Ο πάγος είναι τρόφιμο: Τι πρέπει να προσέξεις

Μπορεί να σου φαίνεται υπερβολικό, όμως ακόμη και ο πάγος που συνοδεύει τον καφέ ή το ποτό σου πρέπει να έχει αυστηρές προδιαγραφές πριν τον καταναλώσεις.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρεται ρητά ότι ο πάγος που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να παράγεται από πόσιμο νερό, ή από καθαρό για να καταψυχθούν προϊόντα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται φορέας δημιουργίας και διατήρησης βακτηριδίων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας – ΕΦΕΤ (Οδηγός υγιεινής Νο 1 για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ζαχαροπλαστικής) οι γενικές απαιτήσεις για τον πάγο και τον εξοπλισμό είναι οι ακόλουθες:

Όπου χρειάζεται πάγος, πρέπει να παράγεται από πόσιμο νερό.

Η παρασκευή, η διακίνηση αλλά και η αποθήκευση πρέπει να είναι υπό συνθήκες που να τον προφυλάσσουν από οποιαδήποτε μόλυνση. Το ότι είναι πάγος δε σημαίνει πως προήλθε από καθαρό νερό.

Ο πάγος που χρησιμοποιείται για την ψύξη μη συσκευασμένων τροφίμων όταν αυτά σερβίρονται σε ανοιχτές βιτρίνες, θα πρέπει να παράγεται επίσης από «πόσιμο νερό».

Οι συσκευές παραγωγής του πάγου και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται σε κάθε διαδικασία του, από την παραγωγή ως την αποθήκευση και τη διάθεση (όπως οι σακούλες) πρέπει να είναι καθαρές, και τοποθετημένα σε σημεία που εξασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης.

Τι πρέπει να προσέχεις

Αν έχεις αγοράσει πάγο σε σακούλα, φρόντισε να την κλείνεις καλά, να μην έρχεται σε επαφή με ο,τιδήποτε άλλο, πχ. χάρτινη σακούλα με κρέας που μπορεί να έχει αίμα.

Μην αγοράζεις χύμα πάγο από καταστήματα τα οποία δεν γνωρίζεις καλά πώς κάνουν την παραγωγή και την αποθήκευση. Η τροφική δηλητηρίαση από τα βρώμικα αυτά μηχανήματα δεν είναι κάτι σπάνιο.