρες που περνούσε 20 ώρες μέσα στη θάλασσα. Αν υπήρχε τότε η σωστή καθοδήγηση, θα μπορούσε να γίνει και αθλητής στην κολύμβηση, αφού ήταν πάρα πολύ γρήγορος και πολύ καλός.

Φοίτησε στην Τεχνική Σχολή Αγίου Λαζάρου ως υδραυλικός, 3 μέρες σχολείο και 2 μέρες δουλειά μαζί με το θείο του μέχρι τα 16 του χρόνια. Κάπου εκεί ξεκίνησε να δουλεύει τα καλοκαίρια σε θαλάσσια sport, στην Αγία Νάπα. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία το 1988 και ξεκίνησε να βοηθά τον πατέρα του για λίγο διάστημα στους εκσκαφείς. Μετέπειτα, γυρνάει πίσω στη θάλασσα, ως υπάλληλος σε θαλάσσια sport και συγκεκριμένα στο αλεξίπτωτο, κάτι που του άρεσε πολύ και που ήταν μάλιστα πάρα πολύ καλός σε αυτό.

Το 1991 αγοράζει δικά του θαλάσσια sport και ταυτόχρονα μία ψαρόβαρκα, δουλεύοντας ερασιτεχνικά ως ψαράς αλλά και καπετάνιος σε διάφορα σκάφη μέχρι και το 2004. Αποσύρει την βάρκα και παίρνει επαγγελματική άδεια καπετάνιου από την Ναυτική Σχολή «Λούης» στη Λεμεσό και ξεκινά να δουλεύει ως καπετάνιος σε τουριστικά σκάφη, σε fishing trips για τουρίστες, παίρνοντας τους για ψάρεμα τόνου, ποντικών κα χάννων. Στη συνέχεια ξεκίνησε να είναι καπετάνιος σε τουριστικά σκάφη για Boat Trips και Party Cruises μέχρι και σήμερα, όπου και είναι ο καπετάνιος του σκάφους Medusa Cruises – Boat Trips.

Ο Βάκης μας λέει ότι η θάλασσα είναι όλη του η ζωή, την σέβεται και την αγαπά αφάνταστα και αυτό το μετέφερε και στο γιό του Γιάννη, που βρίσκετε μαζί του τα τελευταία χρόνια. Συμβουλεύει τους νέους να μένουν μακριά από τα ναρκωτικά και διάφορες άλλες καταχρήσεις και να έρθουν κοντά στην θάλασσα, να την αγαπήσουν

και να την σεβαστούν, και αυτή θα τους δώσει ζωή. Να ασχοληθούν επαγγελματικά μαζί της και δεν θα το μετανιώσουν, αφού η θάλασσα και ο ήλιος είναι σημαντικό κομμάτι στον τόπο μας, είναι το προϊόν μας. Τους προτρέπει επίσης να ακολουθήσουν διάφορα θαλάσσια αθλήματα, αφού, όπως λέει, την έχουμε «γιώρκιν»… Έφτασες και αγάπησες την θάλασσα; Τότε δεν υπάρχει επιστροφή!