Ο Γιώργος μας “είπε τον καφέ” και εμείς τον ακούσαμε

Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για να γίνει ο καφές σου από καλός σε αξέχαστος και ο Γιώργος Χριστοφή, ειδικός στον καφέ μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να απολαμβάνουμε καφέ επαγγελματικού επιπέδου στο σπίτι.

Γιώργο πότε ξεκίνησε το ταξίδι για την ειδίκευση σου στον καφέ;

Ξεκίνησε το 2013 με τα σεμινάρια του προγράμματος Coffee diploma από το Speciality Coffee Association, ένα πρόγραμμα του μοναδικού παγκοσμίου οργανισμού πιστοποίησης γνώσεων καφέ. Συνεχίζοντας τα σεμινάρια το 2018, έχω αποκτήσει το Coffee Diploma, το οποίο αυτή τη στιγμή το κατέχουν μόνο 4 άτομα στην Κύπρο. Το 2020 απόκτησα το Roasting Professional Diploma, το οποίο με πιστοποιεί σαν επαγγελματία Roaster και ταυτόχρονα ξεκίνησα την ίδρυση του Roasters Coffee όπου στεγάζετε στην κάβα Robustos.

Ποια η σημασία του κόκκου στον καφέ;

Ο καφές έχει μπει στην ζωή μας. καθημερινά πλέον όλο και περισσότερος κόσμος αναζητά το τέλειο φλιτζάνι. Ακόμα και στο σπίτι μπορούμε να φτιάξουμε ένα τέλειο φλιτζάνι ποιοτικού καφέ. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ένα ανώτερης ποιότητας κόκκο καφέ, οι επιλογές είναι πολλές. Έναν ποιοτικό καφέ μπορούμε να τον ανακαλύψουμε από την ταυτότητα, του και λέγοντας ταυτότητα του καφέ εννοούμε την χώρα προέλευσης, την περιοχή, τη φάρμα, τις ποικιλίες, το υψόμετρο, την μέθοδο επεξεργασίας, πότε έχει καβουρδιστεί και το προφίλ του. 

Υπάρχει ιδανική ποσότητα για να φτιάξεις τον «τέλειο» καφέ;

Ανάλογα τι καφέ θέλεις να φτιάξεις, υπάρχουν και τα ανάλογα γραμμάρια καφέ σε σχέση με το νερό. Για παράδειγμα, για έναν διπλό εσπρέσο χρειαζόμαστε 18 γραμμάρια αλεσμένου καφέ και 40 ml νερό.

Το νερό που χρησιμοποιούμε παίζει ρόλο;

Το νερό είναι ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο για την Παρασκευή του τέλειου καφέ. Σίγουρα το νερό μας δεν πρέπει να περιέχει χλώριο, άλατα ή ξένα σωματίδια.

Όσο για την επιλογή της μηχανής του καφέ;

Όσον αφορά τη μηχανή του καφέ, μπορείς να αγοράσεις μια απλή μηχανή εσπρέσο που ξεκινά από τα 100 ευρώ ή για την Παρασκευή φίλτρου υπάρχουν στην αγορά φτηνές συσκευές από 30 ευρώ.

Το γάλα που χρησιμοποιούμε για το αφρόγαλο πως πρέπει να είναι;

Για τα ζεστά ροφήματα χρησιμοποιούμε γάλα με ψηλά λιπαρά και για τα κρύα γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Σε πόσο χρόνο από τη δημιουργία του καφέ πρέπει να τον πιούμε και γιατί;

Από τη μέρα που έχει καβουρδιστεί ο καφές χρειάζεται μια εβδομάδα για να μπορεί να καταναλωθεί και να έχει το τέλειο αποτέλεσμα. Όσο πιο φρέσκος καταναλώνεται ο καφές, τόσο πιο φρέσκα και πλούσια τα αρώματα του θα είναι.

Γιατί κάποιος να επιλέξει καφέ από το Coffee Roasters; 

Πλέον, εισάγουμε πράσινο καφέ από 15 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι είναι όλοι πιστοποιημένοι καφέδες ανώτερης ποιότητας με πιστοποιητικό υψηλής βαθμολογίας. Στο Roasters Coffee επιλέγουμε προσεκτικά την πρώτη ύλη και έτσι έχουμε τον έλεγχο στην ποιότητα και στο σωστό καβούρδισμα. Επίσης, παρέχουμε στον πελάτη τις απαραίτητες γνώσεις για τον καφέ και τον καθοδηγούμε στην τέλεια κούπα καφέ. Όλους τους καφέδες που καβουρδίζουμε και μπορείτε να τους απολαύσετε είτε στο σπίτι σας ή στο κατάστημα μας. Περιγράφοντας μας το προφίλ του καφέ που σας αρέσει μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό σας χαρμάνι καφέ.

Εσύ Γιώργο πως πίνεις τον καφέ σου;

Σύμφωνα με τους γευσιγνώστες, ο καφές πίνετε πάντα μαύρος. Ξεκινάω τη μέρα μου με εσπρέσο και κατά τη διάρκεια της μέρας τον απολαμβάνω σε διάφορες άλλες παρασκευές. Αγαπημένο μου φλιτζάνι καφέ φίλτρου αργής εκχύλισης Παπούα Νέα Γουινέα. 

Robustos: Τάσου Μαρκου 15, Παραλίμνι, Τ: 23 825838