Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πόσες τηγανητές πατάτες πρέπει να τρώμε σε μία μερίδα

Οι τηγανητές πατάτες προσφέρουν απόλαυση στην ανθρωπότητα από το 1700 περίπου, αλλά τώρα ένας καθηγητής του Χάρβαρντ έρχεται να προειδοποιήσει με άρθρο του στους New York Times ότι πρέπει να τρώμε ελάχιστες για να τα έχουμε καλά με την υγεία μας.

Ο δρ. Ερικ Ριμ, επικεφαλής του τμήματος Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποφάνθηκε μετά από έρευνες ότι η κατάλληλη μερίδα τηγανητές πατάτες πρέπει να μην υπερβαίνει τις 6!

Μάλιστα, συμβουλεύει να χορταίνουμε μετά με μια μεγάλη ποσότητα σαλάτας.

O δρ. Ριμ αναφέρει ότι οι πατάτες έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και καλό είναι να τρώμε λίγες.

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι άνθρωποι που έτρωγαν πατάτες δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα είχαν (μη εκπληκτικά) υψηλότερους κινδύνους διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου.

Τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν σήμερα μερίδες που περιέχουν 55 πατάτες, ενώ παλιότερα οι μερίδες συνήθως περιείχαν 15 πατάτες. Όμως, οι μερίδες γενικότερα έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί σε ποσότητα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η ποσότητα στις πατάτες.

Όσο για τη θερμιδική τους αξία, είναι και αυτή πολύ υψηλή. Για παράδειγμα, μία μεγάλη μερίδα πατάτες από τα McDonald’s έχει 510 θερμίδες, σχεδόν ίσες θερμίδες δηλαδή με ένα Big Mac (520 θερμίδες).

Το βέβαιο είναι ότι 6 πατάτες ισούνται με δύο μπουκιές, και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να απολαύσει μια τόσο μικρή μεριδούλα.

Λόγια παρηγοριάς από τη διατροφολόγο, Tammy Lakatos Shames, από το blog Nutrition Twins η οποία λέει: «Εάν το υπόλοιπο της διατροφής σας είναι υγιές και δεν υποκύπτετε σε ανθυγιεινά πράγματα όπως τα επιδόρπια, τότε πραγματικά μπορείτε να φάτε τηγανητές πατάτες». «Το πρόβλημα είναι» προσθέτει, «ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν».

Huffpost.gr