Ένας γαστρονομικός ταξιδιώτης

1043 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του ο σεφ του Vassos Ψαρολίμανο, Vitali Arntzaniadis αποδεικνύει ότι δεν έχουν καμία σημασία οι συντεταγμένες του μέρους όπου γεννήθηκες, αλλά αυτές του σημείου όπου θα μεγαλουργήσεις! Ο σεφ που γεννήθηκε στην Ρωσία και μεγάλωσε στην Ξάνθη, μιλάει για γεύσεις, μνήμες, όνειρα.

Του Ζανέττου Λουκά

Μίλησέ μας για τα παιδικά σου χρόνια.

Μεγάλωσα στην Ξάνθη. Τα παιδικά μου χρόνια δεν ήταν ούτε ιδανικά, ούτε ρόδινα. Ήμουν άτακτος αλλά και πολύ περίεργος. Ήθελα συνέχεια να εξερευνώ, μόνο στο σχολείο δεν ήμουν τόσο περίεργος (γέλια) δεν ήμουν αστέρι. Μεγαλώνοντας διάβασα ένα από τα βιβλία του Ρόμπερτ Κιγιοσάκι, όπου έλεγε για τους καλούς μαθητές που αργότερα καταλήγουν να δουλεύουν για τους κακούς μαθητές και παρηγορήθηκα. (γέλια)

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μαγειρική τέχνη;

Είμαι ο μεσαίος από τρία αδέρφια. Τότε που ξεκίνησα βέβαια να μαγειρεύω δεν είχε γεννηθεί η αδερφή μου. Επειδή όμως η μητέρα μου δούλευε πολλές ώρες, για να την ξεκουράσω πήρα αυτή την πρωτοβουλία για να κάνω έστω κάτι ελάχιστο μπροστά σε αυτά που μας προσέφερε. Έτσι πριν πάω για προπόνηση στην ομάδα μπάσκετ, έπιανα κατσαρόλες, κουτάλες, πειραματιζόμουν και τελικά ανακάλυψα ότι μου αρέσει η γεύση αλλά περισσότερο η χαρά όσων είχα την ευκαιρία να ταΐσω! Έτσι μια μέρα είπα στον εαυτό μου, γιατί να μην το κάνω επάγγελμα. Ξέρετε ένα επάγγελμα δεν είναι δουλειά δηλαδή δουλεία όταν σε ευχαριστεί, σε γεμίζει, σε εξελίσσει είναι εργασία και χαρά!

Ποια είναι η συνταγή για έναν επιτυχημένο σεφ;

Αγάπη και αφοσίωση. Αλλά πάνω απ’ όλα η πειθαρχία. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον χαρακτήρα. Μάγειρα μπορώ να σε κάνω, άνθρωπο δύσκολα αν δεν το θέλεις.

Τι συμβουλεύεις όσους ξεκινούν τώρα;

Να τολμήσουν να αρχίσουν από το μηδέν. Κι από τη λάντζα κάτι έχεις να μάθεις. Μετά θα καθαρίζεις πατάτες και κρεμμύδια. Ε και; Μετά σιγά σιγά θα εξελιχθείς. Στη μαγειρική όσο προσπαθείς δε μένεις στάσιμος. Και να μην ξεχνάς πέρα από την εξάσκηση να επενδύεις στη γνώση. Ακόμα και τώρα παρακολουθώ συνεχώς

 Υπάρχει ηλικία μετά την οποία δε μπορείς να κάνεις καριέρα στη μαγειρική;
Όχι βέβαια. Δε μπορώ τις βλακείες του τύπου αν δεν αρχίσεις κάτι από μικρός δε θα γίνεις καλός και δε θα τα καταφέρεις. Οι ηλικίες και ο χρόνος είναι πολύ σχετικές έννοιες. Σημασία έχει να το πάρεις απόφαση, να έχεις πάθος και να μη σταματήσεις να μελετάς, να εξασκείσαι και να πειραματίζεσαι.

Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια; 

Θέλω να φτιάξω τη δική μου οικογένεια και μετά στα χρόνια το δικό μου μαγαζί. Αγαπώ πολύ τη μεσογειακή κουζίνα, η οποία είναι ελιξίριο για όσους έχουν την ευλογία να τρέφονται αποκλειστικά με αυτήν. Ό,τι και να συμβεί σε πέντε χρόνια θέλω σίγουρα να είμαι ευτυχισμένος.

Ποιο είναι το highlight που έχεις να θυμάσαι από τις κουζίνες;

Είχαμε συναντηση στο ξενοδοχείο και βάλαμε το λάδι να ζεσταθεί στην κατσαρόλα για να κάνουμε μπολονέζ. Βρισκόμουν στο τρίτο έτος μέσα σε κουζίνα και ήμουν σχετικά άπειρος. Πήγαμε στη συνάντηση με το μάτι της κουζίνας ανοιχτό. Σε δέκα λεπτά ξέσπασε φωτιά, και άνοιξε το σύστημα πυρόσβεσης στο ξενοδοχείο. Υπήρχαν νερά παντού, πλημμύρησε το μέρος κι όλοι έτρέχαν πανικόβλητοι. Είμασταν τυχεροί που δεν απολυθήκαμε εκείνη τη μέρα. Άγιο είχαμε.

Υπάρχουν φιλίες και έρωτες στις κουζίνες; Κι αν ναι αντέχουν;

Φυσικά και υπάρχουν. Οι φιλίες δεν επηρεάζουν τόσο ειδικά αν ο άλλος σε σέβεται και κατανοεί ότι έξω από τη δουλειά είστε φιλαράκια και κάνετε τρέλες αλλά μέσα στην κουζίνα είναι ο χώρος εργασίας, οπότε τα όρια αλλάζουν όπως και οι ρόλοι. Όσο για τους έρωτες άλλο κεφάλαιο αυτό. Το θέμα είναι ότι στον έρωτα τα πράγματα ζορίζουν όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ο έρωτας σε τυφλώνει και πολλές φορές αυτό μπορεί να διαταράξει τις ισορροπίες της ομάδας ή να αποβεί καταστροφικό για αυτή. Καλό είναι να μένει έξω από την κουζίνα και να μένει ο έρωτας και το πάθος για την ίδια την τέχνη μας.

Πως είναι η προσωπική ζωή ενός σεφ;

Εξαρτάται τον σεφ. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που γεμίζουν το πρόγραμμά τους κι ό,τι περισσέψει το προσφέρω στον άνθρωπό μου. Μου αρέσει να έχω ισορροπίες σε όλα. Καλή η εργασία αλλά μην ξεχνάμε ότι οφείλουμε στους εαυτούς μας να ζούμε και να απολαμβάνουμε είτε μόνοι είτε με τον ή την σύντροφό μας.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news