Γιατί η βανίλια είναι πιο ακριβή και από το ασήμι;

α ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι «αξίζει το βάρος της σε χρυσάφι», ωστόσο αντανακλά πλήρως την πραγματικότητα ότι η βανίλια έχει φτάσει να είναι πιο ακριβή από το ασήμι, κοστίζοντας κάτι παραπάνω από 500 ευρώ το κιλό. Αναπόφευκτα, αυτά είναι κακά νέα όχι μόνο για τα παγωτά, και τα γλυκά, αλλά ακόμα και για τα αρώματα.

Η ανησυχητική αύξηση της τιμής σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως, την περίπλοκη επικονίαση, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις κλοπές και την αύξηση της τάσης για «φυσικές» τροφές. Όλες αυτές οι μεταβλητές συνδυάζονται συνήθως αρμονικά προκειμένου να δημιουργηθεί το εκλεκτότερο από τα μπαχαρικά.

Μία αιτία για την ακριβή τιμή της, είναι η δύσκολη και χρονοβόρα ανάπτυξή της. Τα αμπέλια βανίλιας χρειάζονται δύο έως τέσσερα χρόνια για να ωριμάσουν πλήρως και τα λουλούδια της ανθίζουν μόνο για μία ημέρα τον χρόνο. Προκειμένου τα φυτά να παράγουν τον καρπό της βανίλιας, πρέπει να γονιμοποιούνται εκείνη την ημέρα.

Στα περισσότερα μέρη όπου καλλιεργείται βανίλια δεν υπάρχουν έντομα ή πουλιά που να επικονιάζουν τα λουλούδια. Η φυσική επικονίαση μπορεί να γίνει μόνο από μια μικρή μέλισσα που ζει στο Μεξικό!

Πολλά από τα 90 περίπου είδη βανίλιας συναντώνται στο Μεξικό, αλλά η αποψίλωση των δασών έχει μειώσει σημαντικά το φυσικό της περιβάλλον.

Στη Μαδαγασκάρη, όπου παράγεται πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγής βανίλιας, τα άνθη πρέπει να επικονιάζονται με το χέρι. Η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί σκληρή εργασία.

H υψηλή τιμή της αποτελεί ιστορικό ρεκόρ
Ο Εμανουέλ Φαμπέρ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Danone, μιας εκ των πολυεθνικών που αγοράζουν βανίλια από τη Μαδαγασκάρη, αναγκάστηκε κάποια στιγμή να επισκεφτεί το τροπικό νησί ώστε να καταλάβει γιατί αυξήθηκε τόσο πολύ η τιμή της αλλά και για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό και να βελτιώσει τη ζωή των αγροτών.

Πολυεθνικές όπως η Danone πρέπει να καταβάλουν αξιόπιστες προσπάθειες για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όταν τα εντοπίζουν. λέει ο Φαμπέρ στους Financial Times. ”Αυτή είναι μια τεράστια ιδεολογική απλούστευση που είχαμε υιοθετήσει εδώ και 50 χρόνια».

Από την άλλη, η 46χρονη αγρότισσα Λίντια Σόα, απαιτεί πιο δραστικά μέτρα, μιλώντας στο Time .Αυτή τη στιγμή οι κλέφτες βανίλιας είναι αντιμέτωποι με 3-4 χρόνια φυλάκισης. Για την Λίντια αυτό δεν αρκεί. Προτείνει ισόβια κάθειρξη. «Επενδύουμε όλη μας τη ζωή στην καλλιέργεια της βανίλιας. H κλοπή της είναι το ίδιο με το να σκοτώνεις κάποιον».

E-Radio.gr