Είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά υγιή;

Τα κατεψυγμένα λαχανικά θεωρούνται συχνά μια προσιτή και βολική εναλλακτική λύση σε σχέση με τα φρέσκα λαχανικά.

Συνήθως δεν είναι μόνο φθηνότερα και ευκολότερα στην προετοιμασία, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μπορούν να αγοραστούν όλο το χρόνο. Ωστόσο, μπορεί να μην είστε σίγουροι εάν τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν μια υγιή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Διατροφική αξία

Επειδή τα λαχανικά καταψύχονται συνήθως αμέσως μετά τη συγκομιδή, γενικά διατηρούν πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι η  κατάψυξη των λαχανικών για έως και 2 μήνες δεν άλλαξε σημαντικά το φυτοχημικό τους περιεχόμενο.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τη θρεπτική αξία ορισμένων λαχανικών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το κατεψυγμένο μπρόκολο ήταν υψηλότερο σε ριβοφλαβίνη, σε σύγκριση με το φρέσκο μπρόκολο, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια ήταν χαμηλότερα σε αυτήν τη βιταμίνη.

Επιπλέον, ενώ τα κατεψυγμένα μπιζέλια, καρότα και σπανάκι ήταν χαμηλότερα σε βήτα καροτένιο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ κατεψυγμένων και φρέσκων πράσινων φασολιών και σπανάκι.

Μια άλλη μελέτη σημείωσε ότι το κατεψυγμένο, άψητο λάχανο περιέχει υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών από το φρέσκο λάχανο, υποδηλώνοντας ότι η κατάψυξη μπορεί ακόμη και να αυξήσει την αντιοξειδωτική περιεκτικότητα ορισμένων λαχανικών.

Από την άλλη πλευρά, η θερμική κατεργασία που υφίστανται τα τρόφιμα πριν από την κατάψυξη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις στα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και της θειαμίνης.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ορισμένων λαχανικών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10-80% κατά τη διάρκεια της θερμικής κατεργασίας
και κατάψυξης, με μέση απώλεια θρεπτικών ουσιών περίπου 50%.

Λάβετε υπόψη ότι άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, όπως ο βρασμός, το τηγάνισμα και τα μικροκύματα, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, ακόμη και σε φρέσκα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά. 

Όταν επιλέγετε κατεψυγμένα λαχανικά, είναι σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά την ετικέτα των συστατικών.

Αν και τα περισσότερα κατεψυγμένα λαχανικά δεν περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά, μερικά μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι. Ορισμένα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν επίσης να συνδυαστούν με προπαρασκευασμένες σάλτσες ή μείγματα καρυκευμάτων, τα οποία μπορούν να προσθέσουν γεύση, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσουν την ποσότητα νατρίου, λίπους ή θερμίδων στο τελικό προϊόν.

Η προσθήκη κατεψυγμένων λαχανικών στη διατροφή σας είναι ένας απλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.  Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και άλλα.

Εν κατακλείδι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι βολικά, προσιτά και διαθέσιμα όλο το χρόνο και η αύξηση της πρόσληψης τους μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Αν και μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ διαφορετικών λαχανικών και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, τα κατεψυγμένα λαχανικά συνήθως διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας.

Πηγή newsitamea.gr/