Κεφάλαιο καφές: Η ιστορία του μέσα από όλα αυτά τα χρόνια που τον απολαμβάνουμε

Είναι μαγική αυτή η στιγμή που η πρώτη γουλιά καφέ αγγίζει τον ουρανίσκο και ενεργοποιεί τους νευρώνες για να ξυπνήσεις. Την ίδια ακριβώς στιγμή αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο σε ταξιδεύουν σε μέρη της γης που ίσως να μην πατήσεις ποτέ. Ο καφές δεν είναι μόνο ανάγκη, είναι απόλαυση και έχει τέτοια πολυπλοκότητα και τέτοιο μακρύ ταξίδι για να φτάσει από τον καρπό στην κούπα σου που μπορεί μια μοναδική του γουλιά να σε μαγέψει. Ο καφές έχει την δική του ιστορία, έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά, έχει τις δικές του χώρες που αγαπάει και άλλες που τον αγαπάνε. Όλα αυτά μπορείς να τα μάθεις αν αγαπάς και εσύ τον καφέ σαν θρησκεία και να γνωρίσεις καλύτερα όλες του τις πτυχές.

Η ιστορία του καφέ 

Σύμφωνα με την παράδοση, το φυτό του καφέ (qahwa) ανακαλύφθηκε γύρω στα 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία από έναν βοσκό. Εκείνος παρατήρησε ότι τα πρόβατά του ήταν εξαιρετικά ζωηρά όταν έτρωγαν τους καρπούς από ένα συγκεκριμένο φυτό. Τότε είναι που δοκίμασε κι εκείνος τους καρπούς και συνειδητοποίησε τις μοναδικές του ιδιότητες. Οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που το υιοθέτησαν σαν ρόφημα ενώ το 1470 ο καφές φτάνει στη Μέκκα και αρχίζουν να δημιουργούνται τα πρώτα καφενεία. Τον επόμενο αιώνα ο καφές άρχισε να γίνεται προϊόν εμπορίου και έτσι ταξίδευε με στάσεις την Δαμασκό, την Κωνσταντινούπολη αλλά και σιγά σιγά στις πολιτισμένες πόλεις της δύσης.

Το 1723 γίνεται κάτι που έμελλε να αλλάξει όλη την γεωγραφία και την ιστορία του καφέ. Ένας Γάλλος αξιωματικός κλέβει δενδρύλλια καφέ από το βοτανικό κήπο του Παρισιού και τα μεταφέρει παράνομα στη Μαρτινίκα. Το 1727, ένας Πορτογάλος αξιωματικός από τη Βραζιλία κατακτά τη σύζυγο του κυβερνήτη της Γουινέας. Εκείνη εκδηλώνει την αγάπη της χαρίζοντάς του μερικούς βλαστούς καφέας που, όταν μεταφυτεύτηκαν στη Βραζιλία αποτέλεσαν την αρχή για την πιο μεγάλη φυτεία καφέ στον κόσμο.

Όμως ο espresso είχε χαράξει την δική του ιστορία από το 1884 στο Τορίνο. Τότε ο Angelo Moriondo πατεντάρει την πρώτη ατμοκίνητη μηχανή, expresso, για την γρήγορη παρασκευή καφέ. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι φτιάχνουν τις δικές τους μηχανές και βελτιώνουν την διαδικασία. Τη δεκαετία του 1930, στη Γαλλία και τη Γερμανία, οι μηχανές εσπρέσο αρχίζουν να εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιστρέφοντας πίσω στο Μιλάνο, το 1947 τοποθετείται για πρώτη φορά ο χειροκίνητος μοχλός από τον Gaggia ενώ όλες και περισσότερες εταιρείες αρχίζουν να τελειοποιούν την διαδικασία.

Το 1986 στην Ελβετία, δημιουργείται η Nespresso εμπνευσμένη από τον αυθεντικό εσπρέσο και εισάγει ένα πρωτοποριακό σύστημα με κάψουλες στην αγορά. Σκοπός της είναι να μπορεί να απολαμβάνει κάθε άνθρωπος τον εσπρέσο του σε ποιότητα που μόνο ένας barista μπορούσε να φτιάξει μέχρι τότε. Τρία χρόνια αργότερα, δημιουργείται το Nespresso Club για να προσφέρει υψηλού επιπέδου σέρβις σε όσους θέλουν να πιουν ποιοτικό εσπρέσο.

Φτάνουμε στα 90s και τις ΗΠΑ όπου ο espresso έχει πλέον διαδοθεί παντού. Τα εξειδικευμένα σημεία πώλησης καφέ στις ΗΠΑ έχουν φτάσει 585, ενώ 5 χρόνια αργότερα ο αριθμός εκτοξεύεται στα 3.600. To 1994 στη Γαλλία, ο George Clooney ανακαλύπτει τη Nespresso σ’ ένα σαλέ στο Chamonix στη νοτιοανατολική πλευρά των Άλπεων. Δύο χρόνια αργότερα, η Nespresso δημιουργεί την πρώτη ιστοσελίδα της στο ίντερνετ για να καλύψει τις ανάγκες των φίλων του καφέ σε όλο τον πλανήτη.

Φτάνοντας στο σήμερα, ας πούμε κατ’ αρχήν ότι ο George Clooney αποτελεί τον επίσημο πρέσβη της Nespresso σε όλο τον πλανήτη. 30 χρόνια μετά την δημιουργία της Nespresso, έχει αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο πίνουν τον καφέ τους εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

To coffee belt

Μία ζώνη η οποία δεν μοιάζει με καμία άλλη. Είναι γεμάτη αρώματα και υπέροχες γεύσεις. Αυτή είναι και η λεγόμενη Coffee Belt. Η ζώνη στην οποία ευδοκιμεί το καφεόδεντρο ή αλλιώς το φυτό του καφέ. Φανταστείτε μια ζώνη που περιβάλλει ολόκληρη τη Γη. Μια πραγματικά μεγάλη ζώνη που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την Αφρική. Περιλαμβάνει επίσης τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Ασία. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, η ζώνη βρίσκεται μεταξύ του 23ου και του 25ου παραλλήλου της γης. Σε αυτές τις χώρες οι συνθήκες εδαφους αλλά και οι κλιματικές είναι ιδανικές για φυτείες καφέ αφού χρειάζονται εύφορο έδαφος, ήπιες θερμοκρασίες και περισσότερες βροχοπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά η θεωρία ότι ο καφές δεν μπορεί να καλλιεργηθεί αλλού είναι αναληθής μιας και μπορεί να ευδοκιμήσει παντού αλλά όχι με την ίδια επιτυχία.

Η γεύση του καφέ επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο από τον οποίο προέρχεται ο καφές. Η γεύση διαφοροποιείται ουσιαστικά από ήπειρο σε ήπειρο, αλλά ακόμα και σε διαφορετικές φάρμες της ίδιας χώρας. Είναι τόσο μεγάλη η πολυπλοκότητα του και οι παράγοντες που επηρεάζουν την γεύση του κατα την διάρκεια της διαδικασίας που οι διαφορετικές γεύσεις που μπορεί να προκύψουν είναι αμέτρητες.

Ο καφές καλλιεργείται σε περισσότερες από 50 χώρες, με μία από τις κυριότερους παραγωγούς την Κεντρική Αμερική. Η Γουατεμάλα, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα και το Πουέρτο Ρίκο έχουν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες καφέ με το Μεξικό να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το Πουέρτο Ρίκο ήταν ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς καφέ, αλλά λόγω του οικονομικού κραχ που υπέστη η χώρα αλλά και του αυστηρού ανταγωνισμού, έχουν απώλειες τα τελευταία χρόνια. Μία άλλη πολύ σημαντική περιοχή είναι η Νότια Αμερική. Η Κολομβία, είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς εξαγωγείς καφέ στον κόσμο ενώ η Βραζιλία είναι η πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή καφέ. Ακολουθεί η Αφρική η οποία όπως είπαμε πριν αποτελεί και την ήπειρο από όπου ξεκίνησε ο καφές. Η Αιθιοπία είναι μία από τις χώρες όπου ο καφές εξάγεται χύμα ενώ η Κένυα και η Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Στην Αραβική χερσόνησο από την άλλη όπου ήταν η θρυαλλίδα για να εξαπλωθεί παγκόσμια ο καφές, η Υεμένη κρατά τα ηνία της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή. Στην Ασία η Ινδονησία με τα εκατοντάδες νησιά και νησίδες αποτελεί μια από τις χώρες με τις πιο σημαντικές ποικιλίες ενώ το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες παράγουν και εκείνες αρκετές και γνωστές ποικιλίες.

Οι πιο φανατικοί λαοί με τον καφέ

Μπορεί στην coffee belt να ευδοκιμεί ο καφές αλλά τροφοδοτώντας όλο τον κόσμο μέσω του εμπορίου μερικές χώρες δείχνουν την ιδιαίτερη λατρεία τους στο ρόφημα. Η Φινλανδία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής καφέ παγκοσμίως, με δεύτερη την Νορβηγία. Στις επόμενες θέσεις έρχονται οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες ενώ η Ελλάδα, οι Κάτω Χώρες και η Ελβετία συμπληρώνουν την δεκάδα.

Σε αυτές τις χώρες η κατα κεφαλήν παραγωγή είναι σε υψηλά επίπεδα ενώ αρκετά περίεργο θα σου φαίνεται το ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην λίστα. Είναι γεγονός ότι μπορεί η κατανάλωση να είναι σε υψηλά επίπεδα όμως στις ΗΠΑ ο καφές φίλτρου (black coffee όπως συνηθίζουν να τον λένε) έχει μεγαλύτερο μερίδιο από τον espresso. Τα τελευταία χρόνια η Αυστραλία έχει αποκτήσει μεγάλο μερίδιο κατανάλωσης ενώ τα ροφήματα που ξεκίνησαν από την χώρα των καγκουρό έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Τα κρύα ροφήματα καφέ ξεκίνησαν από την Ιταλία, την Ελλάδα αλλά και την Αυστραλία, χώρες δηλαδή που η θερμοκρασία είναι υψηλή αλλά και η ανάγλη για καφέ μεγάλη. Στην ιταλία ο σεικεράτο, στην Ελλάδα ο freddo espresso ενώ στην Αυστραλία δύο νέες γεύσεις και παραλλαγές οι οποίες μας έρχονται από την Nespresso για να μας μεταφέρουν στην αυστραλιανή ακτή για μία δροσιστική και απολαυστική ταξιδιωτική εμπειρία, χωρίς jet lag.

Οι συνταγές Nespresso

Κάπως έτσι φτάσαμε και στις δύο νέες Limited Edition ποικιλίες της Nespresso. Το αυστραλιανό καλοκαίρι αποτελεί την έμπνευση για τις δύο νέες ποικιλίες της Nespresso που δημιουργήθηκαν ειδικά για να απολαμβάνονται παγωμένες. Άλλωστε το καλοκαίρι θέλει τον καφέ του γεμάτο παγάκια. Οι ειδικοί της Nespresso δημιούργησαν δύο ποικιλίες που ταιριάζουν απόλυτα με πάγο και οι οποίες είναι ιδανικές για τις καλοκαιρινές μέρες. Ο Long Black Over Ice, ο οποίος αποτελεί συνδυασμό καφέδων από τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Αφρική που διακρίνονται για τα δροσερά φρουτώδη αρώματα και το γεμάτο σώμα και ο Flat White Over Ice που διακρίνεται για το έντονο καβουρδισμα του και τις νότες μπαχαρικών.

Για τον δεύτερο καφέ τον Flat White Over Ice βάζετε γάλα πάνω σε παγάκια μέχρι την μέση. Συνεχίζετε προσθέτοντας 25 ml  καφέ από την κάψουλα Nespresso Flat White Over Ice. Η κρεμώδης υφή του γάλακτος και το γεμάτο σώμα του καφέ δίνουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα στο ποτήρι με το καφέ και λευκό να σου θυμίζουν κατευθείαν καλοκαίρι, θάλασσα και άμμο. Εδώ μπορείς να προσθέσεις μία σταγόνα σιρόπι καραμέλας για απογειώσεις την γεύση.

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, αμμουδιά, ήλιος αλλά και κρύα ροφήματα καφέ. Η Nespresso μας εφοδίασε με δύο μοναδικής γεύσης αλλά και εμφάνισης ροφήματα τα οποία θα στιγματίσουν το καλοκαίρι μας. Ένα από τα δύο σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σου και θα το πίνεις όλο το καλοκαίρι αφού είναι δροσιστικό και άπειρα καλοκαιρινό. Και δεν είναι ανάγκη να το πιεις μόνο το πρωί, αλλά μπορείς να το πίνεις όλη την διάρκεια της ημέρας. Αυτό το καλοκαίρι ο καφέ είναι δροσερός και είναι Nespresso.

Πηγή huffingtonpost.gr/