Ποιες είναι επιπτώσεις του fast food στον εγκέφαλο σου;

Αν είστε γύρω στα 50 και το τυπικό 24ωρο σας περιλαμβάνει δουλειά γραφείου, στη συνέχεια χαλάρωση στον καναπέ και κατανάλωση ανθυγιεινών σνακς, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλό σας είναι σοβαρότερες από αυτές που νομίζετε.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα, η οποία επιταχύνει τη φθορά του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Το αποτέλεσμα είναι η ταχύτερη έκπτωση της ικανότητας σκέψης και της μνήμης για όσους δεν αντισταθμίζουν τη φλεγμονή με υγιεινές συνήθειες. Η χρόνια φλεγμονή προκαλείται συνήθως από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Keenan Walker, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι μέσης ηλικίας με υψηλότερους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, έτειναν να παρουσιάζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών εντός των επόμενων 20 ετών, ειδικά σε ότι αφορά στη μνήμη», δήλωσε ο Walker. Η τακτική άσκηση, η φιλική προς την καρδιά διατροφή και ο καλός ύπνος, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την πρόληψη της σχετιζόμενης με την ηλικία έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.

«Αν κάποιος αρρωστήσει, τείνει να εμφανίζει αλλαγές στη συμπεριφορά του», εξηγεί ο Walker. «Ακόμη και με ένα κοινό κρυολόγημα, οι άνθρωποι έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Δεν θέλουν να κάνουν το οτιδήποτε, είναι σωματικά αδρανείς, χάνουν την όρεξή τους και συχνά αλλάζει η διάθεσή τους. Όλα αυτά δείχνουν πώς επηρεάζει η συστηματική φλεγμονή το σώμα, παρεμβαίνοντας στις λειτουργίες του εγκεφάλου» προσθέτει.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερα από 12.300 άτομα που συμμετείχαν σε μακροχρόνια μελέτη για προβλήματα της καρδιάς. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη και παρακολουθούνταν για περίπου δύο δεκαετίες.

Υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και μετρήθηκαν για τέσσερις διαφορετικούς δείκτες, οι οποίοι αφού συνδυάστηκαν έδωσαν ένα τελικό αποτέλεσμα για κάθε άτομο. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις ικανότητες σκέψης και μνήμης των συμμετεχόντων, στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη βαθμολογία στα επίπεδα φλεγμονής είχαν 8% μεγαλύτερη έκπτωση στις ικανότητες σκέψης και μνήμης κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Ο Walker χαρακτήρισε την επίδραση της χρόνιας φλεγμονής στις ικανότητες σκέψης και μνήμης «μέτρια», πρόσθεσε όμως ότι ήταν πιο σοβαρή από τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που εξέταζαν τις επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους εγκεφάλους ανθρώπων μέσης ηλικίας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή η χρόνια φλεγμονή βλάπτει άμεσα τους νευρώνες του εγκεφάλου, είτε επειδή επιδεινώνει άλλες παραμέτρους του εγκεφάλου που συμβάλλουν στη νόσο Alzheimer ή στην άνοια, δήλωσε ο Walker.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει κανείς να τρέφεται υγιεινά, να ασκείται και να θέτει υπό έλεγχο τις χρόνιες παθήσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

e-radio.gr