Kitchen Confidential – Της Βέρας Κοσμά

Καινοτόμος, τελειομανής, παθιασμένος. Ο Λούκας Λουκά έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αξιοζήλευτη πορεία στον εστιατορικό στίβο με αποκορύφωμα τη δημιουργία του φημισμένου εστιατορίου La Cultura Del Gusto. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Στην πορεία δημιούργησε τη γνωστή εταιρεία DeliFoods και πρόσφατα το Food Boutique στον Πρωταρά. Συζητώντας με τον Λούκα αμέσως αντιλαμβάνεσαι τόσο την αγάπη του όσο και τη γνώση του για αυτό που κάνει, να δημιουργεί δηλαδή νέα γαστρονομικά πιάτα με υψηλά standards και προδιαγραφές.

Το έμφυτο ταλέντο του Λούκα στη μαγειρική έκανε την εμφάνιση του στα 14 του χρόνια όταν ο ίδιος αποφάσισε να δημιουργήσει … ένα χειροποίητο μπιφτέκι. Στην πορεία ο Λούκας σπούδασε και εξελίχτηκε μέσα από συνεχή πειραματισμό, σεμινάρια μαγειρικής και αδιάκοπα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, για να γνωρίσει εις βάθος τις τοπικές κουζίνες αλλά και την κουλτούρα του κάθε λαού. Όταν πρωτοξεκινούσε πρότυπα του ήταν οι σεφ της Αμμοχώστου, οι οποίοι μετά την εισβολή έρχονταν για να ξεκινήσουν από την αρχή στην ελεύθερη επαρχία μας. Βλέποντας τους ήξερε πως αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή του: Να έχει ένα δικό του εστιατόριο ώστε να μπορεί να δημιουργεί μέσα στην δικιά του κουζίνα.

Σε νεαρή ηλικία ο Λούκας συμμετείχε σε κάποιους διαγωνισμούς με αρκετά πρωτεία όμως πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ότι το να είναι το κέντρο της προσοχής δεν τον ενδιέφερε. Όπως μας αναφέρει είναι άτομο χαμηλών τόνων και προτιμά να βρίσκεται στο παρασκήνιο δημιουργώντας. Προς έκπληξή μας ο Λούκας μας αναφέρει πως αγαπημένη του κουζίνα ήταν και είναι η γαλλική.

Η ιταλική κουζίνα όμως και το εστιατόριο  La Cultura Del Gusto προέκυψε από την ανάγκη του να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που θα απευθύνεται σε όλη την οικογένεια σε αντίθεση με τη γαλλική κουζίνα που είναι πιο εξειδικευμένη.

Όπως ανάφερε και στην αρχή ο Λούκας είναι ένας τελειομανής chef. Είναι απαιτητικός τόσο στα υλικά που χρησιμοποιεί, όσο και στην παρουσίαση των πιάτων του, γιατί πιστεύει ότι τα σωστά συστατικά στη σωστή ποσότητα προσφέρουν πάντα το τέλειο αποτέλεσμα. Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιούργησε την Delifoods, 7 χρόνια πριν. Μέσα από την ανάγκη όχι μόνο του ιδίου αλλά και όλων των σεφ της Κύπρου να διαφοροποιούνται από τους άλλους και να βελτιώσουν τα πιάτα τους έφερε στην Κύπρο μηχανή που δημιουργούσε φρέσκα ζυμαρικά αλλά και ό,τι πιο εξειδικευμένο υπάρχει στον τομέα  της μαγειρικής. Με αυτό τον τρόπο βελτίωσε τη ζωή των σεφ που αναζητούν διαρκώς νέα υλικά και συνταγές για να προσθέσουν στο ρεπερτόριό τους.

Το πιο πρόσφατο εγχείρημα του Λούκα είναι η Food Boutique. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που θέλει την ποιότητα να χάνεται επιδιώκοντας το εύκολο κέρδος, ο Λούκας αντιστάθηκε, επέλεξε τους καλύτερους προμηθευτές και προσέφερε σε εμάς εξαιρετικής ποιότητας premium κρέας που αποτελεί εγγύηση για τη απόλαυση του ουρανίσκου μας. Στην Food Boutique, θα βρούμε επίσης τη μεγαλύτερη ποικιλία τυριών και αλλαντικών, τα καλύτερα και πιο λαχταριστά steaks, κρεατικά και ψαρικά και τα πάντα σε ό,τι έχει να κάνει με το BBQ. Όλα αυτά παντρεύονται με τις εκπληκτικές μυρωδιές των μπαχαρικών τους. Χωρίς αμφιβολία το «Food boutique», είναι ένα γαστρονομικό boutique το οποίο  προσφέρει ευφάνταστες και ταυτόχρονα γευστικές λύσεις για ένα τραπέζι, ένα πάρτι, ένα κέρασμα, μια συγκέντρωση, μια δεξίωση κ.ο.κ.. Σύμφωνα με τον Λούκα, ο μάγειρας που αγαπά το επάγγελμα του όταν είναι στην κουζίνα ξεχνά πως είναι επιχειρηματίας. «Ένας σεφ πρέπει να δουλεύει με την ψυχή του. Κανένας άλλος λόγος δεν είναι τόσο δυνατός ώστε να σε κρατήσει στους 40 βαθμούς κελσίου. Αν δεν αγαπάς το επάγγελμα, εγκαταλείπεις. Δεν σκέφτεσαι ούτε τον χρόνο, ούτε τις θερμοκρασίες. Για τον πραγματικό σεφ οι κατσαρόλες είναι ο καμβάς του και τα υλικά τα πινέλα του ώστε να δημιουργεί συνεχώς καινούριες γεύσεις. Ο σεφ δεν πρέπει να είναι αναλώσιμος. Πρέπει συνεχώς να δημιουργεί».

Γι’ αυτό και πιστεύει πως σεφ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι. «Όπως σε όλα τα επαγγέλματα και στο δικό μας κλάδο υπάρχουν τρεις κατηγορίες  ατόμων: τα άτομα που το κάνουν χωρίς να τους αρέσει, τα άτομα που εξασκούν το επάγγελμα προσωρινά και οι γεννημένοι σεφ που μαγειρεύουν με την ψυχή τους. Εμείς στη βιομηχανία μας θέλουμε μόνο την τρίτη κατηγορία ανθρώπων».

Όσο για τις τάσεις της μαγειρικής μας αναφέρει πως όπως σε όλους τους τομείς έτσι και στο φαγητό οι τάσεις κάθε λίγο αλλάζουν επηρεάζοντας τους ίδιους και τα μενού τους. «Οι τάσεις και οι επιρροές επηρεάζουν και εμάς που προσπαθούμε πάντα να συμβαδίζουμε με το ρεύμα της εποχής, όσο βέβαια μας το επιτρέπουν και οι πελάτες μας. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο απλά για να το φωτογραφίσει ο πελάτης και στο τέλος να μην το φάει. Δεν λειτουργεί αυτό το μοτίβο στην Κύπρο. Οι αλλαγές γίνονται πάντα στα πλαίσια της αγοράς που έχουμε γύρω μας. Γι’ αυτό  είναι πολύ σημαντικό η επαφή που έχει ο σεφ με τον κόσμο να μην χαθεί».

Ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια είναι το Σπονδή στην Ελλάδα. «Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η φιλοσοφία του σεφ. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα μενού, το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στην κλασική και τη μοντέρνα Γαλλική κουζίνα. Αν και έχω φάει σε καλύτερα εστιατόρια η ιδέα της γαλλικής κουζίνας αλλά και η παρουσίαση των πιάτων του είναι πολύ ευφυής».

Όσο για το μέλλον; «Όσον αφορά το εστιατόριο πάντα θα υπάρχει βελτίωση. Τόσο εγώ όσο και ο συνέταιρος μου θέλουμε να ανεβαίνουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Όσον αφορά τους άλλους επαγγελματικούς μου στόχους θα ήθελα σε κάποια φάση να δημιουργήσω μια σχολή για μικρά παιδιά με στόχο να μάθουν να μαγειρεύουν και να τρώνε σωστά».