Η ευεργετική ιδιότητα του γιαουρτιού στην υγεία μας

Το τρώμε σαν επιδόρπιο ή σαν γεύμα. Το προσθέτουμε στα φαγητά μας ενώ έχει πολλές άλλες χρήσεις, οικιακές και μη.

Το γιαούρτι έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας καθώς αποτελεί μια πολύ υγιεινή τροφή.

Τώρα έρχεται μια νέα έρευνα να μας πει ότι το γιαούρτι κάνει καλό και σε άλλα πολύ σημαντικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι το γιαούρτι καταστέλλει την χρόνια φλεγμονή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν θέλησαν να ελέγξουν αν το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή, βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, άρα να εμποδίσει τις ενδοτοξίνες να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν πολλά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μειώνουν την επίδραση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, ωστόσο έχουν παρενέργειες, όπως όλα τα φάρμακα. Έτσι, οι γιατροί άρχισαν να ψάχνουν για άλλες, ασφαλέστερες λύσεις.

Έτσι, οι ερευνητές έθεσαν υπό παρακολούθηση 120 γυναίκες που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση, από τις οποίες οι μισές ήταν παχύσαρκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Η μια έπρεπε να τρώει 340 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά κάθε μέρα για εννέα εβδομάδες ενώ η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου χωρίς κατανάλωση γιαουρτιού κατά το ίδιο διάστημα.

Σε διάφορα στάδια της έρευνας, οι ερευνητές μετρούσαν διάφορους βιο-δείκτες μέσω δειγμάτων αίματος ώστε να βλέπουν την έκθεση του οργανισμού στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ μερικοί βιο-δείκτες έμειναν σταθεροί, στα άτομα που κατανάλωναν γιαούρτι, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε κάποιους δείκτες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης του όγκου, που θεωρείται σημαντική πρωτεΐνη ενεργοποίησης της φλεγμονής.

Ακόμη, προέκυψε ότι όταν οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε δοκιμασία με υψηλά θερμιδικά γεύματα, η κατανάλωση γιαουρτιού ως επιδόρπιο συντελούσε σε βελτίωση των βιο-δεικτών έκθεσης στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή καθώς γινόταν η πέψη των τροφών. Επίσης, το γιαούρτι βοηθούσε στον μεταβολισμό της γλυκόζης στα άτομα με παχυσαρκία, επιταχύνοντας τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

«Τρώγοντας μια μερίδα γιαούρτι πριν από κάθε γεύμα μπορούμε να βελτιώσουμε τον μεταγευματικό μεταβολισμό και άρα να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων», ήταν το συμπέρασμα της μελέτης.

Η έρευνα προσφέρει αποδείξεις για την αντιφλεγμονώδη δράση του γιαουρτιού και δίνει το έναυσμα για περαιτέρω ανάλυση των δομικών συστατικών του, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποια ευθύνονται για την καταστολή της φλεγμονής.

Οπότε, το ελληνικό γιαούρτι, μιας και το έχουμε σε αφθονία, μπορούμε να το προσθέσουμε στη διατροφή μας είτε σαν γεύμα είτε σαν επιδόρπιο.

Με μέλι, φρούτα ή ξηρούς καρπούς είναι ότι πρέπει. Και υγιεινό και ευεργετικό για την υγεία μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα καλύτερα άρθρα του VANTAGEMAG.COM