8 πράσινα λαχανικά που αξίζει να προσθέσουμε στη σαλάτα μας

Ήδη γνωρίζουμε ότι οι σαλάτες μας κάνουν καλό – αλλά δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια. Όταν επιλέγετε τα βασικά συστατικά για τη σαλάτα σας, επιλέξτε τα σκουρότερα, γιατί συνήθως είναι αυτά που έχουν την υψηλότερη διατροφική αξία. Εδώ έχουμε συλλέξει τα 8 πιο υγιεινά πράσινα λαχανικά για την σαλάτα σας.

Τα 8 πιο υγιεινά πράσινα λαχανικά που είναι κατάλληλα για σαλάτα

Κάλε

1 φλιτζάνι μαγειρεμένο κάλε μας παρέχει το 19% της ημερήσιας μας πρόσληψης σε βιταμίνη Α, κάτι που βοηθά στην καλή όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Επίσης μας δίνει το 23% της ημερήσιας μας πρόσληψης σε βιταμίνη C και το 412% σε βιταμίνη Κ.

Σπανάκι

Μπορεί να μην το έχουμε συνηθίσει να το καταναλώνουμε ωμό, αλλά είναι κι έτσι πολύ νόστιμο και θρεπτικό. Παρ’ όλα αυτά, όταν μαγειρευτεί είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου (πάνω από το 1/3 της ημερήσιας πρόσληψης), βιταμίνης C (20%) και φυτικών ινών. Το σπανάκι περιέχει πολύ φυλλικό οξύ το οποίο βοηθά στη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια.

Φύλλα παντζαριών

Αν και οι περισσότεροι αγοράζουμε μόνο τα παντζάρια, τα φύλλα τους είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Τα βρασμένα φύλλα τους περιέχουν 13% της ημερήσιας μας πρόσληψης σε βιταμίνη Α και όλη μας την ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη Κ.

Σέσκουλα

Αν και έχει το υψηλότερο ποσοστό νατρίου από όλα τα πράσινα λαχανικά, περιέχει επίσης τη διπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη Κ από τα υπόλοιπα, 12% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C και A.

Πικραλίδα

Μας προσφέρει το 20% της ημερήσιας μας πρόσληψης σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, σίδηρο και ασβέστιο. Η πικραλίδα περιέχει επίσης πρεβιοτικές φυτικές ίνες.

Νεροκάρδαμο

Αρκετά διαδεδομένο στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα. Έχει υψηλότερη θρεπτική αξία από το μαρούλι και 1 μόνο φλιτζάνι νεροκάρδαμο περιέχει σχεδόν όλη την ημερήσια ποσότητα πρόσληψης βιταμίνης Κ. Αποτελεί επίσης καλή πηγή βιταμίνης C.

Μαρούλι ρωμάνα

Το τραγανό αυτό είδος μαρουλιού μας δίνει το 1/3 της ημερήσιας μας πρόσληψης σε φυλλικό οξύ, σχεδόν το ½ σε βιταμίνη Α και σχεδόν όλη την βιταμίνη Κ που χρειαζόμαστε. Για καλύτερα αποτελέσματα, αναμίξτε το με σπανάκι ή κάλε.

Ρόκα

Η ρόκα είναι αρκετά νόστιμη και περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C, σίδηρο και ασβέστιο. Τη ρόκα δεν συνηθίζουμε να την καταναλώνουμε σκέτη αλλά την προσθέτουμε σε άλλα πράσινα λαχανικά, όπως σέσκουλα, σπανάκι και μαρούλι.

Πηγή enallaktikidrasi.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *