Κοτόπουλο: πρέπει να το πλένουμε πριν το μαγειρέψουμε;

Το ερώτημα εάν πρέπει να πλένουμε τα νωπά πουλερικά πριν τα μαγειρέψουμε είναι παλιό και οι απαντήσεις κατά καιρούς μοιρασμένες. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), η απάντηση στο ερώτημα είναι σαφής: «Όχι». Και οι δύο φορείς υπογραμμίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης καμπυλοβακτήριων και σαλμονέλας -βακτηρίων που εμφανίζονται στο ωμό κοτόπουλο και την γαλοπούλα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή (έως επικίνδυνη) τροφική δηλητηρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, αν ξεπλύνουμε το κοτόπουλο υπάρχει κίνδυνος διασποράς των καμπουλοβακτηρίων στα σκεύη και στις επιφάνειες που βρίσκονται στον πάγκο της κουζίνας, στα ρούχα, στα χέρια μας, όπως σε άλλες τροφές που πιθανόν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον νεροχύτη. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που βάλουμε τα πουλερικά κάτω από τη βρύση, συμβαίνει αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε.

Σύμφωνα με έρευνα του USDA το 2019, το 60% των ανθρώπων που έπλυναν τα ωμά πουλερικά είχαν βακτήρια στο νεροχύτη -και μετά την προετοιμασία του γεύματος- ενώ το 14% εξ αυτών είχε βακτήρια ακόμη και μετά τον καθαρισμό του νεροχύτη. 

Πολλοί διάσημοι σεφ, μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα Τζούλια Τσάιλντ, συνεχίζουν ωστόσο να πλένουν τα πουλερικά πριν τα μαγειρέψουν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν (και δεν αμφισβητούν) την ύπαρξη των καμπυλοβακτήριων και της σαλμονέλας. Εντούτοις, ενδιαφέρονται περισσότερο να καθαρίσουν την κολλώδη σαν «γλίτσα» ουσία από το κρέας. 

Σύμφωνα με τους δύο αμερικανικούς φορείς, τα βακτήρια μπορούν να σκοτωθούν αν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο σε θερμοκρασία 75 °C. Ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το φαγητό προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε φτάσει στη σωστή θερμοκρασία.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την επιμόλυνση και πιθανή μετάδοση των βακτηρίων είναι να πλένουμε και να καθαρίζουμε τα σκεύη και όλα τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με το πουλερικό. Συνίσταται να χρησιμοποιούμε πλαστικές επιφάνειες κοπής και όχι ξύλινες, γιατί στις πλαστικές επιφάνειες δεν συγκρατούνται ανεπιθύμητοι χυμοί από τις τροφές και ξεπλένονται καλύτερα.

Πηγή huffingtonpost.gr/