Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 71

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά συνεχίζει να εκπλήσσει.

Αν και το enfant terrible της μόδας το 2020 αποχαιρέτησε το κοινό του μια που αποφάσισε να αποσυρθεί από τις πασαρέλες, συνεχίζει να δημιουργεί και να κάνει τη μόδα ενδιαφέρουσα.

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1952, στο Παρίσι. Οι γονείς του ήταν πωλητές και βιβλιοπώλες, ενώ ο Γκοτιέ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας με την γιαγιά του. Η ντουλάπα και οι περίτεχνοι κορσέδες της γιαγιάς του θα τον εντυπωσιάσουν τόσο που θα επιχειρήσει σε πολύ μικρή ηλικία να φτιάξει ένα σουτιέν για το λούτρινο αρκουδάκι του.

Η συστηματική επαφή του με τη μόδα ξεκίνησε όταν άρχισε να διαβάζει φανατικά περιοδικά μόδας. Παράλληλα ξεκινά να σχεδιάζει τα δικά του ρούχα και να αναδύεται ως ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, μέχρι που στα 13 του χρόνια, θα δημιουργήσει μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Στα 18 του πηγαίνει να μαθητεύσει κοντά στον γνωστό σχεδιαστή, Pierre Cardin.

Και μετά ήρθε ο οίκος Hermès

Κοντά στον Cardin θα μαθητεύσει για έναν χρόνο και έπειτα συνεργάζεται με τον σχεδιαστή, Jean Patou. Θα επιστρέψει ξανά στον οίκο του Cardin, μέχρι να δημιουργήσει τον δικό του οίκο και να κυκλοφορήσει την πρώτη γυναικεία συλλογή του, το 1976. Την ίδια χρονιά, πραγματοποιεί και τη πρώτη πασαρέλα με ρούχα του, στο Παρίσι.

Με τον σύντροφό του, Francis Menuge, θα θεμελιώσουν το όνομα του Γκοτιέ στον χώρο της μόδας, ξεκινώντας τη λαμπρή καριέρα του. Το 1992, θα κυκλοφορήσει η μακροσκελής εικονογραφημένη αυτοβιογραφία του και ένα χρόνο μετά, θα λανσάρει κοσμήματα και τα πρώτα αρώματα του οίκου, με τα χαρακτηριστικά μπουκάλια σε στυλ κορσέ.

Το 1997, ο Γκοτιέ λανσάρει την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής. Με την βοήθεια του οίκου Hermès, θα ανοίξει μπουτίκ στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και την Ασία. Το 2003 γίνεται ο επίσημος σχεδιαστής του οίκου Hermès. Η συνεργασία αυτή θα κρατήσει μέχρι και το 2011.

Η κατάρριψη των φυλετικών στερεοτύπων

Αλλά η ανήσυχη φύση του Γκοτιέ δε θα μπορούσε να εξαντληθεί μόνο στα σχέδια, τις γραμμές και τα μοτίβα του. Η τάση του να αναμειγνύει διαφορετικά στυλ μεταξύ τους, θα τον οδηγήσει σε μια κατάρριψη των φυλετικών στερεοτύπων στα ρούχα που δημιουργούσε. Για τις γυναικείες συλλογές του θα ενσωματώσει πιο ανδρικές γραμμές στα πανωφόρια και τα καπέλα, ενώ χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τα δερμάτινα υφάσματα.

Αντίστοιχα στις ανδρικές συλλογές θα επιλέξει κορσέδες, φούστες και αραχνοΰφαντα υφάσματα. Παράλληλα, τα σχέδια της συλλογής του αναδείκνυαν την έντονη σεξουαλικότητα, πολλές φορές ξεπερνώντας και “παίζοντας” με τα όρια μεταξύ των ρούχων και των εσωρούχων. Τα πιο διαδεδομένα κομμάτια αυτής της κολεξιόν, ήταν τα κωνικά σουτιέν που σχεδίασε για την Madonna, το 1990, για το Blond Ambition tour.

Cinema: Le grand amour

Ο ίδιος έχει ομολογήσει πως το σινεμά ήταν πάντα η μεγάλη του έμπνευση. “Το γούστο μου διαμορφώθηκε απ’ τις ταινίες – οι ριγέ στολές του τένις απ’ τους Αδιάφθορους, η Catherine Deneuve που φορούσε Yves Saint Laurent στην Ωραία της Ημέρας, η Μελίνα Μερκούρη στο Ποτέ την Κυριακή, ο Marlon Brando στον Ατίθασο, το Σατυρικόν του Fellini και το Avatar, που ήταν εικαστικά πανέμορφο και με ενέπνευσε.

“Ο κύκλος ολοκληρώθηκε όταν σχεδίασα κοστούμια για ταινίες. Έχω ήδη συνεργαστεί με τον Pedro Almodovar στο Κίκα με τη Victoria Abril και τη Rossi de Palma, και στο Κακή Εκπαίδευση με τον Gael Garcia Bernal. Έντυσα τη Milla Jovovich στο Πέμπτο Στοιχείο του Luc Besson. Την Hellen Miren στο Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του κι ο εραστής της και το καστ της Πόλης των Χαμένων Παιδιών.”

Πηγή: womantoc.gr