Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην καρδιά

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει οφέλη στην καρδιά. Ομως, η μαύρη σοκολάτα συχνά αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη από άλλα είδη σοκολάτας και το πιο σημαντικό είναι ότι έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις κακάο σε σκόνη. Το κακάο είναι φτιαγμένο από κόκκους κακάο που έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και φλαβανόλη, δυο ουσίες που συνδέονται με την υγεία της καρδιάς. 

Ωστόσο, πριν αρχίσουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας, ας δούμε τι δείχνει η επιστήμη για την μαύρη σοκολάτα και την καρδιά μας.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην καρδιά προκύπτουν από τη μεγάλη ποσότητα κακάου που περιέχει το γλυκό. Οπως πολλές άλλες φυτικές ουσίες, το κακάο έχει καρδιαγγειακά οφέλη στην υγεία. Τα φλαβονοειδή, ένας τύπος μορίου που βρίσκεται στο κακάο καθώς και τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, το τσάι και άλλες φυτικές τροφές, μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε εκείνους που έχουν υπέρταση. Οι φλαβανόλες, μια υποομάδα φλαβονοειδών που είναι ιδιαίτερα πλούσια στην μαύρη σοκολάτα, μπορεί επίσης να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο, τα μούρα, το σπανάκι και άλλες φυτικές τροφές, μπορούν να επιδιορθώσουν χαλασμένα κύτταρα και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Με μέτρο η κατανάλωση

Πριν δαγκώσετε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μέτρο στην κατανάλωση είναι σημαντικό, λέει η καρδιολόγος Λόρεν Γκιλστραπ. Οι μελέτες δίνουν έμφαση σε αυτό: η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται χωρίς «να υπερβαίνει τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού» ή να υποκύπτει σε πολλές θερμίδες, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας. 

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι ισχυρότερα όταν υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση κακάο: ένα ποσοστό περίπου 80% ή περισσότερο. Αυτό το είδος μαύρης σοκολάτας έχει πικρή γεύση, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους καταναλωτές, αλλά σίγουρα πιο υγιεινό από τη λευκή σοκολάτα ή τη σοκολάτα γάλακτος.

Αν επιθυμείτε να φάτε γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι το πιο υγιεινό.

Πηγή huffingtonpost.gr/