Πως επηρεάζει τον εγκέφαλο σου ο,τι τρως;

Αυτό που τρως μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στο πώς αισθάνεσαι.

Για τα άτομα με κατάθλιψη, η σχέση μεταξύ της σκέψης και του πιάτου τους μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική.

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ότι τα διάφορα είδη διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης όταν προστεθούν στην τρέχουσα θεραπεία κάποιου – και μπορεί να είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης να συμπεριληφθούν τα τρόφιμα ως συστατικό της ιατρικής.

Εκτός από τον περιορισμό των συμπτωμάτων, πολύχρωμες και δίαιτες με ποικιλία, πλούσιες σε λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο μπορεί επίσης να λειτουργήσουν προληπτικά, καθώς οι άνθρωποι που τρώνε με τον τρόπο αυτό τείνουν να έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Τα οφέλη της καλής διατροφής δεν περιορίζονται μόνο σε άτομα με ψυχικές ασθένειες. Η κατανάλωση λαχανικών και ψαριών αποδεικνύοται επίσης ωφέλιμη για την απώλεια βάρους, την προστασία του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου άλλων σοβαρών παθήσεων όπως οι καρδιακές νόσοι, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και ακόμη ορισμένες μορφές καρκίνου.

Το να αντικαταστάσουμε μια μπάρα δημητριακών με μια χούφτα καρύδια και λίγα φρούτα δεν ακούγεται σαν ένα τεράστιο άλμα – αλλά κοιτάζοντας προσεκτικά τις λεπτομέρειες θα δείτε τη διαφορά. Στο πίνακα των συστατικών στο πίσω μέρος ενός συνηθισμένου σνακ υπάρχουν συστατικά όπως το αλεύρι, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και η ζάχαρη – πολύ επεξεργασμένα συστατικά που δεν μας χορταίνουν και μας κάνουν να θέλουμε περισσότερο φαγητό.

Μελέτες έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα συστατικά δεν είναι μόνο κακές για τη σιλουέτα μας, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην κατάθλιψη και σε άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης, κάποιες μορφές καρκίνου και καρδιακές παθήσεις. Η εξάλειψή τους από τη διατροφή μας φαίνεται να ανακουφίζει από ορισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, μας βοηθάει να χάσουμε βάρος και να μειώσουμε τον κίνδυνο ασθενειών.