Τι και πότε χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε τέλεια γλυκά στον φούρνο

Το ψήσιμο λαχταριστών φαγητών και γλυκών έχει γίνει η αγαπημένη μας ασχολία. Ήδη από την πρώτη καραντίνα, ανακαλύψαμε την δημιουργική και γαστρονομική μας πλευρά, φτιάχνοντας ευφάνταστα πιάτα.

Τώρα, ενόψει των Χριστουγέννων, έχουμε μπει και πάλι στην κουζίνα και δημιουργούμε γλυκά και αλμυρά εδέσματα για το γιορτινό τραπέζι (και όχι μόνο!).

Το ψήσιμο στον φούρνο μπορεί να φαίνεται αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν άτυποι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε αν θέλουμε να μας πετύχει το κέικ ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να ψηθεί σωστά.

Ένα από τα βασικά βήματα είναι το σωστό (ξε)φορμάρισμα του γλυκούώστε να μην κολλήσει στο ταψί και στη συνέχεια να μπορέσουμε να το βγάλουμε ολόκληρο χωρίς αυτό να σπάσει.

Για να το κάνουμε αυτό, συνήθως, λαδώνουμε, βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί.

Πότε όμως πρέπει να το κάνουμε αυτό και ποια επιλογή είναι η σωστή κάθε φορά;

ταψί με κέικ στον φούρνο
Unsplash/felipe-vieira

Λιωμένο βούτυρο ή λάδι: Με ένα πινέλο απλώς αλείφουμε το ταψί ή την φόρμα για κέικ.

Βούτυρο: Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, το κάνουμε με τα χέρια απλώνοντάς το καλά.

Σπρέι: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπρέι μαγειρέματος απλώς ψεκάζοντας το ταψί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το λεπτό λιπαντικό στρώμα βοηθά το γλυκό να βγει από τη φόρμα του άθικτο ενώ του δίνει μια χρυσοκαφέ, τραγανή όψη.

Αλεύρι: Πασπαλίζουμε το ταψί με λίγο αλεύρι στον πάτο και τα τοιχώματα. Συνήθως δεν είναι απαραίτητο, αλλά γίνεται προληπτικά για να βγουν πιο εύκολα τα μεγάλα κέικ από τη φόρμα τους.

Αντικολλητικό χαρτί: Έχει τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να βγάλουμε το γλυκό άθικτο, χωρίς όμως το επιπλέον golden brown χρώμα και χωρίς να λερωθούμε. Με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα, ξεκολλάμε τις άκρες και το ξεφορμάρουμε. Δεν χρειάζεται επιπλέον λίπανση.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που να μπεις στην κουζίνα, ξέρεις τι να κάνεις!

Πηγή bovary.gr/