Ψυχή και τέχνη στα cocktail του – Της Άντρης Λάμπρου

Ο Μάριος Περάκης, ξεκίνησε το bartending τυχαία, ωστόσο οι επιτυχίες στον χώρο δεν άργησαν να έρθουν, και αυτό δεν ήταν μόνο θέμα τύχης!

Στα 22 του χρόνια, δημιούργησε μια καινοτόμα επιχείρηση, ένα κινητό κοκτέιλ μπαρ, ενώ δεν επαναπαύεται αφού καταπιάνεται και με τον τομέα του μάρκετινγκ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Ο Μάριος κατάγεται από τις Βρυσούλες και όπως μας λέει, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν κατάφερε να σπουδάσει κυρίως για οικονομικούς λόγους, εντούτοις, τονίζει πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα τον άφηνε στάσιμο για την υπόλοιπή του ζωή. Αν και όπως ο ίδιος αναφέρει δεν φημίζεται για την υπομονή του, είναι άνθρωπος θετικός με χιούμορ και αγάπη προς τον συνάνθρωπό του. Ο ίδιος άρχισε να παρακολουθεί διάφορα σεμινάρια για το μάρκετινγκ αλλά και το bartending καθώς και για τη μοριακή μιξολογία. Το bartending και η γευσιγνωσία του προσέλκυαν ανέκαθεν το ενδιαφέρον και ήταν κάτι που είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του, έτσι κάποια στιγμή πήρε την απόφαση να δοκιμαστεί σε αυτό. Μάλιστα, έχει βραβευτεί για τις επιδόσεις του ως bartender και έχει διακριθεί σε παγκύπριους διαγωνισμούς.

Αν νομίζετε όμως πως η δουλειά ενός bartender είναι μόνο να φτιάχνει κοκτέιλ πίσω από την μπάρα, τότε κάνετε λάθος! «Bartender δεν σημαίνει πως πρέπει να δημιουργείς μόνο κοκτέιλ ή να σερβίρεις ποτά. Πρέπει πρώτα να είσαι… ψυχολόγος! Από σένα εξαρτάται πώς θα συνεχιστεί η μέρα ή η νύχτα ενός ατόμου που έρχεται κατά πάσα πιθανότητα για να χαλαρώσει. Η διάθεση του ατόμου που έχεις απέναντί σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εσένα που θα του μιλήσεις για να πάρεις την παραγγελία του και είναι πολύ βασικός παράγοντας στη δουλειά μας».

Πέραν από τις διακρίσεις του, ένα από τα μεγαλύτερά του επιτεύγματα είναι και η δημιουργία του δικού του μπαρ. Δεν πρόκειται όμως για ένα συνηθισμένο μπαρ αλλά για ένα κινητό κοκτέιλ μπαρ με το όνομα «Sueñio Cocktail Bar Service», όπου αναλαμβάνει ιδιωτικά πάρτι, γάμους, εταιρικές δεξιώσεις και άλλα events.

Ο Μάριος, έχει κάνει πλέον τη δουλειά του τρόπο ζωής. Η αγάπη του για τις νέες γεύσεις αλλά και οι νέες γνωριμίες που κάνει μέσω της δουλειάς είναι μερικοί λόγοι που τον εξιτάρουν, όπως λέει για να γίνεται ολοένα και καλύτερος. Όσον αφορά τώρα στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επαγγελματίας bartender ώστε να τον κάνουν να ξεχωρίσει, σύμφωνα με τον Μάριο είναι τα εξής: να έχει αγάπη για το επάγγελμά του, υπομονή, νε γνωρίζει από θέματα υγιεινής , να έχει μπόλικη φαντασία και φυσικά να είναι ευδιάθετος και καλοπροαίρετος. Όλα αυτά, θα συμβάλουν στον να φτιάξει στο τέλος ένα γευστικό κοκτέιλ!

Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να μην ρωτήσουμε τον μετρ του είδους, για το τι κοκτέιλ θα πρότεινε σε κάποιον που θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό: «Ο καθένας έχεις τις δικές του γευστικές προτιμήσεις! Εμένα η δουλειά είναι να τις καλύψω. Αν έπρεπε όμως, θα πρότεινα το HARMONY. Ένα κοκτέιλ του Sueñio με βάση αρωματισμένο τζιν με ιαπωνικό πράσινο τσάι και rose buds, το οποίο όπως δηλώνει και το όνομα του, σου χαρίζει μια αίσθηση αρμονίας με διάφορα αρώματα που σου χαρίζει που θυμίζουν κάτι άνοιξη και Μεσόγειο». Ο κυριότερος παράγοντας που κάνει ένα κοκτέιλ επιτυχημένο σύμφωνα με τον Μάριο, είναι η ισορροπία των γεύσεων και των αρωμάτων. Όλα τα άλλα έχουν να κάνουν με τη φαντασία και το γούστο του καθενός. Επίσης, το ποτήρι ενός ποτού μπορεί να θεωρηθεί βασικός παράγοντας γιατί δίνει φινέτσα και ολοκληρώνει την εικόνα με τη βοήθεια της υπόλοιπης διακόσμησης. Όνειρό του, είναι να χτίσει μια δική του μεγάλη και επιτυχημένη επιχείρηση. Όπως λέει «ο χρόνος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος ή ο χειρότερος εχθρός σου, αν τον αξιοποιήσω σωστά, θεωρώ πως θα πετύχω τους στόχους μου!»