Πώς να καλλιεργήσετε λαχανικά και φρούτα στο διαμέρισμά σας

Κι όμως, μπορείτε να καλλιεργήσετε μερικά ζαρζαβατικά και φρούτα αν διαθέτετε ένα μικρό μπαλκόνι, ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης σε έναν ακάλυπτο, ακόμα και ένα περβάζι. Δεν λέμε βέβαια ότι θα μπορέσετε να έχετε σοδειά που θα καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά σίγουρα με λίγη δουλειά, υπομονονή και φροντίδα θα έχετε την χαρά να γευθείτε κυριολεκτικά τους καρπούς των κόπων σας.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά είδη που θεωρούνται «εύκολες λύσεις» μια και το μόνο που χρειάζονται είναι φως και ελάχιστο πότισμα.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ.  

Σε περίπτωση που διαθέτετε περβάζι στο παράθυρο σας

Τα microgreens είναι αρωματικά χόρτα, γνωστά και ως μικροφυτικά, που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους, μεταξύ της βλάστησης και της εμφάνισης των πρώτων φύλλων. Προτείνονται σε εκείνους που δεν έχουν στη διάθεση τους μεγάλους και ανοιχτούς χώρους. Έχουν δε πλούσια γεύση και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Τα microgreens συλλέγονται πριν να ξεπεράσουν τα 10cm και καθώς αναπτύσσονται τόσο κοντά το ένα με το άλλο, μοιάζουν σαν ένα μικρό δάσος.

Δεν χρειάζεστε ειδικές γλάστρες, αρκεί ένα πλαστικό κυπελλάκι γιαουρτιού ή ένα πλαστικό δοχείο μιας χρήσης, στο οποίο θα ανοίξετε τρύπες για αποστράγγιση. Ωστόσο, μετά την πρώτη κοπή τους, δεν ξαναφυτρώνουν και θα χρειαστεί να φυτέψετε σπόρους εκ νέου. Οπότε φροντίστε να αγοράζετε σακουλάκια με αρκετούς σπόρους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα αποξηραμένα μπιζέλια τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ. Τοποθετήστε τα στην γλάστρα και καλύψτε τα με λίγο λίπασμα. Οι βλαστοί μπιζελιών είναι φρέσκοι και πράσινοι. Έπειτα μπορείτε να δοκιμάσετε να σπείρετε μεταξύ άλλων ραπανάκια, λάχανο, μπρόκολο, μουστάρδα, κάρδαμο, βασιλικό. Γενικά υπάρχει ένας τεράστιος κατάλογος microgreens.

Εάν έχετε λίγο περισσότερο χώρο και ένα αρκετά ηλιόλουστο σημείο, θα μπορούσατε να πάρετε μια λεμονιά ή ένα κουμκουάτ. Όχι μόνο επειδή θα μαζεύετε μπολ γεμάτα με φρούτα αλλά καθώς τα φύλλα τους, τα οποία είναι πλούσια σε γεύση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πουτίγκες ή σε τζιν τόνικ. Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται ήλιο, ζέστη, και πότισμα δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι.

Εάν διαθέτετε χώρο για υπαίθριες γλάστρες 

Εάν έχετε γλάστρες στο μπαλκόνι είτε στην αυλή είτε ακόμη μέσα στο σπίτι πίσω από τις πόρτες, το μόνο που χρειάζονται για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, είναι αρκετό φως και πότισμα το καλοκαίρι. Χρειάζονται το λιγότερο 3 ώρες στον ήλιο για να έχετε μια αξιοπρεπή συγκομιδή.

Συνήθως οι περισσότεροι επιλέγουν να ξεκινήσουν με την καλλιέργεια ντοματών αλλά είναι προτιμότερο να αγοράσετε πιπεριές τσίλι. Όταν ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα λουλούδια, τροφοδοτήστε την καλλιέργεια με οργανική ντομάτα κάθε δεύτερη εβδομάδα. Τότε, ένα με δύο φυτά είναι ικανά να σας παρέχουν καρπούς για όλο το χρόνο. Εάν πάλι δεν σας αρέσουν οι πιπεριές που καίνε, μπορείτε να δοκιμάσετε τα γαλλικά φασόλια, τα οποία είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν. Τα μέσα Μαΐου είναι η καταλληλότερη στιγμή για να τα σπείρετε. Θα συλλέξετε τα φασόλια όταν δεν θα είναι πιο παχιά από ό,τι ένα μολύβι.

Κάθε φυτό πρέπει να απέχει τουλάχιστον 15 εκατοστά από το άλλο. Προτείνεται να φυτέψετε τους σπόρους σε βάθος 2 εκατοστών κυκλικά του δοχείου. Μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται τα λουλούδια, βεβαιωθείτε ότι τα ποτίζετε αρκετά. Εάν υπάρχει κενός χώρος στην μέση του δοχείου, μπορείτε να φυτέψετε ένα φυτό –φιλικό προς τις μέλισσες– όπως η καλέντουλα (φυτό με φαρμακευτική δράση) έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η επικονίαση.

Εάν διαθέτετε ένα μικρό κομμάτι γης 

Η καλλιέργεια σε έδαφος είναι η καλύτερη λύση καθώς το χώμα κάνει όλη την δουλειά για εσάς. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε βάθος, εμπλουτίζονται με θρεπτικά συστατικά ενώ τα «φιλικά» μικρόβια βοηθούν στην προστασία από παράσιτα και ασθένειες. Η καλύτερη επιλογή καλλιέργειας σε αυτή την περίπτωση είναι οι αγκινάρες. Έχουν ανθεκτικά φύλλα τα οποία φτάνουν το ένα μέτρο σε ύψος και είναι πολύ εύκολο να τις μαζέψετε. Επίσης, μια ώριμη συστάδα μπορεί να σας δώσει έως και δέκα αγκινάρες για φαγητό κάθε καλοκαίρι.

Είναι σημαντικό να αγοράσετε νεαρά φυτά και να τα φυτέψετε σε πλούσιο έδαφος. Φυτέψτε το καθένα 50 εκατοστά μακριά από το άλλο. Κάθε άνοιξη ρίξτε τους κοπριά: όσο περισσότερο τα «ταΐζετε» τόσο πιο πολλές αγκινάρες θα παράγουν. Οι αγκινάρες φαίνονται όμορφα φυτεμένες με βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού, τον μάραθο και το δεντρολίβανο. Δημιουργούν έναν πολύ όμορφο κήπο χωρίς ιδιαίτερο κόπο και προσπάθεια.

Πηγή lifo.gr/