Αγκινάρες: 4 λόγοι που ωφελούν την υγεία

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά), ινουλίνη (ένας τύπος πρεβιοτικού), φυτικές ίνες και μέταλλα.

Ωμή ή μαγειρεμένη θεωρείται σπουδαία τροφή, καθώς περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη.

Μια μεγάλη αγκινάρα παρέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο τα οφέλη από την κατανάλωση αγκινάρας:

Μία αγκινάρα έχει μόλις 60 θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και καθόλου λίπος. Αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που προσέχουν τη σιλουέτα τους. Όλα τα οφέλη της υπάρχουν όσο αυτή καταναλώνεται φρέσκια.

Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και την προστασία της καρδιάς. Η αγκινάρα προάγει την παραγωγή της χολής λόγω της αντιοξειδωτικής πολυφαινόλης κυναρίνης αλλά της σιλυμαρίνης, προστατεύει τη λειτουργία του συκωτιού και βοηθάει στην απομάκρυνση τοξινών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό.

Η ισχυρή ηπατοπροστατευτική ουσία σιλυμαρίνη αποτρέπει την υπεροξείδωση των λιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών και αυξάνει την αναγέννηση των νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλαιά κατεστραμμένα βοηθώντας έτσι στην καλύτερη υγεία του ήπατος. Είναι καλό να την προτιμούν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσπεψία αφού η κυναρίνη που περιέχει βοηθά στην αποτελεσματικότερη πέψη των λιπών και απορρόφηση των βιταμινών από το φαγητό μας.

Έρευνες έδειξαν ότι πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη μειώνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του προστάτη, της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Τέλος, η συχνή κατανάλωσή της, σταδιακά μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως καθώς και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αρθρίτιδα.

Πηγή newsitamea.gr/