Γιατί πεινάμε περισσότερο τον χειμώνα παρά το καλοκαίρι;

Είσαι κι εσύ από εκείνους που κάθε φορά που χειμωνιάζει πεινάς περισσότερο;

Ειδικά όταν κάνει πιο πολύ κρύο, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η όρεξή σου; Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνος/η.

Υπάρχει εξήγηση για το φαινόμενο της “πείνας του χειμώνα”!

Τι σχέση έχει η πείνα μας με τη χαμηλή θερμοκρασία;
Είναι καλό να ξέρεις πως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μειώνεται, το σώμα μας έχει ανάγκη να ζεσταθεί. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να κάνει κάποιες καύσεις, – χρειάζεται τα δικά του “καύσιμα“.

Καύσιμα; Δηλαδή;
Με αυτό εννοούμε φυσικά το φαγητό. Για τις καύσεις του σώματος πρέπει να φάμε πιο πολύ φαγητό. Αυτό εξηγεί και το λόγο που πεινάμε περισσότερο.

Για ποιο άλλο λόγο πεινάμε περισσότερο;
Εκτός από τα όσα τρώμε όμως, ο οργανισμός μας χρειάζεται να γεμίσει τις “αποθήκες” που έχει, σε περίπτωση ανάγκης που δεν θα φάμε. Ποια είναι η καλύτερη αποθήκη; Το λίπος. Και θα γεμίσει τρώγοντας.

Σε τι χρησιμεύει το λίπος μας και είναι αναγκαίο;
Το λίπος είναι μονωτικό υλικό και βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Όταν λοιπόν ξεκινάς να κρυώνεις το χειμώνα, ο οργανισμός σου “επιθυμεί” περισσότερη ενέργεια, ώστε να διατηρήσει την εσωτερική του θερμοκρασία και να λειτουργεί φυσιολογικά.

Πρόσεξε τις πολλές ώρες που είσαι σπίτι
Μιας και κάνει κρύο έξω το χειμώνα, συνηθίζουμε να είμαστε περισσότερες ώρες στο σπίτι και ίσως να “τσιμπολογούμε” σνακ συνέχεια.

Ειδικά αν μειώσεις τη σωματική σου δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο κ.ά.) είναι λογικό να θέλεις να απασχοληθείς, τρώγοντας περισσότερο.

studentlife.com.cy / Evie Economidou