Η νέα τσάντα από μυκήλιο μανιταριών γράφει ιστορία στη μόδα

Το 2013, ο Αμερικανός καλλιτέχνης και δάσκαλος Φίλιπ Ρος και η Σοφία Γουανγκ ίδρυσαν την εταιρεία MycoWorks, μια εταιρεία βιοϋλικών για να παρουσιάσουν προϊόντα από μυκήλιο σε όλο τον κόσμο.

Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Αυτό το μυκήλιο μπορεί να σχηματίσει καρποφόρα όργανα, όπως τα μανιτάρια. Αποικίες μυκήτων που αποτελούνται από μυκήλια βρίσκονται στο έδαφος και σε άλλα υποστρώματα. Τα μυκήλια μπορεί να είναι μικροσκοπικά, με την αποικία τους να είναι πολύ μικρή για να διακριθεί, ή ακόμα και μια εκτεταμένη αποικία που μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Οι δυο φιλόδοξοι εφευρέτες άρχισαν να καλλιεργούν μηκύλιο σε ιδιόκτητη καλλιέργεια και το ονόμασαν «Fine Mycelium™». Η διαδικασία που ακολούθησαν χρησιμοποιεί την ικανότητα των μυκήτων να δεσμεύουν τόσο τον εαυτό τους όσο και υλικά με βάση τον άνθρακα για την παραγωγή ανθεκτικών τρισδιάστατων κατασκευών.

Πηγή lifo.gr

Το πρώτο προϊόν που έχουν αναπτύξει με το Fine Mycelium είναι το Reishi™, μια βιώσιμη επιλογή για δέρμα που μοιάζει, αισθάνεται και λειτουργεί όπως η έκδοση που προέρχεται από ζώα. Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία της επωνυμίας τους για το τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασαν το υλικό τους, το Reishi, στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια Ρος και Γουάνγκ παρουσίασαν τη νέα εφεύρεσή τους, μια επαναστατική μέθοδο που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του reishi – όχι από δέρμα vegan ή δέρμα μανιταριού (συμπιεσμένο μυκήλιο), αλλά μάλλον μια νέα κατηγορία βιώσιμου υλικού που δεν είναι ούτε ζωικό ούτε πλαστικό και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Τον Νοέμβριο του 2020, η MycoWorks ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει 45 εκατομμύρια δολάρια από χρηματοδότηση και το άνοιγμα ενός μεγάλου νέου εργοστασίου παραγωγής reishi στην Καλιφόρνια. Το επόμενο βήμα είναι η αποκλειστική συνεργασία τους με τον ιστορικό οίκο μόδας Hermès.

Το πρώτο αντικείμενο που κατασκευάστηκε από την Hermès και την MycoWorks με λεπτό μυκήλιο και την ανάπτυξη ενός νέου υλικού που ονομάζεται «Sylvania» είναι η εμβληματική τσάντα «Victoria» σε μια επανερμηνεία πρωτοποριακή με το υλικό να υφίσταται μια επεξεργασία για να σκουρύνει στη Γαλλία, στα διάσημα ιστορικά βυρσοδεψεία του οίκου που βελτίωσαν την αντοχή της, πριν παραδώσουν τα κομμάτια του υλικού στους τεχνίτες και τους δεξιοτέχνες που ετοιμάζουν χειροποίητα και για μήνες τις τσάντες, πριν παραδοθούν στο κοινό.

«Η δύναμη της αφήγησης είναι το κλειδί σε οποιαδήποτε νέα τεχνολογία ή τέχνη» λέει ο Matt Scullin, CEO της MycoWorks. «H Hermès σχετίζεται με την ιστορία μας: αυτό το ωραίο μυκήλιο είχε τις ρίζες του στην καλλιτεχνική πρακτική και τη χειροτεχνία. Ταυτόχρονα, η Hermès αναγνώρισε ότι η μοναδική βιοτεχνολογική προσέγγιση του MycoWorks για την ενίσχυση ενός φυσικού υλικού σήμαινε ότι το λεπτό μυκήλιο είχε τη δυνατότητα να είναι το υψηλότερο ποιοτικό μυκήλιο στον κόσμο».

«Για μια φυσική πρώτη ύλη και τον μετασχηματισμό της, την αναζήτηση της τελειότητας, ώστε τα προϊόντα που θα παραχθούν να έχουν την καλύτερη χρήση και μακροζωία, στοιχεία που εκπροσωπούνται σε ένα αντικείμενο του πόθου των φασιονίστας και των ακόλουθων του οίκου σε όλο τον κόσμο, την τσάντα που σημαίνει δημιουργία και καινοτομία» μίλησε ο Pierre-Alexis Dumas, καλλιτεχνικός διευθυντής της Hermès.

Η συνεργασία αυτή μπορεί να ανοίξει έναν νέο δρόμο στην αναζήτηση των υλικών για προϊόντα υψηλής ποιότητας με βιοτεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να μεταμορφώσουν τη βιομηχανία προϊόντων πολυτελείας. Είναι ένας κόσμος μπροστά, σε επίπεδο αντοχής και αίσθησης. Το αβαντάζ του υλικού είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε όση έκταση επιθυμούν οι καλλιεργητές, κάτι που σημαίνει ότι θα επιτρέψει και σε άλλους οίκους πολυτελείας να εξετάσουν την κατασκευή προϊόντων τους από το υλικό αυτό και να διατηρήσουν τις χειροτεχνικές παραδόσεις τους.

Πηγή lifo.gr/